СОБОР БІЛОРУСЬКИХ СВЯТИХ (перехідне святкування у другу або третю Неділю після П’ятидесятниці)


Ідея святкування окремого свята – Собору Білоруських святих, уперше було піднято ще в міжвоєнний час у Польської Автокефальної Православної Церкві. По ініціативі Високопреосвященного владики Олександра (Іноземцева), архієпископа Поліського і Пінського це питання розглядалася на соборах ПАПЦ і, по деяких відомостях, було вирішено встановити «День пам’яті Руських (тобто Київських) святих у одну з неділь після П’ятидесятниці». Але тогочасні влади Польщі віднеслися до подібної ініціативи архієреїв ПАПЦ дуже негативно, бо це піднімало самосвідомість білорусів та українців.

Після повстання Української та Білоруської Автокефальних Православних Церков у 1942 році, питання святкування собору Руських (Київських) святих знову набуло актуальності. Згідно свідченням вірних, у Пінської єпархії таке перехідне свято – Собор Руських святих (білоруських і українських) почало відзначатися вже в 1942 році в другу Неділю після П’ятидесятниці.

На еміграції Білоруська Автокефальна Православна Церква перейняла історичне святкування Собору Білоруських святих у другу неділю після П’ятидесятниці, але в Білорусі, Білоруський Екзархат РПЦ МП, 3 квітня 1984 з ініціативи митрополита Мінського і Білоруського Філарета (Вахромєєва), встановив святкувати Собор Білоруських святих у «третю неділю після П’ятидесятниці». По словах митрополита, це було зроблено тому, що друга Неділя після П’ятидесятниці на той час вже «була занята» святкуванням Собору Російських святих.

Разом з тим, з огляду на те, що Українська Православна Церква (під омофором Константинопольського Патріархату), Українська Православна Церква Київського Патріархату та УАПЦ святкує «Всіх святих землі Української» у другу Неділю після П’ятидесятниці, більшість православних білорусів дотримуються традиції святкування Собору Білоруських святих саме в третю Неділю після П’ятидесятниці.

Тропар Собору Білоруських святих, глас 5

Ушанував Господь Білоруський край / святими, що Йому добре послужили: / святителі, мученики, преподобні й праведники, / вірно Господу послужили / і винагороду за труд прийняли. / До тих же нині й ми звертаймося: / про нас молитеся до Господа, / так у вірі й справах плід добрий принесемо.

Кондак Собору Білоруських святих, глас 3

Угодники Божі землі Білоруської, / що нині з відвагою стоять біля Престолу Святої Трійці / і невидимо за нас моляться Богу за країну нашу, / прохаючи для її мир і велику милость.

Величання

Величаємо вас, / святі землі Білоруської, / і шануємо святу пам’ять вашу, / бо ви молите про нас / Христа Бога нашого.