ЛАЗАРЕВА СУБОТА

Лазарева субота займає виняткове місце в церковному календарі. Це свято вибивається з сорока покаянних днів Великого посту, так само як і з скорботних днів Страсного тижня, що починається Страсним понеділком і закінчується Страсноюм п’ятницею. Лазарева субота і Вербна неділя знаменують собою якусь радісну прелюдію перед наступними, наповненими скорботою днями. Два важливі події пов’язані з Віфанією: тут Ісус воскресив Лазаря і почав Свій шлях до Єрусалиму.

Воскресіння Лазаря – подія, що має виключно важливий зміст. Воно таємничим чином пов’язане з Воскресінням Нашого Господа і грає роль його живого пророцтва. Можна сказати, що Лазар, воскресіння якого відбулося в переддень Страсного тижня, є передвісником перемоги Христа над смертю, так само як і святий Іоанн Предтеча напередодні Богоявлення віщує Того, що Христа. Однак крім цього основного його значення, воскресіння Лазаря володіє і іншими смисловими відтінками, які нам корисно буде розглянути.

Воскресіння Лазаря віщує воскресіння мертвих, яке є наслідком Воскресіння Христа: «Померлого чотириденного Лазаря воскресив Ти з пекла, Христе, перед Своєю смертю потряс державу смерти і через одного улюбленого провістив усім людям визволення від тління». Лазарева субота в певному сенсі є свято всіх мертвих. Вона дає нам можливість підтвердити нашу віру у Воскресіння. Господь наш, бажаючи зміцнити віру Марфи, каже важливі слова, що стосуються покійних. Він сказав Марфі: «Воскресне брат твій». Марфа відповіла: «Знаю, що в воскресіння останнього дня він воскресне» (Ін. 11:24). На що Христос сказав: «Я воскресіння і життя». Віра Марфи опинилася слабка в двох випадках. По-перше, вона вважала, що воскресіння брата трапиться виключно в майбутньому, і, по-друге, пов’язувала його воскресіння тільки з загальним воскресінням. Ісус, проте, показує, що воскресіння має місце в сьогоденні, оскільки Він є не просто посередником, але самим воскресінням і життям. Покійні живуть за допомогою Христа і в Христі. Їх життя пов’язане з особистою присутністю Христа і виражається в ньому. Якщо ми хочемо духовно об’єднатися з нашим померлим братом, якого ми дуже любили, слід не намагатися воскресити його в своїй пам’яті, але увійти в спілкування з Ісусом і в Ньому знайти свого брата.

Воскресіння Лазаря – дивовижне роз’яснення христологічної догми. Воно показує нам, як в особі Христа Божественна і людська природи з’єднуються, не змішуючись: «Ти — Воскресіння і Життя для людей, Христе, став перед гробом Лазаря, засвідчивши нам два єства Твої».

З одного боку, Ісус-людина може поступитися скорботи про втрату одного: «І закапали сльози Ісусові. А юдеї казали: Дивись, як любив Він його»(Ін. 11:35-36). З іншого боку, Ісус-Бог, маючи владу, наказує смерті: «Він скричав гучним голосом: Лазарю! Іди геть. І вийшов померлий» (Ін. 11: 43-44).

І нарешті, воскресіння Лазаря спонукає грішника сподіватися на те, що навіть якщо духовно він мертвий, він має можливість повернутися до життя: “І мене, померлого через безліч гріхів, воскреси, молюся». Іноді здається, що подібне духовне воскресіння неможливо, так само як і воскресіння Лазаря: «Господи! , чути, бо чотири дні, як він у гробі» (Ін. 11:39). Але все можливо для Христа: і звернення самого жорстокосердого грішника, і воскресіння мертвого: «Ісус каже: відніміть камінь» (Ін. 11:39).

Ось що відкриється нам, якщо ми в суботу підемо до Віфанії на могилу Лазаря. Але ми не чекаємо зустрічі з Лазарем. У Віфанії ми хочемо зустріти Ісуса, і разом з Ним почати в нинішньому році Страсний тиждень. Він Сам закликає нас до цього і чекає. Марфа таємно прийшла до своєї сестри і сказала: «Учитель тут і кличе тебе». І Марія, «як зачула, квапливо встала й до Нього пішла». Господь кличе мене, бажаючи, щоб в дні Його страждань я не залишив Його. Саме в ці дні Він хоче відкритися мені, хай уже тліючому, новим дивним чином. Господи, я йду.

Лев Жилле, богослов

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»