ЧИ Є У БІБЛІЇ ПОМИЛКИ?

Біблія не може помилятися, Бо вона – Слово Бога, а Бог не помиляється. Це не означає, що в Біблії немає трудних для розуміння уривків. Але ці важкості породжені не досконалим одкровенням Бога, а нашим недосконалим його розумінням. Історія біблійної критики свідчить, що помилки існують не в Біблії, а в розумі критиків. При цьому більшість проблем можна віднести до однієї з перерахованих нижче категорій.

Незбагненне може бути пояснене

Коли вчений стикається з аномалією в природі, він не відмовляється від подальших досліджень. Навпаки, непояснені факти і явища підштовхують до подальших пошуків. Колись наука не могла пояснити існування метеоритів, сонячних і місячних затемнень, торнадо, ураганів і землетрусів. До недавнього часу вчені не розуміли, як літають джмелі. Всі ці таємниці здалися перед невідступною завзятістю людей. Зараз вчені не знають, як може існувати життя в глибоководних термальних джерелах. Однак, ніхто з них не піднімає руки з криком: «Протиріччя!» Аналогічним чином, справжній біблеїст підходить до вивчення Писання, виходячи з припущення, що пояснене можна пояснити. Колись критики стверджували, що Мойсей не міг написати П’ятикнижжя, оскільки жив у неписемній культурі. Тепер нам відомо, що писемність існувала за тисячі років до Мойсея. Також критики колись вважали, що біблійні згадки про хетів повністю вигадані, і що народу з такою назвою ніколи не було. Але потім в Туреччині було знайдено велику кількість хетських клинописних табличок. Це дає нам підстави вважати, що і інші непояснені явлення у Писанні теж будуть пояснені згодом.

Презумпція правильності

Багато критики виходять з того, що Біблія помиляється, поки її правота якимось чином не буде доведена. Однак, подібно до того, як в цивілізованому суспільстві діє презумпція невинності, Біблію слід читати з такою ж презумпцією правильності, яку ми поширюємо на інші книги, які претендують на роль документальних текстів. Саме так ми підходимо до кожного людського спілкування. В іншому випадку жити було б неможливо. Якби ми припустили, що дорожні знаки і сигнали світлофора неправильні, ми б, швидше за все, загинули, так і не встигнувши отримати докази зворотного. Якби ми припустили, що наклейки на продуктовій тарі не відповідають дійсності, нам довелося б перед придбанням розкривати всі консервні банки і упаковки. Аналогічним чином, читаючи Біблію, як і будь-яку іншу книгу, слід виходити з того, що вона відображає сказане, пережите і почуте авторами. Але вороже налаштовані критики виходять з прямо протилежного припущення. Чи варто дивуватися тому, що Біблія, на їхню думку, сповнена помилок.

Людські тлумачення можуть бути помилковими

Ісус говорив, що «не може порушитися Писання» (Ін. 10:35). Біблія не тільки непогрішна, але і незмінна. Ісус говорив: «Доки перейде небо і земля, ні одна йота, або єдина риска не перейде з закону, аж поки не відбудеться все» (Мт. 5:18; Лк. 16:17). Крім того, Писання має вищий авторитет, йому належить останнє слово за будь-якого питання, яке в ньому зачіпається. Ісус користувався Біблією, щоб протистояти спокуснику (див. Мт. 4:4, 7, 10), щоб дозволяти богословські суперечки (див. Мт. 21:42) і щоб підтверджувати Свою владу (див. Мк. 11:7). Іноді біблійне вчення спирається на невелику історичну подробицю (див. Євр. 7:4-10), на окреме слово або фразу (див. Діян. 15:13-17) або на різницю між єдиним і множинним числом (див. Гал. 3:16). Але якщо Біблія непогрішна, то люди, які дають тлумачення, здатні помилятися. Хоча Слово Боже абсолютно (див. Пс. 18:8), до тих пір, поки на землі живуть недосконалі людські істоти, нікуди не зникнуть і помилкові тлумачення Біблії, і хибні уявлення про світ. У світлі цієї обставини, не слід поспішати з висновком, що теорії, що нині панують у науці, – останнє слово. Деякі закони, які ще вчора здавалися незаперечними, сучасні вчені вважають помилковими. Тому, протиріччя між популярними науковими думками і поширеними тлумаченнями Біблії цілком очікувані. Але це ще не доводить, що мають місце суперечності, які неможливо розв’язати.

Важливість контексту

Найпоширеніша помилка, яку допускають все ті, хто тлумачить  Біблію, у тому числі і критично налаштовані вчені, полягає у читанні того чи іншого уривка поза належного контексту. Як свідчить стара приказка, «текст без контексту – це відмазка». Дотримуючись такої хибної методи, можна довести за допомогою Біблії все, що завгодно. Наприклад, Біблія говорить: «Немає Бога» (Пс. 13:1). Тільки, звичайно, в контексті це звучить інакше: «Безумний говорить у серці своєму: «немає Бога»». Хтось скаже, що Ісус закликав нас не противитися злому (див. Мт. 5:39), проте не можна забувати, що ці слова були сказані в контексті застереження проти особистої помсти. Багато хто розуміє слова Ісуса: «Хто просить у тебе то дай» (Мт. 5:42), – в абсолютному значенні, немов людина зобов’язана на перше прохання дати, наприклад, заряджену зброю дитині. Нерозуміння принципу, що зміст тексту завжди визначається контекстом, – головна помилка тих, хто спробує критикувати Біблію.

Тлумачення важкого у світлі очевидного

Деякі уривки важкі для розуміння або здаються такими, що суперечать іншим частинам Писання. Наприклад, Яків, на перший погляд, говорить, що спасіння дається по справах (див. Як. 2:14-26), у той час як Павло стверджує, що воно дається по благодаті – християни «благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився »(Еф. 2: 8-9; Рим. 4: 5). Однак вивчення контексту показує, що Павло говорить про виправдання перед Богом (однієї лише вірою), а Яків – про виправдання перед людьми (які бачать лише наші справи). Обидва апостоли говорять про плоди, які завжди приносить життя людини, яка любить Бога.

У Біблії є людський бік

За винятком декількох невеликих частин, таких як Десять Заповідей, «на яких написано було перстом Божим» (Вих. 31:18), текст Біблії ні надиктований дослівно. Біблійні письменники були стенографістами при Святому Дусі. Вони були людьми, і складені ними книги відбивали властиві їм літературні стилі і ідіосинкразії. Іноді вони черпали інформацію з інших земних джерел (див. Іс. Нав. 10:13; Діян. 17:28; 1 Кор. 15:33; Тита 1:12). По суті, кожна біблійна книга являє собою твір якоїсь людини – всього таких авторів було близько 40. У Біблії також присутні різні людські літературні стилі. Автори пишуть як би з боку, коли говорять про схід чи захід сонця (див. Іс. Нав. 1:15). Їм властиві всі особливості людського мислення, у тому числі прогалини в пам’яті (див. 1 Кор. 1:14-16), і людські емоції (див. Гал. 4:14). Різні частини Біблії відображають переваги різних людей: Ось цікаве сільське життя, Лука звертає увагу на медичні подробиці, а Яків проявляє любов до природи. Подібно Христу, Біблія має повноцінну людську природу, тільки без помилок. Якщо забути про людський бік Письма, можна безпідставно поставити під сумнів його гідність, чекаючи від біблійних текстів більш високого рівня викладання, ніж той, що притаманний людським документам. Це зробиться більш очевидним, коли ми перейдемо до розгляду інших помилок критиків.

Часткова інформація – не брехня

Критики часто поспішають з висновком, що часткове виклад подій рівносильно брехні. Але це не так. В іншому випадку велика частина всього, що коли-небудь було сказано, було б неправдою, оскільки час і місце рідко дозволяють дати абсолютно повний опис. Наприклад, знамените сповідання Петра звучить в Євангеліях так:

• Матфей: «Ти – Христос, Син Бога Живого »(16:16).

• Марк: «Ти – Христос» (8:29).

• Лука: «За Христа Божого» (9:20).

Навіть Десять Заповідей, «писані Божим перстом» (Втор. 9:10), вдруге були записані з деякими змінами (пор. Вих. 20: 8-11 і Втор. 5: 12-15). У книгах Царств і Хронік є багато відмінностей в описах одних і тих же подій, але немає протиріч.

Старий Завіт в Новому не обов’язково цитується дослівно

Нерідко критики як приклад помилок в Біблії посилаються на те, як при цитуванні в Новому Завіті змінюється старозавітний текст. Вони забувають про те, що не всяка цитата обов’язково повинна бути дослівною. Іноді ми користуємося прямими цитатами, іноді – непрямими. Переказ змісту тексту дещо іншими словами був у той час (та й зараз залишається) цілком допустимим стилістичним прийомом. Передати той же сенс можна, не користуючись точно такою ж лексикою. Відмінності новозавітних цитат від старозавітного тексту можна розділити на кілька категорій. Іноді вони пояснюються зміною особи, від якого йде мова. Наприклад, пророк Захарія записав слова Господа про те, що «будуть дивитись на Мене, Кого прокололи» (Зах.12: 10; в Синодальному перекладі «на Нього»). У Новому Завіті цей текст відтворюється як цитата з «Письма», а не як пряма мова Бога, і тому звучить трохи інакше: «Подивись на Того, Кого прокололи» (Ін. 19:37).

У інших випадках новозавітні автори цитують лише частину старозавітного тексту. Сам Ісус зробив так в синагозі Назарету (див. Лк. 4:18-19; Іс. 61:1-2). По суті, Він обірвав цитату на середині речення. В протилежному випадку Він не зміг би вивести з тексту Своє головне послання: «Сьогодні збулося Писання, яке ви почули!» (вірш 21). Наступна фраза оригінального тексту, «і день помсти для нашого Бога» (див. Іс. 61:1-2), відноситься вже до Його Другого пришестя.

Іноді Новий Завіт перефразовує або дає узагальнений переказ старозавітного тексту (див. Мт. 2: 6). Іноді в одній цитаті з’єднані два різних уривка (див. Мт. 27: 9-10). У деяких випадках постулюється загальний принцип, але не цитується конкретний текст. Наприклад, Матвій написав, що Йосип з сімейством оселився в Назареті, «щоб збулося сказане пророками, що Він [Ісус] Назарянином буде званий» (Мт. 2:23). Зверніть увагу, що Матвій не цитує ніяку конкретну пророчу книгу, але посилається на «пророків» взагалі. Про низьке походження Месії йдеться в декількох старозавітних книгах. У Ізраїлі за часів Ісуса бути «з Назарету», бути «Назарянином», означало займати низьке суспільне становище.

Розбіжності в оповіданнях – не ознака брехні

Якщо два або більше описів однієї і тієї ж події різняться, це ще не робить їх взаємовиключними. У Матвія 28:5 говориться, що після воскресіння Христа біля труни знаходився один ангел, тоді як Іоан згадує про двох (див. 20:12). Але ці відомості не суперечать один одному. Проблема вирішується за допомогою непорушного правила математики: де є двоє, там точно є один. Матвій не стверджує, що був тільки один ангел. До того ж, у тому насиченому подіями ранку в один момент біля труни міг бути один ангел, а в іншій – вже двоє. Для того, щоб дві історії вступили у суперечність одна з одною, у версію Матвія довелося б вставити слово «тільки». Але, якщо критик підходить до цих текстів з явним наміром показати, що в них є помилка, то помилка криється не у Біблії, а в підході самого критика.

Аналогічним чином Матвій повідомляє нам, що Юда повісився (Мт. 27:5). Однак Лука пише, що «коли [Юда] звалився додолу, розпалося черево його i випали всі нутрощі його» (Діян. 1:18). Знову-таки, ці історії не суперечать один одному. Якщо Іуда повісився на гілці, кинувшись з краю скелі або ущелини в тій гористій місцевості, і його тіло впало на гостре каміння внизу, то його нутрощі могли випасти назовні, як і стверджує Лука.

Біблія схвалює не все, що в ній записано

Буде помилкою вважати, що все, записане в Біблії, автоматично отримує Боже схвалення. Біблія в цілому істинна (див. Ін. 17:17), але деякі записані в ній висловлювання є явною брехнею – наприклад, слова сатани (див. Бут. 3: 4; Ін. 8:44) і блудниці Рахав (див. Іс . Нав. 2: 4). Біблія в цілому володіє безпомилковістю в тому сенсі, що в ній точно і правдиво записані навіть брехливі і неправильні твердження грішників. Однак істиною понад є те, що Біблія проповідує, а не все, що в ній записано. Якщо не брати до уваги цей нюанс, можна прийти до помилкового висновку, ніби Біблія проповідує розпусту, оскільки розповідає про гріх Давида (див. 2 Цар. 11:4), або багатоженство, оскільки розповідає про гарем Соломона (див. 3 Цар. 11:3), або атеїзм, оскільки цитує слова божевільного: «немає Бога» (Пс. 13:1).

Біблія не написана докладною мовою науки

Ствердження може бути істинним, навіть якщо воно не складено з використанням точних технічних або наукових термінів. Описові вирази не можна вважати ненауковими – скоріше, «донауковими». Біблія була написана у стародавні часи в відповідно до вимог того часу, і було б анахронізмом підходити до неї з сучасними науковими вимогами. Але сказати, що сонце зупинилося (див. Іс. Нав. 10:13) – не більше ненауково, ніж сказати, що сонце «сходить» (див. Іс. Нав. 1:15). Метеорологи до сьогодні все ще говорять про «схід» і «захід».

Округлені цифри – не помилка

У Біблії, як і в повсякденній людській мові, є округлені цифри (див. Іс. Нав. 3:4; 4:13). Діаметр в ній обчислюється як одна третина кола (див. 1 Пар. 19:18; 21:5) – технічно це просто математичне наближення (див. Lindsell, Harold. The Battle for тхе Біблі [Grand Rapids, MI: Zondervan, 1978] , pp. 165-166); в розумінні технологічного суспільства прирівнювати число π (3,14159265) до 3 – неточність, але не помилка. Такої точності вистачає для опису «литого моря» (див. 2 Пар. 4:2) у Староєврейському храмі, навіть якщо її недостатньо для комп’ютера у сучасній ракеті. Очікувати від людей донаукової епохи, що вони будуть використовувати точні цифри, так само безглуздо, як очікувати, що персонажі шекспірівської п’єси будуть дивитися на наручний годинник.

Необхідно враховувати стилістичні прийоми

Можливості людського мови не обмежуються єдиним способом вираження. Тому немає ніяких причин думати, ніби богонатхненна Книга цілком написана в єдиному жанрі. В Біблії використовується безліч стилістичних прийомів. Цілі книги написані поетичною мовою (напр., Іов, Псалтир, Притчі). У синоптичних Євангеліях є багато притч. У 4-му розділі Послання до Галатів, Павло вдається до алегорії. Біблія рясніє метафорами (див. 2 Кор. 3:2-3; Як. 3:6), порівняннями (див. Мт. 20:1; Як. 1:6), гіперболами (див. Ін. 21:25; 2 Кор. 3:2; Кол. 1:23) і навіть поетичними образами (див. Іов 41: ). Ісус не був чужий сатири (див. Мт. 19:24; 23:24). Фігуральний вислів у Біблії – звичайна справа.

Коли біблійний автор використовує фігуральну мову, це не помилка, але з боку читача було б помилкою розуміти її буквально. Коли Біблія говорить, що віруючий перебуває в тіні Божих «крілів» (див. Пс. 35:8), це, природно, не означає, що Бог – перната істота. Коли Біблія говорить, що Бог «пробуджується» (див. Пс. 43:24), немов Він спав, це означає всього лише, що Бог вирішив втрутитися у хід подій.

Безпомилковий лише початковий текст

У копіях біблійного тексту, виготовлених через сотні років після написання оригіналів, дійсно зустрічаються помилки. Бог надихав біблійних авторів, а не переписувачів. Тому від помилок позбавлений лише початковий текст. Богонатхненність Писання не гарантує безпомилковості всіх наступних копій – особливо кілька поколінь тому. Наприклад, у 4 Царств 8:26 говориться, що царю Охозії було 22 роки, а у 2 Хронік 22:2 – що йому було 42 роки. Остання цифра не може бути правильною – інакше Охозія був би старше власного батька. Безсумнівно, тут ми маємо справу з помилкою переписувача, однак на безпомилковість оригіналу вона ніяк не впливає.

Перш за все, мова йде про помилки в копіях, а не в оригіналах. По-друге, все це дрібні помилки (найчастіше в іменах або цифрах), які не впливають ні на яке вчення. По-третє, цих помилок переписувачів відносно небагато. По-четверте, за допомогою контексту або паралельних уривків зазвичай можна з’ясувати, де саме допущена помилка. Наприклад, Охозії напевно було 22 роки. Нарешті, навіть з урахуванням помилок переписувача зміст тексту цілком зрозумілий. Наприклад, отримавши такого листа, ви, швидше за все, зрозуміли б, що вам належить певна сума грошей:

В«&» ВИГРАЛИ 20 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ.

Навіть незважаючи на те, що перше слово написано з помилкою, загальний зміст все одно зрозумілий – ви зробилися на 20 млн. Доларів багатшим! А отримавши на наступний день такий лист, ви б остаточно в цьому переконалися:

«&» ВИГРАЛИ 20 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ.

Чим більшою кількість таких помилок (в різних місцях тексту) ми маємо в своєму розпорядженні, тим більше впевненість, що нам відомо зміст оригіналу. Ось чому помилки, допущені при копіюванні біблійних рукописів, не впливають на суть того, про що в Біблії йдеться.

Не слід плутати затвердження загального і всезагального характеру

Як і інші літературні твори, Біблія часто вдається до узагальнень. Особливо багато їх в книзі Приповістей. За самою своєю природою притчі виконують функції загальних вказівок, а не загальних заповідей. Це життєві правила, але вони допускають виключення. Вірш Притчі 16:7 говорить: «Коли дороги людини Господь уподобає, то й її ворогів Він замирює з ним». Це твердження явно не замислювалося як безумовна обіцянка. Павло був угодний Богу, але вороги закидали його камінням (Діян. 14:19). Ісус був угодний Богу, і вороги розп’яли Його. Але у цілому справедливим є твердження, що Бог допомагає тим, чиї вчинки Йому до вподоби.

Притчі – це мудрість (загальні принципи), а не закон (обов’язкові для всіх приписи). Коли Біблія говорить: «Будьте святі, Я бо святий» (Лев. 11:45), – це вимога адресовано всім без винятку. Святість, добрість, любов, істина і справедливість – все це вкорінене у природі незмінного Бога. Однак книги мудрості застосовують загальні Божі істини до мінливих життєвих обставин. Результат не завжди однаковий. Проте, ці принципи вельми корисні.

Нові одкровення заміщають попередні

Іноді критики не беруть до уваги прогресивне одкровення. Бог відкриває людям не все відразу і не підходить з однією і тією ж міркою до всіх історичних епох. Деякі пізні одкровення приходять на зміну тому, що Він говорив раніше. Іноді критики Біблії приймають подібні зміни в одкровенні за помилки. Однак в тому, що батьки дозволяють дитині є пальцями, а від старіших дітей вимагають користуватися виделкою і ложкою, немає ніякого протиріччя. Це прогресивне одкровення: кожна заповідь відповідає конкретним обставинам.

Колись Бог випробував людей, заборонивши їм їсти плоди конкретного дерева в Едемському саду (див. Бут. 2: 16-17). Ця заповідь вже втратила силу, проте подальше одкровення яке суперечить початковому одкровенню. Крім того, був час (епоха закону Мойсея), коли Бог заповів приносити тварин в жертву за людські гріхи. Але оскільки Христос приніс досконалу жертву за гріх (див. Євр. 10:11-14), ця старозавітна заповідь втратила силу. Між попереднім і наступним одкровенням немає суперечності.

Звичайно, Бог не стане скасовувати заповіді, пов’язані з Його незмінною природою (див. Мал. 3: 6; Євр. 6:18). Наприклад, оскільки Бог є любов (див. 1 Ін. 4:16), Він ніколи не накаже нам зненавидіти Його. Не заповідає Він і того, що логічно неможливо, – наприклад, одночасно і в одному і тому ж сенсі приносити і не приносити Йому жертву за гріх. Однак, беручи до уваги ці моральні і логічні обмеження, Бог міг посилати і посилав несуперечливі прогресивні одкровення, які – якщо їх вирвати їх належного контексту і протиставити один одному – можуть здатися взаємовиключними. Точно такою ж помилкою буде бачити протиріччя в тому, що батьки дозволяють 16-річному підлітку лягати спати пізніше, ніж 6-річній дитині.

Отже, Біблія помилятися не може, але критики можуть. І вони вже помилялися. У Божому об’явленні помилок немає, але в людському розумінні є. Тому, розбираючись з біблійними труднощами, краще керуватися мудрою порадою Блаженного Августина: «Якщо нас турбує якесь явне протиріччя в Писанні, недозволено говорити: «Автор цієї книги помиляється», –  або присутня помилка у рукописи, або неправильний переклад, або щось ти не зрозумів з прочитаного» (Проти Фауста-Маніхея 11:5).

Норман Гайслер

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»