КОРОТКОЧАСНЕ ПРОСЛАВЛЕННЯ ХРИСТА

Воскресіння Лазаря – подія, яка не могла залишитися непоміченою. Повернення до життя людини через чотири дні після її смерті справило на Єрусалим і його околиці величезне враження, багато людей увірували в Христа і захотіли побачити Його. І як тільки вони дізналися, що Ісус прямує в місто, вони з великим піднесенням поспішили Його зустріти.

Народ марив про його прихід, визнаючи в Ньому свого царя. Його захоплено вітали, так само, як в ті часи зустрічали переможців. І дійсно – хоча, можливо, люди цього не усвідомлювали – перед ними був Той, Хто незабаром переможе смерть. Цей тріумфальний прихід і визнання в Ньому істинного Царя Ізраїлю були настільки значними подіями, що їх передбачали вже Старозавітні пророки. Господь Ізраїлю, Господь Всесвіту прибув в своє місто, щоб царювати. Але трон і слава Його були абсолютно відмінними від людських уявлень. Це був трон не всевладдя і панування, а мук, страстей і умертвіння самим принизливим на ті часи чином – розп’яттям на хресті.

Повертаючись до картини тріумфального входу в Єрусалим, ми бачимо, що він справив такий великий резонанс, що навіть змусив турбуватися володарів епохи. Архієреї, книжники, фарисеї – все відчували, що присутність Ісуса загрожує їх положенню і могутності. Але вони розуміли, що їх протиборство увійшло в заключну стадію. І вони, не втрачаючи часу, почали втілювати в життя свої беззаконні плани. Здається, їм це навіть вдалося: недільне «Осанна!» В лічені дні змінила «Візьми, візьми, розіпни Його!».

А Він? Як Він сприймає все, що відбувається? Перш за все, сам Його прихід в черговий раз показує Його смирення. Його поведінка – приклад для наслідування віруючим всіх епох. Той, чий трон – небо, сідає на маленького осла і добровільно віддає себе в руки своїх переслідувачів. Він знав, що така Його поведінка не виправдає очікувань народу, який бачить в ньому мирського Месію, політичного і національного лідера. Будучи всезнаючим Богом, Він передбачав, що розчарує більшу частину тих, хто зараз так захоплено Його приймає. Але, тим не менш, Він мовчки входить в місто.

Брати мої, давайте звернемо увагу на цю хиткість народної свідомості, на легкість, з якою люди змінюють свої думки і рішення, і задумаємося. Будемо ж незмінно визнавати Його Царем нашого серця. Прислухаймося до Його слова і не будемо піддаватися нашим легким щоденним поривам. Нехай кожен з нас усвідомлює, що шлях до Воскресіння і вічного життя лежить через страждання, Голгофу і розп’яття. Адже Він очекає від нас не щоденного «Осанна!», А безперестанного «Нехай прийде Царство Твоє!».

Високопреосвященний Варнавас, митрополит Неаполі і Ставруполі

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».