ПОСЛАННЯ ПОСТІЙНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЄПИСКОПІВ ПОЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ НА ПОЧАТОК РІЗДВЯНОГО ПОСТУ («ПИЛИПІВКИ»)

До: Всечесного Пресвітерства, Чесного у Христі Дияконства, Преподобного Чернецтва та Благочестивих Вірних наших Українських Православних Громад поза Межами України

Возлюблені у Христі!

Ми розпочали сорока-денний період сподівання великої прояви спасительної дії нашого Господа: Його прихід до нас у плоті для того, щоб ми – через слухання його вчення, через свідчення його зцілювань, через участь у Його смерті та воскресіння – могли оселитись в Його Небесному Царстві.

Свята Церква приписує нам, вірним, період посту й молитви, як гідної підготовка до зустрічі великого дня Народження Ісуса Христа. В навечір’я Різдвяного Посту євангельське читання (Луки 14:25-35) закликає нас не тільки зустрічати Його в тихому і смиренному середовищі Печери але й, побачивши, повертатись до попередніх навичок нашого життя; євангеліє закликає нас іти слід за Ним, узявши на себе свій хрест кожного дня, зненавидячи всякі відносини – з особистостями та речами – які перешкоджають нашій боротьбі за Царство Небесне. Користуймось цим сезоном посту для того, щоб відколотися від безрадісних, згубних спокус, які віддаляють нас від Христа, Який є Світло й Життя! Використовуємо цей період для відновлення присвяти нашого часу читанню св. Писання, регулярній молитві, добрим ділам. Дотримуймося посту, кожний/кожна по своїй силі, згідно приписів Церкви. З рішучою волею та з поглядом на Небесне Царство, стримуймо себе від всякого відволікання, від якого «сіл не солоною стає». (Луки 14:34) Цебто, приймаймо для себе рішення відвернутись від тих розваг – зайвих забав (які мало або зовсім не мають нічого спільного з народженням Христа), надмірного втрачання часу в соцмережах, або розтрачування грошей для непотрібних подарків, і т. п. – які запобігають нам стати тими учнями Христовими, якими сам Христос закликає нас бути в цьому світі. Згадаймо – ми служимо Богові, який сам прийшов до нас служити. Щоб спасти себе та щоб переконати інших стати наслідниками Христа і спасатися, потрібно нам навчитися й наслідувати цього служіння народові Божому, щоб ми зрозуміли, що ми в цьому світі маємо бути добрими господарями й не припускати собі думку, що ми нібито начальники світу цього.

Як ієрархи, несучи службу в Українській Православній Церкві поза межами українських земель, маємо також обов’язок закликати всіх вас до усердної молитви за батьківщину наших пращурів! Помолимось за зм’якшення сердець та повернення до доброго розсуду тих, які стараються заважати затвердженню Київського Престолу на правильному місті, як любляча сестра-церква серед інших в родині помісних православних церков. Помолимось за тих, які стараються понижувати й дискредитувати добру репутацію та статус Церкви-Матері Константинополя й особливо її Священного Синоду та Всесвятійшого Патріарха Варфоломія особисто. Помолимось за тих які, на превеликий жаль, останніми днями вдруге виявили свій вибір бути ворогом замість другом України, наказом і виконанням неоправданої агресії на відкритому морі проти воєннослужбовців морського флоту України. Помолимось за всіх тих, які віддають великі зусилля для створення законопослушної, свобідної, миролюбної української держави. Помолимось особливо за тих, які несуть послуг захисту українських земель, серед яких багато поранених й полонених в результаті виконання вірної та відданої служби.

Запевняючи вас у своїх молитвах, усердно благаємо вас молитись за нас, ваших ієрархів – за наше здоров’я, за мудрість, за силу у виконанні нашого послугу бути добрими й вірними архіпастирями в нинішніх складних та навіть небезпечних часах.

Ходімо разом всі в мирі та в спокої до святої Печері, до Младенця-Христа, Який веде нас до спасіння, до вічного життя й до Небесного Царства!

Бажаємо всім благословенного посту!

З любов’ю, у Господі нашому Ісусі Христі,

+Юрій, Митрополит Української Православної Церкви в Канаді

+Антоній, Митрополит Української Православної Церкви США та  Діаспори

+Єремія, Архієпископ Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки

+Даниїл, Архієпископ Української Православної Церкви США

+Іларіон, Єпископ Української Православної Церкви в Канаді

+Андрій, Єпископ Української Православної Церкви в Канаді

Святий і Великий Піст Року Божого 2018