ПРЕПОДОБНИЙ МАКАРІЙ, ДИЯКОН КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 19 січня / 1 лютого

Преподобний Макарій, диякон, здійснював свій чернечий подвиг в кінці ХIII – початку ХIV століть.

Про преподобного Макарія відомо, що він визначався як безсребреник, мав велике старанність до храму Божого і постійно вправлявся в читанні Святого Письма і пості. За переказами, він у дитинстві багато хворів, і батьки дали обітницю Богові віддати сина в Києво-Печерський монастир, якщо він одужає. Лагідністю і смиренністю він заслужив любов братії, яка навчила його грамоти. За благочестиве життя він був зведений в сан диякона і за життя мав дар чудотворця.

Після багатьох праць і подвигів преподобний Макарій мирно відійшов до Господа. Його нетлінні мощі спочивають у Дальніх печерах.

Тропар преподобного Макарія, диякона Києво-Печерського, глас 7

Від юності Христа усередині полюбивши, / віддався ти Йому весь, як жертва непорочна, / і ярмо Його блаженне на собі взяв, ніс його, преподобний Макарій, гідно, / тому всі молимо тебе: / молися за спасіння душ наших.

Кондак преподобного Макарія, диякона Києво-Печерського, глас 4

Відданий Христу Богу на служіння від дитинства / і Йому в чернецтві і дияконом послужив свято і красиво, / вихваляємо тебе любов’ю, Макарій святий, / і молимо: Як маючий відвагу, / моли Христа Бога за нас, що оспівують тебе.