ПРОПОВІДЬ НА БОГОЯВЛЕННЯ.

Віктор Марковець. «Заславль. Вадахрост на Чорниці» .1998. Полотно, олія, 28 х 40.

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

ХРИСТОС ХРЕЩАЄТЬСЯ! У РІЧЦІ ЙОРДАНІ!

Улюблені брати і сестри!

Зовсім Недавно Ми Відзначали Подію Боговтілення:

У Світ у Плоті Прийшов Син Божий… Прийшов Він на землю через велику невимовну любов до людського роду, прийняв на Себе плоть людську. Саме через неї ми побачили славу Божу, повсякчас існуюче світло і Божество. и сприймали Його простим і довірливим серцем Віфлеємських пастухів, яким Ангели Божі сповістили про пришестя у світ Христа. І ось сьогодні ми з Новою Радістю переживаємо явлення Богоявлення Христа Спасителя на річці Йордані.

Наша Свята Православна Церква України називає свято, яке ми з вами Сьогодні світло святкуємо, Хрещенням, Богоявленням і Просвітництвом. Хрещенням – бо безгрішний Спаситель приймає нині Хрещення від Іоана у водах Йорданських. Богоявленням – бо сам Христос являє Себе світу у всій Боголюдської сутності. Чули в цей час всі, як про Нього свідчить з неба голос Бога Отця, Зійшов на Нього, Приймаючого Хрещення, Дух Святий у вигляді голуба. просвітництвом іменується свято тому, що в явленні світу Христа Спасителя засяяв розум божественного ведення всієї Святої Трійці, яким просвіщаються люди, коли вступають через таїнство Хрещення в єднання з Церквою, містичним тілом Христовим, з Богом.

Сьогодні Христос приходить у світ для Свого земного суспільного служіння… У тридцять років Спаситель приймає хрещення. чому саме так сталося? Це сталося тому, бо саме в тридцять років, за юдейськими звичаями і законами, давали право і можливість людині виступати зі своїм вченням, вчителювати. До цього часу Христос жив у Назареті, «зростав і зміцнювався духом, набираючись мудрості…» (Лк. 2:40), «зростав у премудрості і віком, в любові у Бога і людей» (Лк. 2:52). А «Мати Його зберігала всі слова ці в серці Своєму» (Лк. 2:51).

Велика значення Хрещення Господнього, Його приход на суспільне служіння, на Проповідь Слова Правди ми чуємо вже в словах свідчення пророка Предтечі і Хрестителя Іоана: «Ось Агнець Божий, що на Себе гріх світу» (Ін. 1:29). Тому мусимо розуміти, що явлення Господа на Йордані є явлення жертовне, явлення спокутне, коли для нас з вами, для всіх людей, принесена Вічна Правда Сином Божим – Господом нашим Ісусом Христом.

Разом з тим, дороги мої, мусимо пам’ятати, що Господь наш прийшов і виконати правду. Просячи пророка Іоана Хрестителя здійснити це Велике Хрещення, Христос каже йому: «Так належить нам виконати всяку правду» (Мт. 3:15). Це саме та Правда, про яку сповіщав Старий Завіт.

Це та правда, яку з роду в рід, невимовна терпляче і болісно чекали старозавітні праведники. Це та правда, про яку проповідували всі пророки Божі за багато століть до Різдва Христова, підкріплюючи людську віру в приход Спасителя світу. Про цю правду сповіщали старозавітні образи, символи, жертвопринесення. Ця Правда – Божественна милість, послана в світ безмежної Божественною любов’ю. Цю правду й прийшов на землю виконати Син Божий….

Багато хто сьогодні задається питанням: чому саме з Хрещення почав своє відкрите служіння Господь наш Ісус Христос? Чому саме водою Він хрестився, чому саме вода нерозривно зв’язана з Таємницею хрещення?

Господь Хрестився, бо саме через хрещення Він благоволив взяти на Себе гріхи світу, дати світу освячення і світло божественного бачення. У Хрещенні Благоволив Господь явити світу вічне Божество Своє: Син Божий – наш Спаситель – Хрестився в Йордані. Бог Дух Святий зійшов на Нього в вигляді голуба, Бог Отець промовив з небес: «Це Син Мій Улюблений, Якого Я вподобав!» Явила Себе світові Єдиносущна і Нероздільна Трійця, З’явився Бог, в Тройці прославлені.
Вода… З перших сторінок Святого Письма ми дізнаємося про воду, що дає життя землі і всьому творінню, що населяє її. Воді дається сила обмивання, очищення і оновлення. Саме тому Господь Благоволив почати Свій спокутний подвиг на землі набранням Йорданські води, хрещенням у воді – в тій воді, в якій до Нього багато людей каялися і омивали свої гріхи через проповідь святого Іоана Предтечі…. Саме тому, Христос, по всьому нам подібний, крім гріха, приходить на Йорданські води. Він не шукає обмивання, Він приходить омити воду і потопити в ній гріх землі. Як води всесвітнього потопу повинні були винищити все гріховне, що вже не могло встояти перед очима Небесного Судді, так Йорданська вода, яка отримала від Христа нову силу і нову благодать, повинна була потопити гріхи людські, їх гіркоту і руйнівні наслідки.

У часі Свого Хрещення, в водах Йорданських, Христос бере сьогодні на Свої пречисті плечі Хрест, важку ношу – гріх всього людства, колишнього і майбутнього, бере, щоб перемогти гріх і дати свободу всякої душі християнської. Своїм хрещенням Христос повернув природі води первісну чистоту, силу життя і благодаті. Ось чому ми, православні християни, сьогодні, у свята Богоявлення, освячуємо воду і молимося, щоб через причащання води отримати нам благодать освячення, що веде в вічне життя.

Освячуючи воду, наша Свята Православна Церква України Закликає в молитвах своїх Божественне благословення води і називає освячену воду Великої Агіасмою. Сьогоднішні день у історії має дуже велике значення, бо Саме з Хрещення Господа нашого Ісуса Христа набирає чинності Новий Завіт між Богом і людьми. Господь дає нам перемогу над гріхом. Від людини вимагається віра в Нього і Його могутність. А видимим, матеріальним знаком нашого вступу в завіт з Богом є Хрещення.

Господь дає людині все, а від людини потрібні тільки віра і хрещення. Христос говорив: «Хто увірує і охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, буде осуджений» (Мк. 16:16).

Улюблені мої, майже два тисячоліття тому Господь виявів Себе світові та відкривається кожному віруючому серцю. Його божественний поклик, звернений до нас постійно, в усіх обставинах нашого життя: у хвилини благодушності і радості, в хвилини скорботи і печалі. Він з нами завжди: «Я з вами по всі дні, до кінця віку» (Мт. 28:20).

Так давайте наблизимось до Нього, Всюдисущого, потрудимося над усвідомленням своїх гріхів, очистимо постом, молитвою і покаянням свою душу і почуття, свій розум і серця, щоб, Очистивши їх, представити себе Богові правдивими і гідними. Бо без виправлення немає руху вперед по дорозі, що веде до Бога і до вічності.

Дороги Брати І Сестри, у це Світле Свято Богоявлення Господнього та всі дні життя нашого, будемо прагнути до Нього, Істинної Правді, Істинному Світлу, Істинної Любові І Істинному Життю. Господь дав нам велику радість і можливість бути дітьми Божими. Завжди Пам’ятаючи заповіт з Богом і докладемо всіх зусиль до його виконання, І тоді отримаємо від Господа обіцяні нам вінець життя вічного. Амінь.

прот. Ярема Петрів (ПЦУ)