ПРОМОВА ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ НА КОНФЕРЕНЦІЇ «ЗЛИТТЯ СУМЛІННЯ: ОБ’ЄДНАННЯ РЕЛІГІЙНИХ ЛІДЕРІВ ДЛЯ ПЛАНЕТАРНОГО ВІДРОДЖЕННЯ»

Компас сумління: Керівництво моральними діями у світі, що руйнується

Ваші Високопреосвященства,

Ваші Високоповажності,

Шановна аудиторія,

Пані та панове,

Ми збираємося тут, в Абу-Дабі, у момент колективного пробудження, щоб обговорити шляхи вирішення взаємопов’язаних глобальних криз під прапором «Злиття сумління». Усі ми, присутні, усвідомлюємо, що нашій планеті, як ніколи раніше, загрожує екологічно небезпечна людська діяльність. Наші релігійні традиції поділяють основні вчення про духовну відповідальність піклуватися про Боже творіння. Наші священні тексти наказують нам захищати наш спільний дім. Немає вищого покликання, ніж збереження святості життя на нашій планеті та умов, які роблять можливим розвиток людства. Ми повинні використати весь свій моральний авторитет для розпалювання екологічної свідомості суспільства.

У цьому дусі, керуючись нашими спільними духовними цінностями, ми схвалюємо наступні принципи та цілі:

Все життя взаємопов’язане. Людство залежить від природи. Ми повинні відновити рівновагу на Землі.

Треба підтримати тих, хто найменш винен у екологічних порушеннях. Історичні несправедливості мають бути виправлені.

І наука, і віра пропонують мудрість для вирішення цієї кризи. Між ними необхідний діалог і співпраця.

Ми маємо спільний обов’язок надати широким мережам можливість діяти. Зміни мають залучати все суспільство.

Політики зобов’язані прийняти сміливі програми для захисту клімату та біорізноманіття, забезпечуючи справедливий перехід.

Релігійні та корінні громади пропонують давню мудрість щодо екологічного життя. Їхні голоси можуть сприяти трансформації суспільства.

Шановні гості,

У 50-ту річницю історичної Стокгольмської конференції з питань довкілля людини світ все ще переживає кризу. Але трансформація можлива завдяки безперервній співпраці. Партнерство – це нова норма! Як ніколи раніше, різноманітні групи об’єднуються, щоб захистити цивілізацію та здоров’я планети. Йдучи рука об руку, з надією як нашим компасом, ми вирушаємо в безпрецедентну, але важливу подорож, де сходяться віра, совість і дія.

Щоб підтримувати співпрацю між різними релігіями та партнерами в науці та суспільстві, ми маємо створити постійний механізм для спільного обмірковування, адвокації та дій щодо пов’язаних викликів справедливості, сталого розвитку та людського розвитку, перетворюючи потужні наміри на значний вплив. Разом ми більше, ніж сума наших частин. Керуючись позачасовою мудрістю, але відкриті до нових рішень, ми відновимо природний баланс, щоб побудувати суспільство, яке процвітає в гармонії з Землею, яка підтримує всіх нас.

Дякуємо за вашу увагу і нехай Бог благословить вас і ваші благородні починання!

Абу-Дабі, 6 листопада 2023 р.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ