ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ. ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ЩОДО ЄВХАРИСТІЇ

23-25 червня 2020 року було скликано Священний Синод Вселенського Патріархату на його чергове засідання поточного місяця у Православному Центрі Вселенського Патріархату у комуні Шамбесі міста Женеви. У перший день голови синодальних комісій працювали разом над спільними завданнями. Були присутні багато Ієрархів з Європи. 

Під час цієї зустрічі було прочитано й обговорено Офіційні Листи Блаженних Православних Архієпископів, які надійшли у відповідь на лист-звернення до них Вселенського Патріарха від 17 травня цього року стосовно способу прийняття віруючими Святого Причастя, що стало актуальним після появи пандемії коронавірусу. Було прийнято задовільне рішення про те, що їхня думка співпадає з думкою Вселенського Патріархату. Вона полягає у наступному:

а) Таїна Святої Євхаристії не може бути предметом суперечки, тому що ми віримо, що через неї вірянам подається Тіло і Кров Спасителя Христа «на відпущення гріхів і життя вічне» і неможливо щоб через це Таїнство над Таїнствами передавалася будь-яка хвороба тим, хто причащається. З цієї причини, Церква залишається стійкою і непохитною у своєму вченні про сутність Таїнства Святої Євхаристії.

б) Що стосується способу причастя святого Таїнства вірянами, Церква, поважаючи Святу Традицію, яка нерозривно пов’язана з щоденною церковною практикою та досвідом втілення Христа, і будучи захисником і пильним охоронцем цих традицій, переданих нам Святими Отцями, не бачить потреби змінювати цей спосіб, особливо під тиском зовнішніх чинників.

Водночас, Мати-Церква, піклуючись про особливі потреби Своїх дітей у Діаспорі, закликає Архіпастирів, котрі служать у Діаспорі, щоб вони з пастирською чутливістю, відповідальністю та розумінням, тимчасово застосували ікономію до проблемних ситуацій, які виникають у зв’язку з місцевими законами Держав для збільшення духовної користі Християнського народу, та, будучи постійно узгодженими з Духовним Центром на Фанарі.

Головний Секретаріат Святого та Священного Синоду

Женева, 25 червня 2020