ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

+ В А Р Ф О Л О М Е Й

МИЛІСТЮ БОЖОЮ АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ,

НОВОГО РИМА І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

ВСІЄЇ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ

БЛАГОДАТЬ, МИЛІСТЬ ТА МИР

ВІД ПРЕСЛАВНОГО ВОСКРЕСЛОГО ХРИСТА

Брати співслужителі і діти, у Господі улюблені

Христос воскрес!

Нині всі православні віруючі радісно святкують Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа і оспівують: «Смерті святкуємо умертвіння, пекла руйнування, іншого життя вічного початок, і радіючи співаємо Переможного» (Тропар Пасхального Канону).

І в той же час, коли ми радісно святкуємо Воскресіння Господа – реальність життя і надії, з оточуючого нас світу чується клич смертельних загроз; з багатьох частин світу їх метають ті, хто вважає можливим вирішити проблему різноманітності людей за допомогою вбивства опонента, що є найвірнішим доказом їх слабкості. Бо, за допомогою смерті співлюдини, караючи іншого – «іншого», неможливо ні поліпшити світ, ні вирішити проблем людей. Зрештою, те, що зло ніколи не перемагається злом, але тільки добром, є загальноприйнятим і загальновизнаним, особливо для мислителів у всі епохи.

Справжнє вирішення проблем можливе не інакше, як через визнання і шанування цінності особистості людини, через повагу до його прав. І навпаки, всякого роду проблеми виникають і загострюються через зневаги до людської особистості і нехтування цими правами, особливо ж найбільш слабких, хто мав б відчувати впевненість, тоді як сильні світу цього – відповідальність за мир.

Однак, Христос воскрес із мертвих і тим самим показав безсилля смерті в її прагненні запанувати в світі і піддавати його яким-небудь довготривалим примхам. Наслідки смерті не є незворотними, бо, незважаючи на видимість, вони, не маючи кореня, ані життєвої сили, – лише тимчасове явище, тоді як невидимо присутнім є Христос, який назавжди переміг смерть.

Маючи надію у Христі, ми вважаємо, що право на життя належить усім людям. Ісус Христос, зневажив смерть і силу її, несе людям Життя і Воскресіння: єдине в Ньому і в Його вченні – надія людства. Віра в Христа веде до Воскресіння – до Воскресіння всіх нас; віра і втілення вчення Христового в життя приведуть нас до загального спасіння і до вирішення всіх світових проблем людства.

Брати і діти!

Звістка про Воскресіння, як подолання людській немочі, є проповідь життя перед обличчям деградації світу і людських перипетій. Ми – милістю Божою Предстоятель воістину Православної любові – з Вселенської Патріархії закликаємо кожну людину до пізнання і втілення в життя цієї проповіді, з усвідомленням, що тільки так можна знову знайти «надію нашу» і всього світу, «вкрадену» хаосом людства.

Нехай світло Воскресіння Христового просвітить серця всіх, щоб в любові, мирі та злагоді люди всі разом тішились у Сині і Слові Божому, Який є Світло світу, Істина і Життя.

Йому ж єдиного, повсталого з мертвих Господа слави, «що життям володіє і над смертю панує», що живе на віки і «сущому в гробах, життя дарував», слава і честь, і подяку. Амінь.

Фанар, Свята Пасха 2015

+ Константинопольський

полум’яний до Бога молитовник про всіх вас