СЛОВО У НЕДІЛЮ ТОРЖЕСТВА ПРАВОСЛАВ’Я

Від сьогодні побачите небо відкрите.

Ін.1:43-51

Дійсно покаяння і святе причастя відкривають Царство Небесне. Господь сказав, хто їсть Моє Тіло і п’є Мою Кров у Мені перебуває і Я в ньому (Ін. 5:56). Так як не оманливе слово Господа то без сумніву, Бог завитає до душі тих, які приймуть Його до серця і в них перебуватиме. Христос говорить хто відкриє двері серця, увійду і вечеряю з ним і він зі Мною. (Одкр. 3) Господь прийшовши, приніс з Собою усі духовні блага на спасіння. Бог є єдине джерело всіх благ і тому ввійшовши в душу Спаситель тими благами насичує дух людини. Христова сила животворить розслаблену людину. Христос сказав слово і розслаблений зараз встав і ходив. Так до душі нашої Христос подає животворчу силу. Та душа, котра прийняла святі Таємниці Господа, дістає духовну силу, відчуває бажання творити добро, жити свято і богоугодне, перемагає всякі спокуси і гріховні навики. Не маємо ніякої перешкоди, котра б здержала нас. Господь є мир. Так на морі Тиверіадськім. Христос усмирив, заспокоїв бурю, так і душу яка хвилюється багатьма пристрастями і пожадливістю, стремлінь до гріховного. З прийняттям святих таємниць наступає глибока тиша, спокій, але чи так буває у нас.

Хто з нас не має бажання бути в небі? Кожний на таке питання відповів би маю бажання розлучитися з цим світом і жити з Христом (2 Кор. 5:8). Справді ми для того сотворені, щоб від землі перейти на небо, щоб наповнити ті оселі, які Отець Небесний приготував, з яких відпали ангели. Для того Христос і відкрив небо, щоб дати нам вхід. Святі отці навчають, що той хто хоче зійти на небо будуй сходи з добрих діл і по тих сходах заберешся на небо. Такі сходи святий Яків видів: ліствици утверджена на землі, її верх досягав неба (Бут. 28:12). Гою духовною ліствицею нехай для нас буде цей святий піст. Втримання, покаяння, полишення злих діл. Піст потрібний щоб висушив в нашому тілі злі пожадання. Втримання від сварки прокльонів це набутки праведні. Утверджуймо добрі діла, які є тими ступенями на основу покладення покаяння. Молитва, милостиня, милосердя, любов до ближнього, вірність Богу, покора, чиста невинність і інші добрі діла, ось ступені, що ведуть на небо. Сотворімо плоди покаяння проявімо щирість більше ніж ми проявили в творенні гріха, а тоді для нас і небо буде відкрите…

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський