КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ ПАТРІАРХ ФОТІЙ ВЕЛИКИЙ: СЛОВО НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Всяке свято і всяке торжество, з приводу якого радіє сонм віруючих, припиняє взаємні незгоди і суперечки, з’єднує людей, що думають по різному і порушили розбіжністю союз любові, сприяє запровадженню однодумності стрункою злагодженістю співів, – показує, що всі присутні є створення одного і того ж Господа і Творця, і, засвідчуючи єдністю шанування рівногідність творіння, приборкує і заспокоює тих, які мають гнів один на одного, переконуючи і повчаючи мислити справедливо і гуманно, бачити одну і ту ж долонь Творця і пам’ятати про одні й тієї пальці, що все створили. Для цього частково, я вважаю, і існує належний християнам звичай здійснювати церковні свята, з яких одне служить спогадом Різдва Христового, інше свідчить про Хрещення Христа, інше – про Його Преображення, інше про вчинення Їм чудес – зцілення біснуватих, даруванні зору сліпим, зцілення кровоточивої, зміцненні кульгавих і розслаблених, воскресіння мертвих, – інше нагадує про розп’яття Христа, а інше – про воскресіння Його і оновленні Своїми справами і мого воскресіння.

Але якщо будь-яке богоугодну свято приносить можливість користуватися і загальними дарами і сяє якимось власним світлом благодаті, то набагато більше в цьому відношенні переваги має справжнє торжество, присвячене Різдву Діви і Богоматері. Бо, як корінь і стовбур дерева ми вважаємо причиною плодів і квітів (хоча заради плода проводиться праця і буває турбота про все дереві), і ніщо не може вирости без кореня, так і без святкування на честь Діви не може бути жодного з інших урочистостей, з’єднаних з Її ім’ям і діяннями, це же свято на честь Діви воістину прикрашається багатьма і великими дарами і справедливо відзначається днем спасіння всього світу. Бо нині Діва Мати народжується від неплідної Матері і стає житлом для перебування Господа. Нині спадають узи неплідності, і затверджуються ключі дівоцтва, бо утроба що не родиш! Несподівано принесла зрілий плід народження. Нині Анна позбавляється від ганьби неплідності, і всесвіт пожинає колосся радості. Батько тієї дівчини іменується Йокимом, і ми набуваємо в заставу гідність усиновлення. Нині Діва виходить з лона, що не народжувало, і неплідність отримує в спадок народження, суспільство юдеїв зменшується, а діти Церкви множаться, по-Божому притікаючи до Нареченого – Христа.

Діва народжується з лона неплідної, тоді як народження було б дивним і в тому випадку, якщо б її батьки мали і раніше дітей. О, диво! Коли минув час посіву, тоді настав час зняття плода; коли згас вогонь бажання, тоді запалився світильник дітонародження. Молодість не принесла квітів, а старість дарувала плід. У розквіті сил не було в лоні, а в утробі відцвілої виявився завжди незайманий плід. Але ти, людина, дивуєшся, яким чином неплідна народила, і з цього приводу падаєш у марнослів’я. Але хто ти? Ти не можеш належати до числа вірних і гідних дива, бо віруючий не буде бентежитися тим, що відноситься до області віри. Ти юдей? Але як же ти забув про Сару? Хіба вона не в старості і не після неплідності мала сина Ісака? Прийми також до уваги, що Адам був створений із землі і з’явився без народження, а Єва була створена від ребра Адамова: тут проявилася божественна благодать, яка завжди панує над єством, так само і в народженні Діви Марії висловилася божественна сила і влада. Тому, залишивши тих, які впали в марнослів’я з приводу народження від неплідної, продовжимо те, що вже почали.

В давнину – людське єство було поневолене силою прабатьківських гріхів, а нині дочко галузі прабатьків дарує могутні засоби для позбавлення від влади і рабства їх підкорювачеві. Тому Адам і Єва, очистившись від древньої цієї скверни гріха і звільнившись від печалі і розпачу, нині раніше за всіх, вільно і з радісним виглядом вітають торжество в честь Діви, тим більше, що вони служать і головними її родоначальниками. Бо від них саме насіння гріха поширилося у всьому людському роді, і вони, коли воно розкорчовано з коренем, справедливо повинні починати радіти і закликати всіх народжених від них для участі в урочистостях; від них, вперше згрішили, язва гріха розлилася у всіх, все потребують однакове добре лікування, а нині народженням Діви покладені основи спасіння всього світу, тому і належить влаштувати загальнолюдське торжество і в співах проголосити подяку всіх людей і всього світу: всесвітнє спасіння викликає і відповідну подяку.

Отже, піднесемо подячні піснеспіві за те, що Адам відтворюється, Єва разом з ним оновлюється, засудження знімається, і наше єство, позбувшись від смерті за гріх і скинувши свій тлінний вигляд, перетворюється відповідно стародавнього гідного Господнього образу. Заспіваймо подячні пісні і складемо всенародні хори, бо Діва, народившись з утроби, що  не народжувала, освятила єство неплідне і прищепила його до родючості чеснот. Стверджується Лесвиця, що піднімається до небес, і земне єство, переступивши свої межі, поселяється в небесних оселях. Престол Господній зміцнюється на землі, все земне освячується і чиноначаліє небес співмешкає нами, а лукавий цей, який обдурив нас на початку і бувший колишній головним винуватцем підступів проти нас, позбавляється сили у всіх підступних справах своїх і хитрощах проти нас. Але хто виявиться в стані розкрити ці чудові явлення? Яке слово в змозі висловити те, що перевершує його силу! Яка думка не зніяковіє, оцінивши свою здатність розуміння з величчю цих справ?

На початку Бог, спонукуваний невимовним багатством людинолюбства, створив людину, подарувавши їй образ і подобу Творця, це значиться – дав йому благородство тіла і душі. Він насадив на сході рай, місце приємне і прекрасне, прикрасив його вічними квітами лугів і наповнив зрілими і різноманітними плодами рослин; в середині раю протікали річки і, зрошуючи чистою своєю водою поверхню рівнини, створювали певну природну красу цього місця. Тут Господь оселив прекрасне Своє творіння, зробив його паном всього і повелів йому рясно користуватися всіма благами. Потім привів до Адама дружину, створивши її з його ребра, щоб вона вважала своїм главою того, від кого вона була взята, і, дивлячись на нього, вважала себе зобов’язаною йому, і щоб союзом єства оселити в них і союз однодумності. Але, подарувавши людині можливість насолоджуватися і користуватися в раю всім, Господу, треба було і виховувати будь-якої заповіддю того, кому була довірена така велика і різноманітна влада, дає йому і закон, за яким і не важко було жити і який не легко було цілком зберегти; за це людина повинна була отримати або нагороду, або покарання. Вказавши на одне з квітучих своєю красою дерев, Бог дав заповідь, що забороняє їсти плоди тільки від одного цього древа. Але лукавий цей звір і головний винуватець зла, якого називають дияволом, який звернув свій погляд на людину з самого його створення, скористався, як знаряддям, іншим тваринам – змієм, вступив з дружиною в улесливу і спокусливу бесіду і, виливши велику хулу на Законодавцю, переконує дружину, а через неї і чоловіка знехтувати заповіддю, скуштувати від того древа, від якого було наказано йому не споживати, і вони, разом з тим як переступили наказ, позбулися всіх своїх святих дарунків: до цього і прагнув наклепник і все його підступні діяння було направлено до цього. Звідси, гріх від прабатьків

Що-ж Творця і Промислитель? Хіба Він знехтував остаточно Своїм творінням, яке впало у нещастя, і що гине в своєму блуканні і постійно полонене пристрастями? Ні! Бо як Той, Хто з любов’ю створив людину, міг знести його омана і викрадення? Тому Божественна Трійця єдиним рішенням ради своєї постановила відтворення засмученого творіння, і Їй (по людському судження) завгодно було знайти людину однаковою з нами природи, яка мала б правильне дотримання законоположення, щоб при посередництві її був переможений той, хто мав задум проти нас, і ми законною боротьбою і перемогою позбулися винуватця гріха. Отже, з Єдиному з Трійці належало прийти до людей, щоб і відтворення належало Тому, Хто був Творцем. І потрібно було з’явитися на землю Сину Божому, Тому, Хто споконвіку був таким і прославлявся. Прийти ж до людських синів неможливо було без втілення, втілення ж є шлях до народження, а народження є наслідок вагітності матері. І потрібно було приготувати на землі матір Творця для відтворення занепалого і притому діву, щоб, як перша людина була створена з незайманої землі, так і відтворення її має відбутися через діву, і щоб народження свого Творця було без насіння: адже бранцем бажання був той, для звільнення якого Господь прийняв народження.

Але яка жінка гідна бути учасницею цього таїнства? Яка гідна стати матір’ю Бога і дарувати плоть Тому, Хто дійсно володіє всім? Хто ж може бути більш достойним Тієї, Яка нині чудово виросла від безплідного кореня Йоакима і Анни, Різдво якій ми урочисто святкуємо, так як воно є чудовим передумовою найбільшого таїнства, це значиться – Різдва Слова у плоті, і заради якої влаштовано нинішнє всенародне і божественне свято? Бо мало визначити Матерію Творця Ту, Яка від самого народження Свого зберегла тіло чисте, душу непорочну і помисли праведні. І потрібно було, щоб Та, Яка з дитинства була приведена в храм і йшла святими шляхами, стала справжнім живим храмом Того, Хто дарував їй життя. І потрібно було, щоб Народжена чудесним чином від утроби, що не народжувала і зняла наругу батьків, скасувала смерть праотців, бо ця гілка мала позбавити людський рід від прабатьківського гріха, без чоловіка породивши Спасителя світу і подарувавши йому плоть. І потрібно було, щоб Вона, прикрасившись усією красою душі, з’явилася обраною нареченою, достойною небесного Жениха, і щоб, виблискуючи різними видами чеснот, як зірками, і носячи Сонце правди, Вона в такому вигляді була пізнана усіма вірними і послужила шатами Царя всіх. О, диво! Того, Кого все створіння не вміщає, не затісно вміщує в собі дівоче лоно; На Кого не сміють дивитися херувими, Того тлінними руками носить Діва. З утроби неплідної і той, що не народжувала, виходить гора свята, від якої Нестворений відсік наріжний дорогоцінний камінь, Христос Бог наш, Який Своєю владою поламав державу демонів і царство пекла. На землі виготовляється одухотворений і небесний сосуд, в якому Творець попалив божественним вогнем початки нашого змішання і винищив посів бур’янів, приготувавши Собі таким чином чисте борошно

Але навіщо перепливати все море дарів і благих діянь Діви, може сказати будь-хто зі слухачів, який, під впливом страху і любові, боїться і радіє, спокійно слухає і хвилюється, знову мовчить і розмовляє, упокорюється і підноситься? Я ж, керуючись більш любов’ю, ніж страхом, із задоволенням продовжив би перед вами свою промову, тим більше, що ви з усією готовністю слухаєте і вся увага своє зосередили на прославлянні Пресвятої Діви, але я не посвячений в усі таїнства Діви; до того ж час закликає до іншої почесній справі Діви, – до вчинення таємничої і безкровної жертви, бо спогад добровільних страждань Сина є честь Матері, до цього нам і час приступити. Але Ти, Діво і Мати Слова, мій покров і притулок, що дивно народилася від неплідної, що ще більш дивно дала нам Начальника життя, молиться за нас і заступництвом перед Твоїм Сином і нашим Богом, і зробиш, що прославляють Тебе чистими від усякої скверни і гріха і гідними небесного чертога, яви їх у вічному житті сяючими потрійним світлом Вічної Трійці і насолоджуються чудовим і невимовним Її спогляданням, у Христі Ісусі Господі нашому, якому слава і влада, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»