ПОРОЖНЯ ГРОБНИЦЯ РОЗП’ЯТОГО ХРИСТА

Могила є незаперечним доказом смерті людини. Так і «гробниця», куди «поклали Його тіло», свідчить про те, що Ісус помер. Смерть відрізняється суворою незворотністю – кінець історичного і життєвого шляху кожної людини, здавалося б, вирішений наперед. За межами вічного спочинку лише надія відкриває для кожної людини існування якогось нового буття «в якомусь майбутньому» – це надія на вічність, що переходить в очікування і своєрідну впевненість, пов’язані з подією Воскресіння Ісуса Христа. Тому Євангеліє розглядає явлення воскреслого Ісуса як щось таке, що перевершує ці надії і очікування, переходить до відображення нової реальності в історії Господа, що стоїть за межами Його загробного життя, до явлення Воскресіння як торжества над смертю. Про Воскресіння, а не про смерть оповідають останні Євангельські слова про Ісуса. Історія Ісуса не може завершитися на згадці про гробницю, де покоїться мертве тіло. Порожня труна не повинна бути кінцем цієї історії, нам необхідні подальші достовірні явлення Воскреслого, що підтверджують факт Воскресіння Христа і подальшого воскресіння людей.

Особливо показовим є те, що всі євангелісти закінчували свої священні тексти посиланнями на життя та історію Ісуса Христа, на Його Воскресіння, але ніхто не наважився описати сам факт Воскресіння, все тільки дають велике оповідання про свідоцтва того часу: про спорожнілу гробницю і явлення Воскреслого. Це, скоріш за все, означає, що ніхто не був в змозі ні побачити, ні описати цю подію, яка, насправді, багато в чому перевершує можливості людини як в знанні, так і в досвіді його чуттєвого сприйняття світу. Людина сподобляється лише якоїсь переконаності у Воскресінні завдяки вірі та участі в євхаристійному спілкуванні Церкви і, зокрема, в її спасительних Таїнствах.

Ісуса ніхто не бачив в момент Його Воскресіння. Тому жоден євангеліст не описує, яким в точності було Воскресіння і яким чином «воскрес» і «повстав» з гробу Христос. Тільки євангеліст Матвій говорить про те, що Воскресіння супроводжувалось драматичними і захоплюючими подіями: «великим землетрусом» і сліпучим сяйвом. Також існує свідоцтво про те, що «Ангел Господній, що зійшов з небес, приступивши відвалив від гробу каменя» (Мф. 28: ). Євангеліст Матфей говорить тут самим простою мовою через свою нездатність пояснити це явище. «Відвалений» Ангелом камінь показує, що гробниця порожня і що розп’ятого Ісуса Назарянина не повинні більше шукати там (Мк. 16:6). Ісус ще до того, як відвалився камінь, уже піднявся і вийшов з Своєї гробниці.

Євангелісти співвідносять час приходу жінок-мироносиць і учнів до спорожнілої гробниці Ісуса з першими годинами ранкової суботи, тобто з досвітніми годинами недільного ранку, як би ми це представили сьогодні. Стража, встановлена за указом суду для охорони гробниці, після події землетрусу і споглядання порожньої гробниці, відразу ж в жаху кинулася оповіщати архієреїв. Стража стверджує, що в точності виконала свої обов’язки, але зараз вона не в змозі пояснити, що саме сталося і яким чином гробниця виявилася порожня. Виниклі відразу ж після поховання Спасителя побоювання архієреїв, зрештою, підтвердилися, і велике зібрання не наважилося після події поставити під сумнів звістка про спорожнілу гробницю. Вони тільки спробували дати своє власне пояснення того, що трапилося.

Незважаючи, однак, на це чи будь-яке інше тлумачення, найважливішим в той вирішальний момент було «розумне» пояснення події народу. Найбільш логічною і вигідною для них «причиною» було оголошення народу наступної версії: це учні Спасителя прийшли вночі і «викрали» мертве тіло Його, в той час як стража відпочивала, не відаючи про те, що відбувається (Мф. 28:11-15). Насправді, їх тлумачення виявилося в кінці кричущою дурістю і «останнім обманом», як в страху передбачали вони самі (Мф. 27:64). Таким чином, противники Ісуса, нехай ненавмисно, стають «свідками» спорожнілої гробниці і їх докази тільки підтверджують достовірність події, адже звістка виходило від супротивників і ворогів християнської віри.

Гробниця Ісуса перебувала поблизу Єрусалиму, і кожен легко міг підійти і упевнитися, що вона дійсно порожня. Ніхто не ставив під сумнів свідчення апостолів про порожню гробницю. Проти пояснення цього факту Воскресінням Ісуса Христа були найбільше юдеї, які намагалися будь-якими шляхами відокремити явлення порожньої гробниці від свідчення учнів про Воскресіння Учителя. Тому кращого пояснення, ніж «крадіжка», вони не знайшли. Ймовірно, тоді ж ходив ще слух, переданий нам Іоаном Богословом, що місцевий садівник перемістив тіло Ісуса з гробниці з невідомих причин (Ін. 20:15). Важливо відзначити, що ці дві традиції невірного тлумачення з боку противників християнської віри були представлені з різними варіаціями в антихристиянської юдейської традиції і в наступні роки. І це ще раз підтверджує свідчення існування спорожнілої гробниці.

Юдеї ретельно досліджували пригоду за спорожніли гробницею, і, не заперечуючи факту відсутності в гробниці тіла Ісуса, вважали за краще говорити про «шахрайство». Євангеліст Матфей свідчить, однак, про те, що юдейське пояснення порожньої гробниці крадіжкою тіла учнями було поширене і серед римських властей (Мф. 28:14). Багато пізніше історик Євсевій оголосив відомості, що протягом дуже короткого часу після великодніх подій вся Палестина наповнилася чутками, що поступово поширювалися юдейськими релігійними властями (Євсевій, Церковна історія B 2.1).

Євангелісти особливу увагу приділяють явленню порожньої гробниці і підкреслюють його. Але Євангеліє не є найпершим і єдиним джерелом, що відображає це явлення. У всіх християнських переказах, які говорять про Ісуса і увінчуються найбільшою подією Воскресіння, йдеться про це. Такі перекази зберігаються в апостольської проповіді, а також у посланнях Нового Завіту, де сповіщення Воскресіння немислимо без згадки про спорожнілу гробницю. Про це свідчить і вживання особливих слів і фраз в апостольську епоху, підкреслюють велич великодніх подій. Дієслів «ηγέρθη» – «піднявся, вознісся» і «ανέστη» – «воскрес із мертвих» – не просто важливі і значущі слова, а слова, що мають вирішальне значення в апостольських висловлюваннях для правильного відображення факту Воскресіння (Рим. 6: 4, 1 Кор 15: 4, 1 Фес. 4:14). Відомо, що, з богословської точки зору, ці слова є архаїчними, їх первісне вживання, звичайно, набагато старше їх використання в християнській проповіді про Воскресіння Ісуса Христа (пор. Дан. 12: 2 і далі). Що праведники Божі через смерть своєї просто «спочивають» і Бог «підійме» їх в «останні часи» або що під час свого «повстання» мертві залишать свої могили – все це було переказами богословської та апокаліптичної літератури.

Ось чому біблійний переказ про спорожнілий гроб має величезне значення для християнської віри (Мк. 16: 8, Ін.20: 2), хоча для багатьох сучасних авторів ця подія, як «відправна точка» всієї віри і богослов’я, була відкрита для багатьох тлумачень . Тим не менш, будь-яке тлумачення цієї «першооснови» має бути безпосередньо пов’язане із самим фактом Воскресіння і явлення воскреслого Господа (див. Лк. 24:24 і далі, Ін. 20:11 і далі). Будь то мова про порожню гробницю або про явлення Воскреслого, ми маємо на увазі той же факт Воскресіння і те ж звістку про Воскресіння, яке учні та апостоли зберегли, зберегли і з любов’ю передали нам з тієї першої пасхальної неділі. Вознесіння мертвих, особливо праведних, про яке говорила найдавніша юдейська традиція, будучи частиною Божих обітниць і есхатологічного богослов’я, з’явилася їм у вигляді реальної історичної події в особі Ісуса Христа, який був і буде «початком всіх початків» нової реальності. Бог не залишив Свого Сина і Христа в гробниці, а воскресив з мертвих. Господь Ісус вже воскрес. Таким чином, ці слова в будь-якому християнському переказі знаходяться в прямому зв’язку з великоднім посланням і завжди співвідносяться з спорожніли гробницею Ісуса.

У першої редакції ми стикаємося з цими словами у відомому Петреуському переказі Діянь апостолів, де відразу ж зображується явлення спорожнілої гробниці і Воскресіння Господа (Діян. 2:24, 3:15, 4:10, 5:30, 10:40), а також в одкровенні про воскреслого Христа (1 Кор 15: 4), триваючому з тим же благоговінням в посланнях Павла (Рим. 6: 4 ‘A’ Фес. 4:14 і т.д.). Все це первісне передання Церкви, переплітається зі свідченнями про Воскресіння і про спорожнілу гробницю Ісуса, не тільки охоплює всі євангельські перекази, але знаходить своє відображення і в подальшій апостольському і післяапостольському епосі і сходить через століття до нашого часу, передаючи, таким чином, пасхальне послання світу і людству, послання життя і вічності.

Таким чином, значення спорожнілої гробниці у формуванні всієї християнської теології можна вважати вирішальним. Коли апостол Павло звертається до Ісуса Христа як Агнеця Божого, Який пропонує себе на Розп’яття «заради нас», він відкриває нову епоху і для богослов’я (див. 1 Кор. 5: 7). Воскреслий Господь вважається «початком початків» цієї нової реальності і новим плодом есхатологічного літа (1 Кор. 15:20 і далі). Як Ісус «повстав» під ранок пасхального неділі, «початок» і здійснене «повстання з мертвих», залишивши після себе порожню гробницю, так і мертві піднесуться і покинуть свої могили (Кол. 1:18, 2:12).

Георгій П. Патронос

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»