ЩО ТАКЕ ЛІТУРГІЯ РАНІШОСВЯЧЕНИХ ДАРІВ?

Наша Церква постановила кожну середу і п’ятницю Великого посту служити літургію Ранішосвячених Дарів. Під час цієї літургії не здійснюється Жертва – перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Христові.

Чесні Дари, хліб і вино, вже готові, освячені заздалегідь під час недільної Божественної літургії (звідси й назва: «Ранішосвячених Дарів»), а значить – вже перетворені в Тіло і Кров Христові і даються віруючим під час Причастя.

Кожну недільну літургію священик відрізає від просфори так званий Агнець – квадратну частина печатки з написом «ΙΣ-ΧΣ ΝΙ-ΚΑ» («Ісус Христос перемагає») – і кладе його на дискос. Через деякий час, за час співу «Тобі співаємо …», Агнець з благословення ієрея перетворюється в Тіло Христове, а вино, що знаходиться у святому потирі, в Кров Христову.

Але коли ми проходимо через скорботний період Великого посту, ієрей під час недільної літургії відрізає від просфори не одну частинку, як ми сказали вище, а кілька (як правило, три), залежно від числа літургій Ранішосвячених Дарів, які будуть відслужені протягом тижня.

Ці частинки (які відрізаються не від однієї просфори, а кожна від своєї) будуть у відповідний час благословенні ієреєм і перетворені в Тіло Христове. Одна з частинок буде використана для Святого Причастя в той же день (неділя), а інші (зазвичай дві) опушені в потир зі святою Кров’ю Христовою і будуть зберігатися в спеціальному посуді – артофоре і використовуватися на літургіях Ранішосвячених Дарів, відслужених протягом тижня. На цих літургіях священик виносить віруючим на Причастя ці Ранішосвячені Дари.

Літургія Ранішосвячених Дарів тісно пов’язана з вечірньою, тобто відбувається ввечері. Це було встановлено тому, що в давнину християни в дні Великого посту нічого не їли до вечора, а значить, могли причаститися під час вечірнього богослужіння.

У наші дні літургія Ранішосвячених Дарів також іноді відбувається ввечері, але частіше – в ранкові години, як це звичніше для віруючих.

Ця літургія позбавлена святкової і урочистої атмосфери інших літургій. У ній переважає покаяння і благочестивий настрій.

Літургія Ранішосвячених Дарів звершується по середах і п’ятницях Великого посту. Під час Страсного тижня її служать лише в перші три дні: Великий понеділок, Великий Вівторок і Велику середу. Також ця літургія звершується по святковим дням, що випадає на період Великого посту.

По великопісним суботам і неділям цю літургію не служать.

Ієрей, маючи записки з іменами, які не поминає їх під час перетворення Чесних Дарів, залишаючи ці записки на суботню або недільну літургію.

Крім того, протягом літургії Ранішосвячених Дарів не звершується поминання померлих.

Архімандрит Епіфаній Феодоропулос.

Переклад українською мовою «Київське Православ’я»