УСПІННЯ БОГОРОДИЦІ

У свято Успіння Пресвятої Богородиці віддається шанування найсвятішій людині, найсвятішій жінці, нашої Пресвятої Діві. Наша Пресвята Діва залишилася нетлінною за життя, вона залишилася нетлінною і під час смерті. Народження Її сина не порушило Її невинності, гріх не знищив її душу. Її смерть не зруйнувала її тіло.

Як тіло Христа залишилося нетлінним після смерті на хресті, так і тіло нашої Богородиці залишилося нетлінним. Вона померла, але стояла також нетлінною.

Якщо в Православної Церкви є нетлінні тіла святих, яким ми поклоняємося, то наскільки природніше було залишитися нетлінною і богоносної скинії Матері нашого Господа і Бога? І хіба їй більш можливо було залишатися на землі? Ні. Вона було перенесено на Небеса.

Наша Пресвята Діва під час свого Входу в храм Соломона увійшла у Святеє Святих, в той час як через Своє Успіння Вона увійшла Своєю кристально чистою, прекрасною душею Своєю в і разом зі стоїмо славетним і нетлінним тілом у Святеє Святих Небес.

Якщо для інших смерть – це тління тіла, для Богородиці вона була Живоносною. Звичайно, відбудеться перетворення всіх віруючих під час загального воскресіння, але в Богоматері це перетворення відбулося через три дні після Її поховання. Тобто Її відхід до Господа – це початок другого існування вічного як для душі, так і для тіла. Смерть не могла втримати «єдиним всього Бога».

Якщо для земного шляху Ісуса Христа Предтечою був Іоан Хреститель, то для небесного шляху Діви Марії Предтечою був Христос. Христос первонароджений з мертвих, зійшов на небо і приготував шлях, щоб по ньому вірні сходили на небеса .. Апостол Павло говорить: «20 куди, як предтеча, за нас увійшов був Ісус, ставши навіки Первосвящеником за чином Мелхиседековим» (Єв. 6:20).

Як Ангели були здивовані Вознесінням нашого Христа, тому що вони бачили як сходить на небеса Бог і людина, з’єднані разом в єдиній іпостасі Боголюдини, в той час як для втілення зійшов на землю тільки Бог, – так тепер вони дивуються переходу на небо Богородиці. До цього часу вони звикли приймати тільки душі врятованих і викуплених святих. Але тепер, при Успіння, вони теж беруть і тіло. Це пречисте Непорочне тіло Богородиці, яке «труною і смертю не втримати».

Старець Єфрем Філофейській (†)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»