БЛАГОВЕЩЕННЯ

А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім’я Назарет, до діви, що заручена з мужем була, на ім’я йому Йосип, із дому Давидового, а ім’я діві Марія. І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами! Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання. А Ангол промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус.
Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида.

Лк. 1:26-33

Минуло близько шести місяців з того часу, коли Марія переїхала жити в Назарет, в будинок праведного Йосифа. Як виявилося, що за цей час завіса в Єрусалимському храмі зносилася і потребувала у відновленні. Цей священний предмет не міг бути зроблений нечистими руками. Він повинен був зроблений чистими і непорочними руками.

Первосвященик Захарія віддав наказ привести непорочних дів із дому Давидового. Він також зробив окреме розпорядження, щоб Діва Марія була приведена з Назарету. Були зібрані сім дів. Було кинуто жереб. І жереб випав на Марію.

Марії дали необхідні матеріали: золото, азбест, льон, шовк, гіацинт, червоні і пурпурні барвники (пор. 2 Пар. 3:14), а потім вона повернулася додому до Назарету, щоб виткати тканину для храмової завіси.

Це сталося 25 березня. Після полудня після суботи. Діва відволіклася на мить від свого священної справи. Згідно Протоєвангелія, вона взяла глиняний сосуд, щоб піти за водою з джерела. Виходячи з дому, вона почула голос, який говорив: «Радуйся, благодатна» (Або «Господь з тобою». У грецької мові  немає дієслова). Це був архангел Гавріїл.

Він назвав її «наповненою благодаттю». Хто цей архангел, який «затиснув би ніс» при простому натяку на недоречну думку. Тільки подумайте, що це означає з точки зору ступеня її святості.

Великий Гавріїл продовжував вихваляти: «Ти єдина жінка, яка отримала таке благословення від Господа. «Блаженна ти між жінками (Або, ще раз:« Блаженна ти … ») (Лк. 1:26).

Це були б для будь-якої жінки дуже втішні слова. Слід зазначити, що вони не були вимовлені архангелом нещиро; вони виходили з серця. Крім того, його обличчя сяяло від радості від зустрічі з такою жінкою на землі. Марія бачила це. І не спокусилася ними. Ні після також. Навпаки, їй було не по собі. «Вона була дуже стурбована його промовою» («Вона ж затривожилась словом» Лк 1:29).

Вона поставила глечик і увійшла в «намет» Йосипа, тобто в будинок. Вона сіла на своє місце і продовжила плести тканину для покриву (як це зображено на іконі Благовіщення). «Вона обмірковувала, що це за вітання» («стала роздумувати, що б то значило це привітання» Лк. 1, 29). Вона подумала: «Може бути, лукавий влаштував мені пастку, і я впаду, як і наша перша мати, Єва». А їй було в той час всього лише п’ятнадцять років! Це був вирішальний момент. Архангел намагався її заспокоїти: «Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида» (Лк. 1:30-32).

Діва запитала, як це повинно було статися, адже вона не знала чоловіка, тобто у неї не було подружніх відносин. За словами святого Іоана Золотоустого, архангел відповів: «Але саме тому це і станеться, бо ти не знаєш чоловіка. Якби мали чоловіка, то ти б не змогли служити цій меті. Саме те, у що ти не можеш повірити, – ось причина, по якій ти повинна в це вірити».

Це природно, що Богородиця не довіряє. Однак була причина, по якій вона сумнівалася. За словами святого Григорія Палами, вона хотіла бути абсолютно впевненою в тому, що її не обманули.

Архангел Гавріїл дає докладне роз’яснення, як сему личить трапитися. «Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе» (Лк. 1:35). «Не бійся. Твоя невинність буде збережена. Сила Божа осінить Тебе, Святий Дух зійде на Тебе, і Ти народиш без чоловіка ».

Потім Марія зрозуміла, що у в цьому була воля Божа. Але вона також вважала, що в духовному плані вона була найбіднішою з жінок. Так що те, що їй було сказано архангелом Гавріїлом, було повною протилежністю її власним способом мислення, її власним побажанням, її власним силам. Незважаючи на це, вона не заперечувала. Вона підпорядкувала свою волю волі Божій.

архімандрит Василіос Бакуянніс

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»