ПРОПОВІДЬ НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Любов до матері – дороге і близьке серцю почуття. Воно так потрібне людині в житті. З цим почуттям, ми стаємо добрішими, нас наповнюють чисті думки, мрії, надії і сподівання. Нам є для кого і для чого жити. Наша дорога матуся, що дала нам життя.

Возлюблені дорогі брати і сестри, у цьому земному житті є у нас, ще одна мати, Мати-Україна. Те, що вона єдина для нас усіх, те що вона дарує нам усім – не оцінити, не осягнути. І любов до неньки України закладена в нашому серці ще з народження. Інколи, серед мирської суєти ми нагадуємо собі, що ми українці і у нас є Мати-Україна. Обов’язок любити, шанувати її, все життя пам’ятати про неї.

І ось зараз і ось тут, про найголовніше дорогі брати і сестри. У нас є ще третя Мати. Пресвята Діва Марія, народження Якої сьогодні святкує весь християнський світ. Наша рідна матуся, що народила нас, постаріє, сивиною покриються скроні, відійде від нас до вічності. Звичайно ми ніколи не зможемо забути її. «Де б не був я і щоб не робив я рідна домівка завжди моя рідні Карпати і ти моя нене у серці у мене будеш жива». Наша мати Україна – жива і житиме вічно. Ніхто і ніщо не зможуть здолати її.

Різдво Пресвятої Богородиці – початок нашого спасіння. Преподобний Андрій Критський з’ясовуючи значення свята народження Богоматері пише: «Нинішній празник є для нас початком усіх свят. Він двері благодаті і правди». А Святий Іоан Дамаскин говорить: «День Різдва Богородиці є днем всесвітньої радості, бо через Богоматір весь людський рід обновився».
Дорогі в Христі! За прикладом святих отців і нашої Святої Православної Церкви і ми прославляємо народження Божої Матері. З глибини душі кличемо сьогодні до Неї:

«Радуйся чоловічеський соборе, радуйся Господній Храме;

Радуйся Горо святая, радуйся Божественна Трапезо;

Радуйся Світильниче світа, радуйся славо православних чеснот;

Радуйся Маріє, Мати Христа Бога, радуйся вірних спасіння;

Радуйся Трапезо Божественного Хліба, радуйся Двері Небесні і Неопалима Купино;

Радуйся всіх Надія»

Пречиста Діва Марія народилася в Назареті. Це містечко за своїм місцем народженням справжня квітка Галілеї. Коли прийшла повнота часу, провіщена пророком, саме в Назареті прийшла на світ ця чудесна дитина, що згодом стала Матір’ю Божою. Народження її принесло стареньким батькам велику радість. Велика радість була не тільки на землі, але і на Небі.

Невимовно раділи ангели, адже приходила на світ. Цариця Небес, Чесніша від Херувимів і незрівнянно славніша від Серафимів. Радів весь світ, бо народився найкращий плід роду людського, найвище творіння Божої милості і сили.

Дорогі брати і сестри! Поспішаймо і ми сьогодні поклонитися Матері Божій, Заступниці перед Божим Престолом.

Одна побожна легенда оповідає, що Преподобний Андрій бачив відкрите Небо і Господа на Престолі, та багато ангелів і святих довкола Престола. Не було видно Пресвятої Богородиці. Здивований праведник запитав Святого Апостола Петра: «Де ж Пресвята Діва». На те почув таку відповідь: «Пречиста ходить по землі і збирає людські сльози, щоб їх принести до Всевишнього».

Отже, з щирою молитвою звертаймося до Пречистої і шукаймо в Неї заступництва в усіх наших потребах душі і тіла. Благаймо Її словами молитви: «Не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії крім Тебе, Пречиста Діво, Ти нам допоможи, на Тебе надіємося і Тобою хвалимося. Твої бо ми раби». Амінь.

митр. прот. Михаїл Купчак