ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЄ

Вознесіння Христа є ще одним яскравим відкриттям Його слави і етапом в порятунку людини, що володіє величезним значенням. Через свою величезну любов до людини Бог пішов по шляху самознищення і з висот Божественності прийшов до прийняття людської плоті, пройшов через Страждання, саму принизливу смерть і, дійшовши до чертогів пекла, повернувся на свій небесний трон, сівши поруч з вічним Отцем. Сила тяжіння та інші закони природи скасовуються. Господь всього творіння продовжить Своє спасительну справу з небес: «Хто зійшов, Той саме й піднявся високо над усі небеса, щоб наповнити все» (Еф. 4:10). Первосвященик Христос пройшов небеса (див. Єв. 4:14), вступив в нерукотворні Святая Святих, зробився предтечею нашого спасіння і, перебуваючи праворуч Отця, заступається за нас (див. Рим. 8:34, Еф. 2:7, Євр. 6:20).

Під час свого земного життя Христос невпинно проповідував спасіння від тління і смерті як своїм словом, так і справами. Таким чином, своїм Воскресінням Він показав учням свою перемогу над смертю. Подальше Його спілкування з учнями переконало їх у тому, що це Він – Той, Хто воскрес. І, врешті-решт, за допомогою Вознесіння Він зробив їх свідками Свого повернення до Божественності. Поза всяким сумнівом, Вознесіння – це тріумфальне завершення спасительної місії Христа на землі.

Коли ми читаємо Діяння, від нас не повинен вислизнути той факт, що події Вознесіння передує запитання учнів про час відновлення Царства Ізраїлю. Ісус пояснює їм, що в їх можливості не входить знання майбутнього, а Вознесіння на небеса проявляє духовну природу Його послання. Оскільки учні не могли, навіть після переважаючого природні закони Воскресіння, зрозуміти справжній характер Його місії, Господь обирає саме цей момент, щоб піднестися на хмарі і тим самим підкреслити своє небесне походження. Присутність двох ангелів під час цієї події виявляє Божественну природу Слова, що вознісся.

Але ця ангельська присутність не повинна розцінюватися як «прикраса» або підкреслення панування Христа над усім творінням. Ангели показують майбутнім учням, що Господь, що вознісся, повернеться на землю тим же самим чином. Це, з одного боку, стає відповіддю на попереднє запитання учнів і, з іншого боку, дає обіцянку про майбутній шлях тіла віруючого. Крім того, «взяття» на хмару є виключно есхатологічним аспектом («Потім ми, що лишились живими, разом з ними будемо пiднесенi на хмарах назустріч Господевi у повітря i так завжди з Господом будемо» (1 Сол. 4:17)). Есхатологічний підтекст Його повернення незабаром утвердиться і доповниться спосланням Святого Духа в день П’ятидесятниці.

Іншими словами, як відповідь Ісуса, так і свідоцтво ангелів відкривають період есхатологічних очікувань Церкви. Тому і Церква набуває «підбадьорюючого» значення. Відтепер вона володіє упевненістю в своєму шляху до небесної вітчизни.

Подія Вознесіння надає значення всьому плану Божественного задуму. Бог стає людиною, щоб спасти людину, направляється на страждання і смерть, воскресає і повертається до Отця. Однак це аж ніяк не означає, що справа Божественного задуму на цьому переривається. Справа спасіння людини триває з пришестям Святого Духа і втілюється в Церкві, несучої свою місію всім народам.

Вознесіння повертає людську природу на небеса, у Христі нетлінну, безсмертну і славну: «І нас воскресив і посадив на небесах» (Еф. 2:5-6). Через Христа наша плоть піднеслася до найвищого Царства, стала Його спадкоємицею і знайшла безсмертя (Іоанн Златоуст, Слово друге на Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа, PG Т. 52, С. 794). Святий Григорій Палама підкреслює, що ця честь не належить абстрактно до людської природи, але до кожного з нас окремо (Слово XXI, про Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, PG 151, 277A). Згідно богослов’я Отців Церкви, дії Божественності не звернені всередину себе, але характеризуються Божественною любов’ю. Тому, повертаючись в надра Трійці, Ісус бере з собою і людство.

Слава Господа, свідками якої стали учні, і обітниці двох ангелів змусили учнів подолати свою печаль про розставання і вернутися до Єрусалиму повними радості (Лк. 24:52). Тому в цей день святкують не розлука з Господом – адже Він сам обіцяв своє постійне присутність (див. Мт. 18:20, 28:20) – але відкриття небес для людства. Ми святкуємо «підняття нашої природи, початок вознесіння кожного з віруючих» (Григорій Палама).

Вознесіння пов’язано як з царськими, так і з ієратічеськими (через Його небесного клопотання) властивостями Христа. Його значення розкривається і в Символі Віри, хоча воно містилося і в перших катехізисах.

Апостол Павло говорить про Вознесіння і небесної слави Христа, стикаючись з різними віруваннями, наприклад, з існуючим у колосянів єретичним культом ангелів, згідно з яким, вони можуть перевершити Ісуса (див. Кол. 1:15, 2:15 – 18).

Вознесіння тісно пов’язане з П’ятидесятницею. Стародавні свідоцтва Церкви повідомили нам, що до кінця IV століття існувало загальне святкування цих подій. Святкувалося завершення тілесного присутності Христа у світі. Крім того, між подіями Вознесіння і П’ятидесятниці мало місце очікування учнів виконання обітниці Ісуса.

Нарешті, яким непрямим і одночасно ясним способом у сходженні Христа на небо підкреслюється основоположна християнська чеснота – смиренність. Як ми говорили вище, любов Бога до свого творіння і слухняність Сина волі Отця через ганьбу призвело Його до «смерті, і смерті хресної». З цієї причини Батько «звеличив Його, та дав Йому Ім’я, що вище над кожним ім’ям» (Флп. 2:6-11). Одночасно виконується і вчення Ісуса про те, що «останні стануть першими» (Мф. 19:30).

Петрос Панайотопулос

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»