ОБЛИЧЧЯ ХРИСТА (НЕДІЛЯ ТОРЖЕСТВА ПРАВОСЛАВ’Я)

Сьогодні наша Церква святкує Торжество Православ’я, радість істини про Бога і людину, про віру і життя. Вона пам’ятає історичний факт відновлення шанування святих ікон. Таким чином, вона сповіщає свою самосвідомість, тобто проявляє своє Особа. Тому що особа відображає внутрішню глибину нашої людської істоти, проявляє вміст наших сердець. Ось чому сьогоднішнє євангельське читання посилається на покликання Філіпом Нафанаїлом: «Піди і подивися», тобто прийди і пізнай Христа особисто, щоб слідувати за ним. Церква є не що інше, як Ісус Христос, що проходить через усі віки, таємниця Його присутності і Його енергії. Православна віра є живий зв’язок з особистістю Христа через істину Церкви.

Знання обличчя Христа

Протягом всієї нашої історії багато хто намагався знайти і розкрити окремі істини про Бога і в світі. Одні стверджували, що були послані Богом, таким чином, вони вигадали різні релігії. Вони створили «ідола Бога», але не істинного Бога. Христос надсилає Бога в людське середовище, тому що Він істинний Бог. Він не просто проповідує істину, він є Сам Істина. Віра в Божественно – людське обличчя Христа сама по собі є дивом, бо «ніхто не може наз­вати Iсуса Господом, як тільки через Духа Святого» (1 Кор 12:3). Така віра є даром Святого Духа людині, особисте одкровення і досвід в тілі Церкви.

Церковне богослов’я підкреслює, що в Христі Божественна і людська природа з’єдналися «цілісно, незмінно і міцно», поза змішень і розділень. Це Таємниця, яку ми не в змозі зрозуміти, а тим більше витлумачити. Бо Божа істина не підвладна законам людської логіки. Вона не вкладається в рамки дослідження і експерименту. Догмати, які з нагоди сьогоднішнього святкування ми повинні зберегти, визначають межі суті віри, але не пояснюють Таємницю Бога. Вони постійно закликають нас довіряти і проживати всім свої серцем те, що Бог відкрив нам, а не аналізувати розумом те, що передала нам Церква.

Спотворення обличчя Христа

Таємниця Христа полягає, на довершення всього, в тому, що Син Божий «ховається” завжди за Сином Людським. Саме в цьому місці людський розум «спотикався» і в ті часи, і сьогодні. Тут починається трагічна історія багатьох спотворюють віру і заперечують порятунок людини єресі. Єресь є переважання спокуси розуму над одкровенням віри. Ті істини віри, які зрозумілі їй, вона приймає і переоцінює. Решту обходить і принижує. Вона відокремлює історичного Ісуса від Церковного Ісуса.

Проте, не варто забувати, що з Христом зустрілися незліченна кількість людей під час Його перебування на землі. Всі пізнавали його як «Сина Марії», як Пророка, як харизматичного Вчителя з Назарету. Але не всі змогли побачити в Ньому Сина Живого Бога, Боголюдину у Христі Церкви. Історія доводить Його пришестя в цей світ. Відчуває свідоцтво Його присутності. Визнає Його велич, а іноді ставить під сумнів Його переваги. Але вона не в змозі шляхом наукових досліджень довести Його Божественність. Таємницю Боголюдського образу Христа ми проживаємо «через віру» всередині Церкви. Неправдиво шукати правду про особу Христа в розбещеності або вульгарності мистецтва, в відвазі чи богохульстві інтелігенції, в гучних книгах і в блокбастерах.

Дорогі брати, ми не можемо вимагати від неприборканих світу цього стати проповідниками Христової істини. Якщо «світ» є все те, що знаходиться поза милостю і енергією Бога, то «мирське» завжди буде вступати в протиріччя з Його істиною і реальністю. Але ми знаємо, що «ця перемога, що перемогла світ, – віра наша» (1 Ін. 5:4), бо остаточне Слово за всіх і вся на світі цьому за Богом. Амінь.

архімандрит Никанор Караянніс

Переклад українською – «Київське Православ’я»