АПОСТОЛИ ПЕТРО ТА ПАВЛО

Пам’ять двох великих і першеверховних апостолів Христа, Петра і Павла, наша Церква святкуватиме 30 червня (за Юліанським календарю.- 12 липня за цивільному). Цим двом її великим мужам буде віддавати належне повагу і виражатися вдячність за їх невимовний великий внесок у справу поширення християнської віри і основа нашої Церкви. На їх іконі зображуються два апостола, які тримають Церква, яка символічно зображується у вигляді невеликого візантійського храму. Це тому, що ці два апостола були в дійсності стовпи і наріжні камені, на яких було збудовано священної будівлі Церкви Христової. І їм належить одне свято, і вони зображаться на одній іконі, символізуючи тим самим єдність віри, єдність Церкви, яка створена з різних людей, обрізання – євреїв-яких було звернена місіонерська діяльність Петра, і язичників – ідолопоклонників – над християнізацією яких трудився апостол мов, – Павло. Безумовно, це і послужило причиною, яка викликала складання єдиного свята двох першоверховних апостолів, коли в 258 році 29 червня папа Римський Сикст II переніс в Рим їх святі останки з катакомб св. мученика Севастіана. І це поєднання двох апостолів мало настільки великий успіх, що дуже швидко це свято встав всесвітнім, що святкується «у всіх помісних святих Божих церквах». Інші ж свята апостолів і ця пам’ять їх смерті була затемнення новим святом. Тому дуже рідкісна можна знайти храм, присвячений тільки одному з першеверховних апостолів, і ікону, на якій був би зображений тільки один з них. Навпаки того, немає жодного міста, або країни, де не було б храму або каплиці в ім’я двох Апостолів. Їх ікони нескінченні, незчисленні. Загальна повагу, загальне поклоніння, спільне святкування, як загальним було їх справа, і спільною була їхня місія, і загальною є їх слава.

Необхідно прочитати епопею першоверховних апостолів, яка з очевидною простотою описана очевидцем і свідком більшості подій, що відбувалися автором книги Діянь Апостолів, євангелістом Лукою. Ми їх слухаємо під час їх читання в наших храмах в період Кольоровий Тріоді і оглядає з в апостольських читаннях недільних днів після Пасхи і аж до П’ятидесятниці, про їх кроках для підкорення Всесвіту. Про те як вони взяли знамення Христа, Хрест, і його перенесли навіть до краю землі аж до того, коли його насадили навіть в серці імперії, Римі. У книзі Діянь ми побачимо їх боротьбу і їх страждання, але і пресвітла торжество. Ці сліди на вічно закарбувалися в серцях віруючих. Кожне місто і всяка країна з благоговінням може вказати знаки, які залишили їх стопи, прекрасні і витончені стопи «благовісників миру, благовісників добра». Про апостола Павла характерно каже тропар, «іпакої», з чину святкової Утрені їх пам’яті: «Яка в’язниця не мала тебе в’язнем? Яка Церква не мала тебе проповідником? Дамаск хвалиться твоєю мудрістю, Павле, бо бачить тебе, охопленого світлом; Рим прийняв твою кров, і він хвалиться; але Тарс ще більше радується, і з любов’ю шанує твої пелени. Петре — каменю віри, Павле — похвало вселенної, в Римі зійшовшись, утвердить нас у вірі. Яка в’язниця не мала тебе в’язнем? Яка Церква не мала тебе проповідником? Дамаск хвалиться твоєю мудрістю, Павле, бо бачить тебе, охопленого світлом; Рим прийняв твою кров, і він хвалиться; але Тарс ще більше радується, і з любов’ю шанує твої пелени. Петре — каменю віри, Павле — похвало вселенної, в Римі зійшовшись, утвердіть нас у вірі».

І в колі цих роздумів апостольських читань міста і країни в цей день роблять святкування, які не мали пошани і слави, ніж Рим, який зберігає їх святі мощі. Грецька країна особливо могла б продемонструвати ці згадуються в Святому Письмі знаки її великого апостола, Павла. В одному місці показували і шанували в’язницю, як в Філіпах, в іншому місці вівтар, як у Верії, в іншому місці суд, як вівтар А коли Галіон був в Коринті, в іншому місці скелю, за якою ходили його ноги і він проповідував слово, як в Ареопазі в Афінах, в іншому місці порту в якому він висадився, як в Калосі Лімені на Криті і Лінде. Інше місце з ним пов’язано з-за проходження пригод і дивовижних випробувань, як, наприклад, Мітіліно, де йому було вказано місце, де він убив молитвою страшного дракона. Не має значення чи є ця історія міфом чи ні: вона символічно показує то як народ сприйняв проходження апостолом сильного випробування, винищення силою Христа зухвалого ідолопоклонства.

У Салониках досі особливо показують на місце, звідки проповідував апостол народів, давню каплицю монастиря Властадон і місце, до якого він вдався, будучи гнаний, притулок в маленькій печері-святилище біля однойменного району. У XV столітті свт. Симеон Солунський, який був останнім архієпископом Салоників до завоювання міста турками (1430), свідчить, в храмі зберігався і шанувався камінь, на якому апостол був роздягнений і побитий палицями. Статут-тіпік урочистого свята, як він в той час відбувався в Солуні, нам дається свт. Симеоном в його неопублікованому тіпік. Оскільки вечірня відбувалася в присутності митрополита, то послідовність Вечірні відбувалося в храмі Святої Софії. Після закінчення вечірньої відбувалася літанія і співалися самогасні літії з якими доходили до храму «святого Павла, який знаходиться біля храму Богородиці нерукотворного, тут же і камінь, на якому він зображений». Ймовірно, мова йде про каплицю, яка сьогодні присвячена св. Параскеві, всередині якої є рів, в якому, ймовірно затверджено підставу каменю. На камені була написана наступна епіграма, звичайно ж, не опублікована, але яка зберігається в одній рукописи Віденської бібліотеки: «На камені цьому раніше Павло розпростертим лежав, нестерпні удари палицями терпів, а нині цей камінь дотик скульптора Той, хто пізнав, сьогодні приймає поклоніння та почесті»

У ІХ столітті французький консул в Солуні згадує про чотирикутний кам’янений гачок, який знаходився у внутрішній частині храму святого Георгія Ротонди, на який зійшов, згідно з традицією, апостол Павло і проповідував слово Боже жителям Салоніки. Сьогодні і камінь нерукотворний та кам’яний гачок Ротонди втрачені, а разом з ними зникли і відповідні благочестиві традиції, але не зникло в нашому місті шанування великого Апостола. «Живі камені», про які свідчить нинішнє читання – це серця християнських мешканців стародавнього ідолопоклонницького міста, і незламний пам’ятник – його два послання в Солунян.

«Отже, хто б міг подумати яку велику похвалу для цих двох першоверховних апостолів, Петра і Павла», підкреслює Синаксар дня, «не дивлячись на свідоцтво і сповіщення про них Господа»? Одного Він назвав блаженним і назвав каенем, на якому, Він сказав, буде заснована Його Церква. А про інше Він сказав, що він стане Його посудиною обраним, і що він проніс ім’я Його перед ліцеєм тиранів і царів». Цю думку висловлюють прекрасним чином двоє з гімнографів: Андрій Пірос і Андрій Критський. Першого ми чуємо при співі двох стихир 2 гласу, які співаються на Вечерне як стихири на «Господа кличу».

Іоан Фундуліс, Почесний професор Солунського університету

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»