ЗАЯВА СОБОРУ ЄПИСКОПІВ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ США

Дорогі брати і сестри у Христі!

В Україні критично погіршилися ситуація. У м. Київ силовики захопили майдан вживаючи гранати, автомати та іншу бойову зброю. Люди гинуть, тисячі поранених з обох сторін. В Івано-Франківську, Тернополі та Львові люди захопили міські ради і вимагають, щоб збройні сили та міліція підтримала опозицію.

У Києві опозиція просить президента, щоб він забрав беркутівців до ранку, аби розпочaти мирні переговори. Від президента поки що нічого не чути і криваві сутички ще досі продовжуються.

Українська Православна Церква США просить владу припинити насильство над Українським народом і вiднoвити мирні демократичні переговори!

Ми знову нагадуємо, що шляхи для вирішення конфліктних питань повинні бути, дипломатичні та врівноважені. Потрібна сміливість, щоб вийти поза межі конфлікту та брати до уваги людську гідність інших так, щоб єдність переважала над конфліктом – і саме тоді можна буде будувати шлях до співрозуміння над розбіжностями та конфліктами. Політична демагогія, жорстокість і насильство повинні бути негайно припинені.

Ми поділяємо заклопотаність законодавців та громадян щодо забезпечення безпекою українських протестувальників, а також співробітників міліції і військовослужбовців у ці часи великої невизначеності та небезпеки.

Діалог повинен переважати і стати позитивним знаком миру, і ми сподіваємося на те, що обидві сторони – урядові чиновники та лідери української опозиції, завдяки підтримці міжнародного співтовариства, прийматимуть сміливі рішення, спрямовані на пошук справедливого і міцного врегулювання конфлікту, який потрібно терміново зупинити.

Пам’ятайте, демократичне майбутнє країни залежатиме від діалогу і можливості слухати голосу громадян України. Дуже важливо, щоб логіка і спокій переважaли. Фізична сила ніколи не дасть успіху в усуненні вільної волі і голосу громадян! Всі керівники та громадяни української нації повинні, як Святий Павло нагадує нам, зодягнути себе в «милосердя, доброту, покору, лагідність та терпіння» (Кор. 3:12).

 З молитвами за наших братів і сестер в Україні,

+ Антоній,

Митрополит Української Православної Церкви США

Місцеблюститель Української Православної Церкви в діаспорі

+ Даниїл,

Єпископ Західньoї єпархії та голова Консисторії Української Православної Церкви США

Українська Православна Церква США