АРХІЄРЕЙСЬКЕ ПОСЛАННЯ ПРО СВЯТКУВАННЯ СТОРІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ В США

Наприкінці ХІХ ст. та на початку ХХ ст. іммігранти до Сполучених Штатів Америки з територій колишньої Київської Русі – пізніше визнаної як незалежна держава Україна – почали нове життя як поселенці, металурги та фермери по всіх США. Вони прибули шукати кращого життя для своїх сімей, життя без приниження та гноблення яким на жаль вони жили на своїй рідній землі.

Першими інстинктами цих нових іммігрантів було зібратися разом у місцеві громади для того, щоб забезпечити підтримку один одному, затишок та спілкування, але найголовніше з усього, щоб славити Всевишнього Бога за понад 900 років Українських Православних звичаїв та традицій. Вони прагнули засновувати церкви, спочатку в великих містах Сполучених Штатів Америки (близько 1915 р.) та з часом (у 1918 р.) утворили міцну церковну структуру.

Ми, Ласкою Божою, правлячі ієрархи нашої Святої Церкви проголошуємо 2018 рік СТОЛІТНІМ ЮВІЛЕЙНИМ РОКОМ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ США усьому духовенству, чернецтву та вірним, та вшановуємо всіх тих ієрархів, духовенство, чернецтво та вірних, які жили перед нами та жертвували для розбудови Божого Царства тут на землі набагато більше, ніж більшість з нас це робить 100 років пізніше.

На протязі цих перших 100 років нашої історії засновники та благодійники пожертвували усім найкращим, щоб запевнити збереження свого існування, в місці де вони могли це робити, не побоюючись репресій або вимирання, нашої багатої духовної спадщини, успадкованої від наших предків. Ми дякуємо Всевишньому Богові за їх переконання, посвяту, відданість, які продовжують нас надихати наслідуючи їхній приклад.

Готуючись до цього великого святкування та згадуючи наших предків як з України, так і тут, в Сполучених Штатах Америки, ми закликаємо кожного Українського Православного Християнина приєднатися до усіх святкувань, розділити нашу велику радість один з одним, із своїми друзями та близькими. УРОЧИСТЕ СВЯТКУВАННЯ відбудеться 28 липня 2018 року у нашому Духовному Осередку Митрополії у день шанування пам’яті Св. Рівноапостольного Великого кн. Володимира, і ми закликаємо всіх наших вірних брати участь. Також, у різних регіонах США заходи будуть заплановані таким чином, щоб усі священики та вірні нашої Церкви мали можливість приєднатись до святкування.

Коли ми готуємось до цих торжеств, ми повинні завжди пам’ятати про свою місію, про спасіння душ і “… подати зцілення, добробут, цілісність, духовне удосконалення та радість, працюючи разом, щоб розкрити красу Божого творіння, проповідуючи та живучи Євангелієм Ісуса Христа.”

+Антоній, Митрополит

+Даниїл, Арxiєпиcкоп

(Видано в Духовному Осередку Митрополії Української Православної Церкви, Саут Баунд Брук – Сомерсет, Нью-Джерсі у день Святкування Хрещення України, 14 серпня 2017 р. Б.)