ВІРА ТА НЕВІР’Я

Зрештою, апостол Тома не був невіруючим. Він шукав речових доказів своєї віри, яких воскреслий Христос так і не дав йому.

Віра живе в добрих і смиренних серцях, живе непохитно. У серцях людей, які взяли Благодать Святого Духа. Велике диво Православ’я полягає в тому, що віра зберігається в цілісності й чистоті, незважаючи на ознаки нездоров’я в церковному керівництві. Незважаючи на людей, що викликають своїми поглядами і своїм способом життя серйозні проблеми і заклопотаність, і нерідко бентежачи народ. На щастя, є й там люди доброчесні, що не дають вірі згаснути серед усього цього. Так посеред тліну пробивається джерело істини і любові.

Так, є і клірики-професіонали, але не підлягає сумніву, що існує і багато щирих служителів Всевишнього, чиє життя є взірцем чистоти, скромності, смирення і лагідності. Їх житіє вражає і спонукає. Нерідко люди не розуміють багато чого в житті Церкви. Однак, саме звичка здатна допомогти їм дізнатися багато чого. Несправедливо закидати Церква камінням, жодного разу не увійшовши в неї. Участь у житті Церкви благословляє людину. Занурюючись все глибше і глибше в це життя, він відчує розчулення, солодкість, красу і єднання з усіма.

Святі допомагають нам прийти до Христа. Своїми словами, своїми книгами, але головним чином святим прикладом свого життя, що є переймання життя Христа, вони ведуть нас в обійми Божі. Вони віщають нам про те, як вони люблять Христа, і з якою радістю і захватом трудилися вони, виконуючи Його заповіді. І сьогодні скрізь є «таємні» святі, які не відкриваються серцям, якими рухає тільки цікавість та вони є позбавлені смиренності. Іноді вони мешкають там, де ти не чекаєш їх побачити. Вони можуть жити невпізнаними в двох кроках від тебе. Ти вважаєш їх дурнями, і не удостоювався їх навіть побіжного погляду. Безсумнівно, що святість існує і сьогодні. Їй не потрібні крики, блиск, шум і реклама. Цікавість Фоми не була поганою. Фома шукав, бажав, голодував без істини.

Фома кличе і нас торкнутися перстами Христа. Не залишитися поза омофором Христовим. Христос любить шукаючих, вимогливих слухачів, справжніх учнів. Він хоче, щоб ми були живими, справжніми, старанними і працьовитими. Людьми, гаряче люблячих себе самих і ближнього свого. Церква – це благословенний овечий двір Христовій. Він кличе всіх насолоджуватися і відроджуватися. І важливу роль в цьому граю наші клірики.

Служачи священики, проповідники і сповідники можуть вплинути на багатьох. Чисті, смиренні і Богоблагодатні ієреї можуть принести велику користь багатьом.

Православна Церква не обманює, не дає помилковій розради, не балує. Вона жива, міцна і сильна. Вона не виганяє Фому, що ставить все під сумнів. Вона дозволяє йому вільно шукати, досліджувати і переконуватися. Православна Церква святописна і традиційна. Її багатство в її злиднях. Вона не сіє страх і не загрожує своїм любимим дітям. Вона знає, що має і чого бажає, і ніколи не чекає плодів там, де не сіяла. Вона володіє розумінням, терпінням, терпимістю і любов’ю. Прийди ж сам і переконайся в цьому.

Вивчи і відкинь. Фома кличе тебе. Його «невіра» привела його до великої віри. І зараз він перебуває в спокої, благодаті, радості і щасті.

Невіра – це хвороба, могила, біль і страх. Людина думає, що вона вільна, але їй чогось бракує. ЇЇ роздирають протиріччя. Вона не знає справжньої радості. Простота Церкви дарує допомогу душам. Вона виганяє злобу і дає людині можливість випробувати справжню радість. Віра проста, невіра складна. Жар нашої віри приведе в здивування невіруючих. Цілісна віра вражає всіх. Її простота притягує до себе. Фома по-братськи веде нас до джерела віри. Насправді він зовсім не був невіруючим, але володів достатньою вірою. Ми дякуємо йому за те, що він підвів нас до джерела, здатному втамувати нашу спрагу. Брате мій, святий Фома, пошли сили тим, хто боїться, вжахається, роздирається протиріччями і не наважується зробити крок.

Чернець Мойсей Святогорець

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».