ПІСТ НАПЕРЕДОДНІ БОГОЯВЛЕННЯ

Нерідко кажуть, що піст напередодні свята Богоявлення пов’язаний з прийняттям великої святої води, обов’язковою умовою для якого є одноденний піст. Скажімо кілька слів про такий піст, адже він є однією з речей, що найбільше обговорюються, та пов’язаних з Богоявленським освяченням води. Про нього віруючі часто запитують ради духівника.

Ніхто не ставить під сумнів, що велике освячення води «посідає друге місце після Святих Таїн» (Ευχολόγιον, κωδ. Βατοπαιδίου 134 [754], 1538 г.), тобто є другим по святості після Таїнства Євхаристії. Це «вода відродження» святого Хрещення, яка за допомогою закликання і зішестя Святого Духа, «перетворюється», згідно святому Кирилу Олександрійському (Тлумачення на Євангеліє від Іоана), і стає «джерелом нетління, даром освячення, відпустом гріхів, зціленням недуг» для віруючих , які вживають її і кроплять їй, даром освячення і благословення для всього творіння.

Факт, що вода великого освячення не відрізняється від води Святого Хрещення, стає очевидним з подібності молитов освячення, що містяться як в стародавній, так і в сучасній практиці Церкви, яка хрестила і продовжує хрестити в цій воді оголошених. Зокрема, святий Симон Фессалонікійський пише про те, що вважає цю воду Хрещення «нічим не меншою води Святого Богоявлення» (Діалог проти єресів, гл. 70). Тому свята вода дається віруючим замість Святого Причастя, якщо вони з якихось причин не можуть причаститися.

Саме це породило низку «благочестивих» непорозумінь: думку, що Богоявленська вода може замінити Святе Причастя, оскільки в якійсь мірі є рівною йому, і, як наслідок, вживання цієї води повинен передувати пост. Перше не варто коментувати, оскільки велике освячення води в силу названих нами причин стоїть на другому місці після Святої Євхаристії і ні в якому разі не є Причастям Тіла і Крові Господа, а значить, не може їх замінити. Але, незважаючи на це, існують народні погляди, згідно з якими на Богоявлення немає необхідності причащатися, оскільки свята вода, яку ми візьмемо в церкві, буде «тим же самим».

Що ж стосується посту перед великим освяченням води, то він з’явився за аналогією з більш пізньою традицією посту перед Святим Причастям. Однак цей піст не міг стати триденним, оскільки всі святкові 12 днів, що передують Богоявленню, є скоромними, крім, відповідно, передодня свята. Піст ж в переддень Богоявлення, який, як вважає багато людей, відбувається для прийняття святої води, насправді, не пов’язаний з цім. Піст виконується незалежно від того, буде вживати людина освячену воду чи ні. Відповідно, цей пост не скасовується, навіть в разі прийняття святої води напередодні свята.

Традиція дотримання усією Церквою одного пісного дня напередодні великих свят є досить давньою. Як багато хто вважає, вона пов’язана з хрещенням оголошених, яке відбувалося в святкові дні, або ж уособлювала собою спосіб прославлення великого свята і приготування до нього постом, стриманістю і молитвою. Піст не пов’язаний з прийняттям води, оскільки, за новітньою традицією, освячення її, так само як і прийняття, відбувається напередодні Богоявлення. Передодню ж ніколи не передує піст. Крім того, піст виконується навіть в тому випадку, якщо переддень Богоявлення випадає на скоромний день, суботу або неділю.

Таким чином, піст не передує прийняттю святої води? Зрозуміло, передує. Однак цей піст не є більш суворим і тривалим, ніж передбачений для причастя Святих Таїн «Євхаристійний піст», який є чітким і непорушним, з єдиним винятком – загрозою життю. Він включає в себе повну відмову від їжі і пиття після вечері або після півночі напередодні Причастя, в яку би годину воно не здійснювалося: вранці в скоромні дні або вечором в пісні.

І, як ми знаємо, велике освячення води та її прийняття, згідно з церковним статутом і традиції, відбуваються після Святого Причастя, але перед роздачею антидору, або, з літургійної точки зору, після євхаристійних молитов і вигуку «Бо Ти єси освячення наше» (за старим статутом), або, за новою традицією, після заамвонної молитви і «Буди ім’я Господнє благословенне …» і наступною роздачею антидору і відпустом.

Згідно святим отцям і традиції Церкви, пост є «великим добром». Однак існують певні приписи традиції щодо його тривалості і характеру, які ми покликані дотримуватися. І вихід за встановлені рамки може мати негативні наслідки для волі Бога і цілі Церкви, освячення віруючих і всього творіння за допомогою Причастя і окропленням святою Богоявленською водою. Вдалим компромісом між старою і новою традицією може стати встановлення вживання сухої їжі в вечір напередодні Богоявлення, коли він випадає на суботу або неділю, – продовження євхаристійного посту в розумних межах.

Іоаніс Фундуліс, професор богослов’я

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»