ЖІНКИ І СВЯТИЙ І ВЕЛИКИЙ СОБОР ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Триває Святої і Великий Собор Православної Церкви, який відкрився в день П’ятидесятниці 2016 року. Ми дуже сподіваємося, що в роботі Собору візьмуть участь православні жінки.

Хоча правом голосу на Соборі наділені лише архієрейські делегації від кожної з чотирнадцяти помісних православних Церков, на Соборі будуть присутні і інших учасники.

У статті 3 «Регламенту організації та роботи Святого і Великого Собору Православної Церкви», прийнятого в Шамбезі в січні 2016 року, відзначається, що «супроводжувати делегації можуть спеціальні консультанти: клірики, ченці або миряни, але їх число, як правило, не може бути більше шести (6) осіб». Ці спеціальні консультанти можуть «бути присутнім на пленарних засіданнях Собору без права слова або голосу, при цьому їм слід допомагати в роботі Секретаріату Собору або Соборним Комісіям, де вони мають право слова, і виконувати данні їм особливі доручення».

Шість спеціальних консультантів від кожної Церкви – це всі, хто представляє на Соборі когось крім архієреїв. Спостерігачі від інших християнських Церков, як про це йдеться в статті 14 «Регламенту», можуть бути присутніми на Соборі, але ніяк не беруть участь в його роботі. Серед спеціальних консультантів можуть бути священики, диякони і ченці, однак, якщо таке буде рішення делегації, в число консультантів можуть бути включені також миряни і мирянки. До прийняття «Регламенту» в січні 2016 роки сама можливість появи на Соборі жінок була під питанням, хоча жінки були присутні на передсоборної наукової зустрічі, яка пройшла на Фанарі незадовго до того.

Всеправославний Собор – важлива і очікувана подія, багато в чому завдяки тому, що соборні інститути отримують все більше поширення в православному світі. Зараз це надає нам блискучу можливості оцінити важливість присутності жінок в контексті будь-якого прояву православної соборності.

Слова на підтримку присутності жінок на Соборі можна зустріти і в іншому передсоборному документі, «Місія Православної Церкви в сучасному світі». У ньому говориться, що Євангельське благовістя входить в життя Церкви «особливо при здійсненні Божественної Євхаристії, збираючи« укупі »(1 Кор. 11:20) розсіяних дітей Божих (Ін. 11:52) незалежно від раси, статі, віку, соціального або іншого становища у єдине тіло, де «немає вже юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої »(Гал. 3:28, пор. Кол. 3:11)».

У статті 5 дана тематика розкривається ще більш детально: «Православна Церква сповідує, що будь-яка людина, незалежно від кольору шкіри, релігії, раси, статі, національності, мови, створений за образом і подобою Божою і є рівноправним членом людської спільноти». Православна Церква завжди вірила, що жінка створена «за образом і подобою Божою» і «користується правами в суспільстві». Понад півтори тисячі років тому, святитель Василій Великий вчив, що природа і чоловіка, і жінки «за честю, рівні їх чесноти, рівні нагороди, однаково і відплата» (Бесіди на Шостиднів, 10.18).

Перед обличчям подібної спадщини ми не можемо не піднімати свого голосу на підтримку присутності і участі жінок в Святому і Великому Соборі Православної Церкви. Участь жінок в церковному житті – як виконавиць богослужбових співів, регентів, читців, іконописців, богословів, викладачів духовних дисциплін, істориків, членів парафіяльних та єпархіальних рад, співробітниць гуманітарних проектів, вчених, матерів, черниць, вихователів і вчителів, юристів, дружин священиків, і багатьох інших – приносить Церкви величезну користь. Можна згадати про важливу роль святий імператриці Ірини в скликанні VII Вселенського Собору, що відновив іконошанування. Цей приклад свідчить про важливість ролі жінок в Церкві і в наші дні, хоча сьогодні ця роль вже не визначається царською владою або суспільним становищем.

Складно уявити, як рішення, за численними темам, що є у порядку Собору, можуть бути прийняті без участі жінок. Наприклад, все, що стосується шлюбу, в рівній мірі відноситься до чоловіків і жінок – і при цьому зберігається ймовірність того, що на Соборі дана тема залишиться цілком в руках чоловіків. Визнаючи рівність між чоловіком і жінкою, як було сказано вище, Церква не змішує ці два поняття. Необхідно, щоб вчення Церкви і соборні рішення враховували відмінності між чоловічим і жіночим досвідом, уявленнями, способом дій. Якщо на Соборі виявиться лише кілька жінок, або ж їх не буде там зовсім, діалог по даних темах буде складно назвати адекватним.

Церква, яка з самого початку сповідувала, що чоловік і жінка мають рівною гідністю, рівні природою, і рівні на своєму шляху до спасіння, може отримати величезну користь, вислухавши голоси жінок XXI століття. Ми сподіваємося, що серед спеціальних консультантів на Святому і Великому Соборі в 2016 році буде безліч жінок. Ми впевнені, що на цьому Соборі складеться нова модель всесвітньої православної соборності, і що на майбутніх соборах жінки будуть не тільки бути присутнім, але і мати більше можливостей для участі в роботі.

Каррі Фредерік Фрост, Сьюзан Ашбрук Харві, Тева Регул, Олександра Лобас Сафчук, Гейл Волощак.

Стаття підготовлена за підтримки спеціального передсоборної проекту в рамках Православного богословського товариства Америки і опублікована Центром православних досліджень Фордемського університету

PS. На сьогодні відомо, що в складі делегацій, принаймні двох Помісних Церков, присутні жінки. Так, до числа консультантів від Константинопольського Патріархату увійшли ігуменя Феоксенія, настоятелька патріаршого ставропігійного монастиря на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» в Ханії (Крит) і Елізабет Продрому, професор університету Тафтса (США).

До складу делегації Албанської Православної Церкви були включені черниця Ракель Дервіші (Rakela Dervishi), Соніла Рембечі (Sonila Rembeci), в 2009-2013 рр. входила до складу президії Центральної ради Конференції європейських церков, і співробітниця прес-служби Албанської Православної Церкви Орфея Бечі (Orfea Beci).

Переклад українською мовою – Київське Православ’я

Джерело: https://publicorthodoxy.org/