ЧИН ПАМ’ЯТІ ПРАВОСЛАВНИХ ВОЇНІВ ТА ВСІХ, ХТО ЗА ВІРУ І БАТЬКІВЩИНУ В БОЮ ЖИТТЯ ПОКЛАВ


Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Духу істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3 рази).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.


Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Господи, помилуй (12 разів).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 90

Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться. Каже він до Господа: «Ти пристановище і захист мій, Бог мій, і я уповаю на Тебе». Він спасе тебе від сіті ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що ходить у темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь – надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо каже Господь: «За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і за­хищу його, бо він знає ім’я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя. (3)

Єктенія

Диякон: Господу помилимось.

Люди: Господи, помилуй.

Диякон: За мир з висот і спасіння душ наших Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За мир з неба і спасіння душ наших Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь простив усі гріхи і провини воїнам, що в блаженній пам’яті відійшли, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб подав пріснопам’ятним рабам Божим, православним воїнам, що мужньо подвиг життя здійснили, і всім, хто за Віру і Батьківщину в часі битви життя поклав, спокій, тишу і блаженну пам’ять їх, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб простив їм всякий гріх вільний або невільний, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб несудженими предстати їм перед страшним престолом Господа Слави, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За тих, що плачуть, сумують і сподіваються від Христа втіхи, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб пробачилися їм всякі провини провини вільні і невільні, і оселив їх там, де немає ні хвороби, ні печаль ні стогону, а присутнє світло Обличчя Божого, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог наш оселив души їх у місці світлом, у місці  квітучим, у місці спокою, де всі праведники перебувають, Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб прилучив їх до лона Авраама, Ісака та Якова, Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб визволиться нам від всякої журби, гніву та недолі, Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Милості Божої, Царства Небесного і відпущення гріхів їм і самим собі, один одного і все життя наше Хресту Богу віддамо.

Люди: Тобі, Господі.

Священик: Бо ти Ти єси воскресіння, і життя, і спокій спочилих рабів Твоїх, воїнів православних, яких сьогодні і завжди пам’ятаємо, що за Віру і Батьківщину на полі битви життя своє поклали, Христе Боже наш, і Тобі славу відаємо з Безначальним Твоїм Отцем, і з Пресвятим і Благим, і Животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Аминь.

Диякон: Алілуя (3, на глас 8 )

Вірш 1: Блаженні, кого Ти обрав і прийняв, Господи.

Вірш 2: Пам’ять їх з роду в рід.

Вірш 3: Душі їх в блаженстві перебувають.

Тропар, глас 8

Глибиною мудрості людинолюбної Ти все будуєш, і добро всім подаєш, Єдиний Сотворителю, упокой душі рабів Твоїх, що на Тебе надію поклали, Творця і Промислителя і Бога нашого. (2)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Тебе, твердиню і пристановище, і молитвеницю угодну перед Богом ми маємо, що Його народила єси, Богородиця Неневісна, вірних спасіння.

Тропарі, глас 5

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

Всі святі зайшли джерело життя і двері до раю. О коли б і мені знайти до нього через каяття. Я загублене ягня; почуй мене, озвися до мене, Спасителю, і спаси мене.

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

Святі мученики, ви проповідували про Христа, Божого Агнця, і, як ягнята, змучені були і перейшли до життя, що ніколи не старіє, а вічно існує. Щиро ж благайте Христа, щоб і нам подав відпущення гріхів.

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

Всі ви, що шляхом вузьким і скорботним ходили, хрест, як ярмо, в житті взявши, і Мене наслідували вірою, прийдіть і втіштеся славою і вінцями небесними, що Я приготував вам.

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

Я несказаної Твоєї слави образ, хоч і ношу на собі рани гріховні; зглянься на Твоє створіння, Владико, і очисти Твоїм милосердям, і жадану отчизну подай мені, в раю знов мене оселивши.

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

З нічого Ти мене в древності сотворив і божественним Твоїм образом підніс, за порушення ж заповіді в землю, з якої взяв мене, повернув. Піднеси ж до первісної подоби Твоєї, щоб давню красу мені обновити.

Приспів: Благословен єси Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

Упокой Боже рабів Твоїх і осели їх в раю, де все святі спочивають, Господи, і праведники сяють, як світила. Спочилих рабів Твоїх упокой і не пам’ятай про всі їх гріхи.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Трійчастий

Трисяйність Єдиного Божества побожно славимо співами: Свят єси Отче Безпочатковий, Співбезпочатковий ж і Син і Божественний Дух, просвіти нас, що вірою Тобі служимо і з вічного вогню визволи.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Радуйся, Чиста, що Бога тілом народила на спасіння всіх. Через Тебе рід людський знайшов спасіння; о коли б ми рай знайшли за Твоєю допомогою, Богородиця чиста і благословенна.

Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. (3)

Мала єктенія

Диякон: Ще і ще в спокої Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Ще молимось за спокій душ спочилих рабів Божих, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, щоб простилися їм усілякі гріх, вільний і невільний.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь оселив душі їх там, де праведні спочивають.

Диякон: Милості Божої, Царства Небесного і відпущення гріхів їх у Христа, Безсмертного Царя і Бога нашого просимо.

Люди: Подай, Господи.

Диякон: Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Священик (тихо): Боже духів і всякої плоті, Ти смерть подолав і диявола знищів, і життя світові Твоєму подав. Сам, Господи, души спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто за Віру і Батьківщину в боротьбі загинув, упокой у місці світлім, у місці квітучім, у місці спокою, де нема ні недуги, ні журби, ні зітхання. Всякий гріх, що вчинили вони, словом, чи ділом, чи думкою, як Милосердний і Людинолюбний Бог, прости, бо нема людини, що жила б і не згрішила. Ти один без гріха. Правда Твоя – правда вічна, і слово Твоє – істина.

(голосно): Бо Ти єси воскресіння, життя і спокій спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо, з Предвічним Твоїм Отцем і з Пресвятим і Милосердним, і Животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Сідальний, глас 5

Упокой, Спасе наш, з праведними рабів Твоїх, і осели їх у оселях Своїх, як про це написано, і прости, як Милосердний, всі гріхи їх вільні і невільні і все, чим згрішили вони свідомо і несвідомо, Людинолюбний.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Від діви засяв світу, Христе Боже, і нас синами світла показав, помилуй нас.

Псалом 50

Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже, праведний Ти у слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрости Твоєї явив Ти мені. Окропи мене ісопом – і очищуся, омий мене – і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість – і зрадіють кості мої упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і духом могутнім укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме правду Твою. Господи, відкрий уста мої, і уста мої спо­вістять хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богові – це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. Ублажи, Господи, благоволінням Твоїм Сион, і нехай збудуються стіни єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепалення: тоді покладуть на Жертовник Твій тельців.

Канон, глас 5

Пісня 1

Ірмос: Як по суші прошов по бездонні Ізраїль стопами. Бачачи, як гнобитель фараон потупляється, взивав: Пісню перемоги Богу взиваємо.

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

Отвори уста мої, Спасе, та подай слово молитви, Милосердний, за здійснивши подвиг за Віру і Батьківщину мужньо, та упокой души їх, Владико.

Ти був мертвий плоттю, Спасе, і в могилу покладений з мертвими, тому душі рабів Твоїх упокой у місці світлім, як Милосердний.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Глас моління нашого почуй, Боже Триіпостасний і поклади душі рабів Твоїх на лоні Авраама, Спаситель.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Ти, Пречиста Богородиця, що Його без сімені зачавши народила єси, благай Сина Твого, подати рабам Твоїм, яких нині і повсякчас поминаємо.

Пісня 3

Ірмос: Небесного кола творче, Господи, і Церкви засновнику, ти мене утверди в любові Твоїй, край бажання, вірних ствердження, єдиний Людинолюбця.

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

В місці світлім, у місці спокійним, де лики святих веселяться, упокой, Христос, душі рабів Твоїх, що за Церкву Святу і Батьківщину подвиг мужньо здійснили, єдиний Людинолюбче.

Де лики святих спочивають, там осели, Владико, рабів Своїх, що послужили Тобі за Церкву Святу всім серцем, і що підняли хрест Твій на плечі свої, як єдиний Владико життя і смерті.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Небесний Отче Вседержителю, і Син Єдинородний, і Дух Святий, прости провини померлих, і в Церкві первенців осели їх славити Тебе, разом з усіма, хто догодив Тобі.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Як Мати Свята Пресвятого Бога, Володарка всіх, Марія Богородиця, зі святими Його благай, душі рабів Твоїх упокоїти у небесних оселях.

Ірмос: Небесного кола творче, Господи, і Церкви засновник, ти мене затверди в любові Твоєї, край бажання, вірних ствердження, єдиний Людинолюбця.

Мала єктенія

Диякон: Ще і ще в спокої Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Ще молимось за спокій душ спочилих рабів Божих, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, щоб простилися їм усілякий гріх, вільний і невільний.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь оселив душі їх там, де праведні спочивають.

Диякон: Милості Божої, Царства Небесного і відпущення гріхів їх у Христа, Безсмертного Царя і Бога нашого просимо.

Люди: Подай, Господи.

Диякон: Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Священик (тихо): Боже духів і всякої плоті, Ти смерть подолав і диявола знищив, і життя світові Твоєму подав. Сам, Господи, душі спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто за Віру і Батьківщину в боротьбі загинув, упокой у місці світлім, у місці квітучім, у місці спокою, де нема ні недуги, ні журби, ні зітхання. Всякій гріх, що вчинили вони, словом, чи ділом, чи думкою, як Милосердний і Людинолюбний Бог, прости, бо нема людини, що жила б і не згрішила. Ти один без гріха. Правда Твоя – правда вічна, і слово Твоє – істина.

(голосно): Бо Ти єси воскресіння, життя і спокій спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо, з Предвічним Твоїм Отцем і з Пресвятим і Милосердним, і Животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Сідальний, глас 5

Упокой, Спасе наш, з праведними рабів Твоїх, і осели їх у оселях Своїх, як про це написано, і прости, як Милосердний, всі гріхи їх вільні і невільні і все, чим згрішили вони свідомо і несвідомо, Людинолюбний.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Від діви засяв світу, Христе Боже, і нас синами світла показав, помилуй нас.

Пісня 4

Ірмос: Почув, Господи, задуму Твого таємницю, зрозумів справи Твої, і прославив Твоє Божество.

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

Ти ввійшов у пекло, Христе, щоб визволити всіх раніше померлих. Тому і відійшовши від нас упокой Спасе, як Щедрий.

Немає нікого без гріху, крім Тебе єдиного, Владико. Через це тим, хто потерпів за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу, пробач гріхи і в раю Твоєму осели.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Почуй, Трійця Свята, голос моління нашого, що приносимо Тобі в храмі, за всіх, хто обов’язок свій гідно виконав у бою за Церкву Твою Святу, і Богоносним Твоїм світлом освіти душі, що затьмарені суєтними гріхами світу цього.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Народила єси Пречиста, без сімені чоловічого, Бога правдивого, і людину досконалу, що взяв на Себе гріхи наші. Тепер, Діво Пресвята, Його моли, щоб подав спокій рабам Твоїм, що за Батьківщину життя поклади.

Пісня 5

Ірмос: Просвіти нас, Господи, наказами Своїми, і силою Твоєю високою Твій мир подай нам, Людинолюбче.

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

Маючи владу над життям і смертю, воїнів, що від нас відійшли, упокой, Христе Боже, бо Ти єси всіх спасіння, спокій і життя.

На Тебе, Спасе, надію поклади воїни, що життя віддали за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу. Ти ж, Господи, обдаруй їх милістю, як Бог Багатомилостивий.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Просвіти нас, Христе, Владико оспівуваний, молимось Тобі, щоб мир небесний подав і в оселях праведних душі воїнів наших, що відійшли в надії на вічне життя, осели.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Пречиста, моли Сина Свого, Володарка, щоб визволив від стогну болячого воїнів, що відійшли від нас. Бо чує Спас і Бог наш голос Матері Своєї.

Пісня 6

Ірмос: Молитву зверну до Господа, і Йому розповім про печаль мою, бо гріхом душа моя наповнилася і життя моє до пекла наближається, і молю як Йона: З тління, Господи, возведи мене.

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

Владико, Ти пекло подолав і життя дарував усім, хто помер від віку. Тому воїнів, що життя поклали за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу, на лоні Авраама упокой, усі провини їх пробач, як Милосердний.

Ти заповіт дав нам, Боже, але ми переступили і смерть пізнали. Але Ти, Боже, зійшов у могилу, щоб душі, що там були від віку, воскресить. Тому не покидай і нас, Владико, на мучення, а спокій подай. Воїнів, що життя поклали за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу, благають Тебе про милість, Многомилостивий.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Молимось Тобі, Безначальний Отче, і Сину, і Духу Святий, душі злобою душезлобного світу уражені, і що до Тебе, Життядавця, прийшли, на дно пекельне не кинь, але пробач, Боже, спаситель наш.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: З небес Христос Бог наш, як дощ на руно, зійшов на Тебе, Пресвята Діво, наповнюючи весь світ, і висушив усі безбожні потоки, наводняючи всю землю розумом своїм. Його тепер моли, щоб подав спокій рабам своїм, що за Церкву Святу і Батьківщину нашу життя поклали.

Ірмос: Молитву зверну до Господа, і Йому розповім про печаль мою, бо гріхом душа моя наповнилася і життя моє до пекла наближається, і молю як Йона: З тління, Господи, возведи мене.

Мала єктенія

Диякон: Ще і ще в спокої Господу помолимось.

Люди: Господи помилуй.

Ще молимось за спокій душ спочилих рабів Божих, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, щоб простилися їм усілякий гріх, вільний і невільний.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь оселив душі їх там, де праведні спочивають.

Диякон: Милості Божої, Царства Небесного і відпущення гріхів їх у Христа, Безсмертного Царя і Бога нашого просимо.

Люди: Подай, Господи.

Диякон: Господу помолимось

Люди: Господи помилуй.

Священик (тихо): Боже духів і всякої плоті, Ти смерть подолав і диявола знищив, і життя світові Твоєму подав. Сам, Господи, душі спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто за Віру і Батьківщину в боротьбі загинув, упокої у місці світлім, у місці квітучім, у місці спокою, де нема ні недуги, ні журби, ні зітхання. Всякий гріх, що вчинили вони, словом, чи ділом, чи думкою, як Милосердний і Людинолюбний Бог, прости, бо нема людини, що жила б і не згрішила. Ти один без гріха. Правда Твоя – правда вічна, і слово Твоє – істина.

(голосно): Бо Ти єси воскресіння, життя і спокій спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто в боротьбі за Віру і Батьківщину загинув, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо, з Предвічним Твоїм Отцем і з Пресвятим і Милосердним, і Животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Кондак, глас 8

Зі святими упокой, Христе, душі рабів Твоїх, де немає недуги, ні смутку, ані зітхання, але життя вічне.

Ікос

Сам Один єси Безсмертний, що створив і впорядкував людину, ми ж земні з землі створені і в ту ж землю повернемось, бо так Ти звелів, мій Творче, і сказав мені: «Земля єси і в землю повернешся». Туди ж і ми всі, люди, підемо, з надгробним риданням співаючи пісню: Алілуя. (3)

Пісня 7

Ікос: Колись у Вавилоні, з Юдеї прийшовши юнаки, вірою в Трійцю, полум’я подолали і, по ньому ходячи, співали: «Благословен єси, Боже отців наших».

Приспів: Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх.

Владико, Христе Боже, коли прийдеш судити світ, помилуй душі рабів Твоїх, воїнів, що за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу життя поклали. Щоб усі разом співали Тобі: «Благословен єси, Боже отців наших».

У саду райському, де душі праведних веселяться, бо добре послужили Тобі, осели з ними і душі рабів Своїх, що правдиво співаючих Тобі: «Благословен єси, Боже отців наших».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Три юнаки юдейських спаслися в огні, бо Тебе в трьох оспівували. Тому збав від огню вічного і спочилих рабів Своїх, що співають Тебе правдиво: «Благословен єси, Боже отців наших».

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Ісая Тебе жезлом назвав, Чиста, Даниїл – Горою Несікомою. Єзекіїль – Дверими, з яких пройде Христос. Ми ж Тебе правдивою Богородицею називаємо.

Пісня 8

Ікос: Сім разів піч розпалював Халдейський мучитель, щоб знищити благочестивих отроків, але бачив їх спасенними силою вищою, Творці і Спасителю співаючи: «Отроки благословляйте, священики оспівуйте, люди возносіть в усі віки».

Скінчивши земного життя плин, і до Тебе перейшовши, воїни, що життя поклали за Церкву Твою Святу, благають нині: Провини наші пробач, Христе, і не осуди нас, коли прийдеш судити всіх, бо Тобі співаємо: «Отроки благословляйте, священики оспівуйте, люди возносіть в усі віки».

Воїнів, що пронесли, Владико, хрест Твій на плечах своїх і ярмо Твоє легке, може і не завжди досконало, осели душі їх у місці преподобних Твоїх, бо оспівували Тебе: «Отроки благословляйте, священики оспівуйте, люди возносіть в усі віки».

Благословимо Отця, і Сина, і Святого Духа, Господа.

Безначальна Трійця Свята, Боже Отче, і Сину, і Духу Святий, до лику святих приєднай душі рабів Твоїх, що життя поклали за Церкву Святу і Батьківщину нашу, і від огню вічного визволи, та хвалять Тебе, співаючи вічно: «Отроки благословляйте, священики оспівуйте, люди возносіть в усі віки».

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Тебе, Діво, пророків лики пророчили, бо бачили Тебе прозорливими очами, називаючи Жезлом, Дверми Східними та Горою несікомою. Ми ж сповідаємо Тебе, правдивою Богородицею, що Бога всіх народила. Його моли, щоб упокоїв воїнів, що життя віддали за Церкву Святу і Батьківщину нашу від віку.

Пісня 9

Ірмос: Жахнулося небо, здівувалися кінці землі, як Бог робиться людиною в плоті, і лоно Твоє зробилося просторіше за небеса. Тому Тебе, всі чини Ангельські і людські, Богородицею величають.

Ісусе, Боже і Спасе наш, Ти взяв на себе злочин Адама, і смерть вкусив єси, щоб людину від неї визволити, Милосердний. Тому молимо Тебе, Милостивий, подай спокій воїнам, що поклали життя за Церкву Святу і Батьківщину нашу, як Єдиний Всеблагий й Милосердний.

Немає нікого з людей, Милосердний, хто б не згрішив. Тільки Ти єдиний безгрішний, Ісусе Христе, взявши гріхи всього світу. Цим очистив рабів Своїх від прогрішень, оселивши в святих оселях Твоїх. Бо Ти є життя і спокій, і світло, і веселість, усіх, що Тобі добре догодили.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Здивувалася вся природа людська, як Безначального Отця Син Єдинородний, плоть від Діви дією Духа Святого прийняв, і потерпів єси як людина, та мертвих воскресивши Тому і тих, що життя своє поклавши за Церкву Твою Святу і Батьківщину нашу, ревно молимо Тебе, у країні живих, як Благий, осели.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Називаємо Тебе, Пречиста, Невістою Отця невидимого, і Мати Сина, втіленого з Тебе дією Духа Святого. Тому благаємо: Будь молільником за воїнів, що життя поклади за Церкву Сина Твого і Батьківщину свою. Бо тільки Тебе маємо допомогою і любовно оспівуємо Твою велич.

Священик: Богородицю і Матір Світла в співах возвеличимо.

Люди: Духи і душі праведних прославляють Тебе, Господи.

Ірмос: Жахнулося небо, здівувалися кінці землі, як Бог робиться людиною в плоті, і лоно Твоє зробилося просторіше за небеса. Тому Тебе, всі чини Ангельські і людські, Богородицею величають.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амін.

Тропарі, глас 4

З духами спочилих праведників душі рабів Твоїх, Спасе, упокой і прийми їх до блаженного життя біля Тебе, Людинолюбний.

В оселях Твоїх, Господи, де всі святі Твої спочивають, упокой душі рабів Твоїх, бо Ти єдиний Людинолюбець.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Ти єси Бог, що зійшов до пекла і розбив кайдани закованих. Сам і душі рабів Твоїх упокой.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Єдина чиста і непорочна Діво, що Бога без сімені народила, молися за спасіння душ їх.

Заупокійна єктенія

Диякон: Помилуй нас Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за упокой душ спочилих рабів Божих, православних воїнів, і всіх, хто за віру і Батьківщину в битвах життя поклав, і за відпущення їм всякої провини вільної і невільної.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Щоб Господь оселив душі їх там, де праведні спочивають.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Милості Божої, Царства Небесного і відпущення гріхів їх у Христа, Безсмертного Царя і Бога нашого просимо.

Люди: Подай, Господи.

Диякон: Господу помолимось.

Люди: Господи, помилуй.

Священик: Боже духів і всього тілесного, Ти смерть подолав і диявола знищив, і життя світові Твоєму подав. Сам, Господи, упокой душі спочилих рабів Твоїх у місці світлім, у місці квітучому, у місці спокою, де нема ні недуги, ні журби, ні зітхання. Всякий гріх, що вчинили вони, словом, чи ділом, чи думкою, як Милосердний і Людинолюбний Бог, пробач, бо немає людини, що жила б і не згрішила. Ти один без гріха. Правда Твоя – правда вічна, і слово Твоє – істина.

(голосно): Бо Ти єси воскресіння, і життя, і спокій спочилих рабів Твоїх, православних воїнів, і всіх, хто за віру і Батьківщину життя в бою віддав, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо, з Предвічним Твоїм Отцем, і з Пресвятим, і Благим, і Животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Диякон: Премудрість

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (3).

Благослови.

Священик (відпуст): Христос, що воскрес із мертвих, Істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих, душі рабів своїх, православних воїнів, і всіх, хто за віру і Батьківщину нашу на війні життя поклав, в оселях святих оселить, на лоні Авраама упокоїть, до праведних приєднає і нас помилує, бо Він Благий і Людинолюбний.

Люди: Амінь.

Диякон: У блаженнім успінні вічний спокій подай, Господи, спочилим рабам Твоїм, православним воїнам, і всім, хто за віру і Батьківщину нашу на війні життя поклав, і сотвори їм вічную пам’ять.

Люди: Вічная пам’ять. (3)

 

)