ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ (НЕДІЛЯ СИРОПУСНА)

Тепер тільки кілька днів залишилося до початку Посту. Уже протягом мясопустного тижня, що завершується Прощеною Воскресінням, два дні, середа і п’ятниця, стоять як би окремо, вони вже зовсім «великопісні»: у ці дні не належить здійснювати Божественну літургію та весь порядок богослужінь має особливості, пов’язані з Постом. У середу на вечірні співається прекрасна стихира, вітання Посту: «Засяяло весна пісна, колір покаяння, очистимо всі себе, браття, від усякої скверни, Світлодавцю співаючи промовимо: «Слава Тобі, Єдиний Людинолюбця».

Субота м’ясопусного тижня присвячена пам’яті всіх «чоловіків та жінок що подвигом посту просіяли (спасалися): святі, наприклад яких ми повинні переймати, вчать нас важкому шляху, важкому мистецтву посту та покаяння. Ми не одні, починаючи подвиг Посту: «вихваляючи собор святих Отців! Антонія Великого, Єфимія Великого і всіх їх побратимів, що проходять по життєвому шляху своєму, як ніби крізь райське насолоду …» У нас є помічники та приклади: почитаємо ваш приклад, святі отці! Ви навчили нас істинному шляху; Благословенні ви, бо ви попрацювали для Христа …

Нарешті настає останній день, зазвичай називається «Прощеною Неділею»; але ми не повинні забувати його другої літургійної назви: «Вигнання Адама з раю». Ця назва дійсно підводить підсумок всьому підготуванню до Посту. Тепер ми знаємо, що людина була створена для життя у раю, для того, щоб знати Бога та спілкуватися з Ним. Гріх позбавив людину цього блаженного життя, й існування його на землі стало вигнанням. Христос, Спаситель світу, відчиняє двері раю кожному, хто йде за Ним, і Церква, показуючи нам красу Його Царства, перетворює наше життя у паломництво до небесної батьківщині. Отже, на початку Посту ми схожі на Адама: «Вигнаний був Адам з раю через їжу (через вживання забороненого плоду), і, сидячи прямо перед раєм, ридав і стогнав … Горе мені, як постраждав я, окаянний: я не дотримав однієї заповіді Владики та позбувся всіх благ! Рай святійший, заради мене насаджений, і заради Єви зачинений, моли тебе і мене свого Творця, щоб я знову наповнився твоїми квітами. І говорив до нього (Адаму) Спаситель: я не хочу, щоб загинуло моє створення, але я хочу, щоб воно спасалося й прийшло до пізнання істини, тому що того, хто приходить до мене я не вижену».

Піст по-справжньому починається з вечірні цієї неділі. І цю єдину по своєму глибокому значенню і таку прекрасну вечірню не служать у багатьох наших церквах! Однак ніщо краще цієї вечірні не вказує нам «настрою» Великого Посту в Православної Церкви, не вводить нас у нього; ніде краще не відчувається її глибокий заклик до людини. Піст звільняє нас від поневолення гріха, від полону «цього світу». Але в євангельському читанні останньої неділі йдеться про умови цього звільнення (Мт. 6:14 – 21). Перша умова – посту: відмовитися від того, щоб вважати бажання і вимоги нашої занепалої природи нормальними; зусилля звільнити дух від диктаторської волі плоті, матерії. Але для того, щоб піст наш був справжнім, правдивим, треба, щоб він не був лицемірним, «показним». Ми повинні «щоб не показувати людям, що ти постиш, але Отцю твоєму, – Який у таїні» (Мт. 6:18). Друга умова посту – прощення; «Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мт. 6:15). Торжество гріха, головна ознака його панування у світі, це сварки, незгоди, розділення, ненависть. Тому перший пролом через фортецю гріху є прощення: повернення до єднання, злагоди, любові. Променисте всепрощення Самого Бога засяє між мною і моїм «ворогом”, якщо я йому пробачу. Пробачити – це означає відкинути всі рахунки та розрахунки людських відносин, надавши їх Христу. Прощення – справжнє «вторгнення» Царства Небесного в наш грішний і занепалий світ.

Служба починається, як урочиста вечірня; священнослужителі в світлих шатах. Стихира на «Господи, кличу …» (наступна після «Господи, кличу») сповіщає наступаючий Піст, а за ним – наближення Великодня!: «Посту час світло почнемо! Готуючись до духовних подвигів, очистимо нашу душу, очистимо тіло. Утримаємося як від їжі, так і від будь-якої пристрасті, й отримаємо задоволення духовними чеснотами. Щоб, удосконалившись в любові, ми були гідні побачити страждання Христа Бога і святу Пасху, в духовній радості»

Потім, як завжди, слідує Вхід і спів «Світло Тихе …» Потім правлячий священик іде на «гірнє місце», за престолом, і виголошує вечірній Прокимен, який завжди сповіщає кінець одного і початок іншого дня. За цією вечірньої «Великий Прокимен» сповіщає початок Посту: «Не відверни лиця Твого від слуги Твого, бо я сумую! Скоро вислухай мене, зверни увагу на душу мою і спаси її».

Вслухайтеся в особливу мелодію цього вірша, цього крику душі, раптово наповнює церкву: «… я сумую» – і ви зрозумієте вихідний пункт Посту: таємничу суміш відчаю і надії, пітьми і світла. Всі приготування тепер закінчено. Я стою перед Богом, перед славою і красою Його Царства. І я усвідомлюю свою приналежність до цього Царства, усвідомлюю, що у мене немає іншого будинку, інший радості, ні іншої мети; і я усвідомлюю також, що я вигнаний з цього Царства в темряву і печаль гріха, і … «я сумую»! І врешті-решт я усвідомлюю, що тільки Бог може допомогти моєму горю, тільки Він може позбавити і спасти мою душу. Покаяння, – найперше і найбільше, – відчайдушне благання до цієї божественної допомоги.

Прокимен повторюється п’ять разів. І ось Піст вже настав! Світлі облачення замінюються темними, пісними, гасять яскраве освітлення. Коли священик або диякон починає вечірню ектенію, хор відповідає йому пісним наспівом. Перший раз читається великопісна молитва Єфрема Сирина з земними поклонами. В кінці служби вірні підходять спершу до священика, просячи прощення, потім просять вибачення один у одного. Але в той час, як відбувається цей обряд «прощення», і тому Піст починається саме цим актом любові, єднання і братерства, хор співає Великодні піснеспіви. На нас чекає сорокаденний шлях по пустелі Посту, але в кінці цього шляху вже сяє світло Великодня, світло Царства Христового.

протопресвітер Олександр Шмеман

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»