МОЛЕБЕНЬ НА ПОЧАТОК НОВОГО РОКУ

Священик: Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди є і все наповняєш, скарбу добра і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Пресвята Трійця, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, пробач і зціли немочі наші імені твого ради.

Господи, помилуй. (3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, Ти, що є на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш щоденний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство,і сила,і слава Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і навіки віків.

Люди: Амінь Господи, помилуй. (12)

Прийдіть, поклонімося Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося Христові, цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося і припадімо до самого Господа Ісуса Христа, царя і Бога нашого.

Псалом 64

Уся земле, покликуйте Богові: Тобі, Боже, належиться слава в Сіоні, і Тобі має відданий бути обіт! Ти, що молитви вислухуєш, всяке тіло до Тебе приходить! Справи грішні зробились сильніші від нас, Ти наші гріхи пробачаєш! Блаженний, кого вибираєш Ти та наближаєш, в оселях Твоїх спочивати той буде! наситимось ми добром дому Твого, найсвятішим із храму Твого! Грізні речі Ти відповідаєш нам правдою, Боже, Спасителю наш, надіє всіх кінців землі та сущих далеко на морі, що гори ставиш Своєю силою, підперезаний міццю, що втихомирюєш гуркіт морів, їхніх хвиль та галас народів… І будуть боятись ознак Твоїх мешканці кінців землі. Ти розвеселяєш країну, де вихід поранку й де вечір. Ти відвідуєш землю та поїш її, Ти збагачуєш щедро її, повний води потік Божий, Ти збіжжя готуєш її, бо Ти так приготовив її! Ти ріллю її насичуєш вогкістю, вирівнюєш груддя її, розпускаєш дощами її, Ти благословляєш рослинність її! Ти добром Своїм рік вкороновуєш, і стежки Твої краплями товщу течуть! Пасовиська пустині спливаються краплями, і радістю підперезались узгір’я! Луги зодягнулись отарами, а долини покрилися збіжжям, гукають вони та співають!

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь

Алилуя, алилуя, алилуя. Слава тобі, Боже. (3)

Мирна єктенія

Диякон: В мирі Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За мир з висот і спасіння душ наших Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За мир всього світу, добрий стан святих Божих церков і з’єднання всіх Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За святий храм цей і тих, що з вірою, побожністю і страхом Божим входять до нього, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За Святійшого отця нашого Філарета, Патріарха Київського і всієї Русі-України, і владику нашого Високопреосвященного (ім’я та титул правлячого архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, побожний народ її, за правління і все військо Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: За місто це і за кожне місто, країну і за тих, що вірою живуть в них, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог прийняв сьогоднішню цю подяку та молитву від нас недостойних слуг Своїх в наднебесний свій жертовник і милостиво помилував нас, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог зглянувся на моління наше та простив нам та всім людям своїм усі прогрішення добровільні та недобровільні, вчинені нами в році минулому, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог благословив початок та проведення  року цього благодаттю чоловіколюб’я свого і подав нам часи мирні, добре поліття, та дарував життя безгрішне у здоров’ї та достатку, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог захоронив нас від усіх гріховних пристрастей та згубних звичаїв; та вложив у серця наші Свій страх Божественний на виконування заповідей його, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог обновив духа правого у нас і укріпив нас у вірі православній; та направив нас на сповнення заповідей його і творення добрих діл, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Щоб Господь Бог збавив всіх нас від усякої скорботи, біди, гніву і нужди та від усіх ворогів, видимих та невидимих; дарував нам здоров’я, довголіття, мир свій, зберіг нас під охороною ангелів своїх, Господові помолімося.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, твоєю благодаттю.

Люди: Господи помилуй.

Диякон: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик: Бо тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Люди: Амінь

Бог — Господь, і явився нам; благословен, хто йде в ім’я Господнє.

Стих 1: Сповідуйтеся Господові, бо він благ, бо повік милість його.

Стих 2: Обійшовши, обступили мене, іменем Господнім протистояв я їм.

Стих 3: Не умру, а жити буду, і повім діла Господні.

Стих 4: Камінь, яким знехтували будівничі, цей став головою кута; від Господа стався він, і дивний є в очах наших.

Тропар, голос 4

Вдячний ми, недостойні раби твої, Господи, за великі твої добродійства, що їх ми прийняли, славлячи тебе, хвалимо, благословимо, дякуємо, оспівуємо та величаємо твоє милосердя, і, як слуги, з любов’ю співаємо тобі: Добротворче, Спасе наш, слава Тобі.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові,

Тропар, голос 3

Твоїх добродійств і дарів не по заслузі, як раби недостойні, удостоївшись, до тебе, Владико, ревно припадаємо і подяку посильну приносимо, і тобі, як Доброчинцеві і Творцеві, прославляючи, співаємо: слава тобі, Боже прещедрий.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Діва сьогодні предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу. Ангели з архієреями поклоняються, апостоли з пророками ликують, бо ради нас молить Богородиця предвічного Бога.

Священик: Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість, будьмо уважні.

Прокімен, голос 4:

Заспіваю Господові, бо він добро мені вчинив.

Стих: Возрадується серце моє спасінням твоїм.

Апостол

Священик: Премудрість.

Диякон: До Тимофія перше послання святого апостола Павла читання.

Священик: Будьмо уважні.

Диякон: Сину, Тимофію! Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості. Бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди. Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус, що дав Самого Себе на викуп за всіх. Таке було свідоцтво часу свого, на що я поставлений був за проповідника та за апостола, правду кажу, не обманюю, за вчителя поганів у вірі та в правді.

(1 Тим. 2:1–7)

Люди: Алилуя.

Євангеліє

Священик: Щоб удостоїлися ми вислухати святого Євангелія, Господа Бога просимо.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Священик: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія. Мир всім.

Люди: І духові твоєму.

Священик: Від Луки святого Євангелія читання.

Люди: Слава тобі, Господи, слава тобі.

Священик: Будьмо уважні.

Священик: У той час прибув Він до Назарету, де був вихований. І звичаєм Своїм Він прийшов дня суботнього до синагоги, і встав, щоб читати. І подали Йому книгу пророка Ісаї. Розгорнувши ж Він книгу, знайшов місце, де було так написано: На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим. Послав Він Мене проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених, щоб проповідувати рік Господнього змилування. І, книгу згорнувши, віддав службі й сів. А очі всіх у синагозі звернулись на Нього. І почав Він до них говорити: Сьогодні збулося Писання, яке ви почули! І всі Йому стверджували й дивувались словам благодаті, що линули з уст Його.

(Лк. 4:16–22)

Люди: Слава тобі, Господи, слава тобі.

Прохальна єктенія

Диякон:  Помилуй нас, Боже, з великої милості твоєї, молимось тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон:  За Святійшого отця нашого Філарета, Патріарха Київського і всієї Русі-України, і владику нашого Високопреосвященного (ім’я та титул правлячого архієрея), за тих, що служать і послужили у святій обителі цій, і за отців наших духовних, і всіх у Христі братів наших.

Диякон: Ще молимось за Богом бережений народ наш, за правління і за все військо.

Диякон: Дякуємо зі страхом і трепетом, як раби недостойні, Спасе і Владико наш, Господи, за твої благодіяння, які вилляв щедро на рабів твоїх, і припадаємо, та славослов’я тобі, як Богу, приносимо, і смиренно просимо: визволь від бід рабів твоїх і завжди, як милосердний, прохання всіх нас на добро сповни, міцно молимось: вислухай та помилуй.

Тут можна додати інші прохання.

Диякон: Ще молимось за тут присутніх людей, що очікують від тебе великої і багатої милості, за тих, що творять нам милостиню, і за всіх православних християн.

Диякон: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, надіє всіх кінців землі, і сущих на морі далеко, і очисти нас милосердям, Владико, від гріхів наших, та помилуй нас. Бо ти благий і чоловіколюбець Бог єси, і тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Люди: Амінь.

Священик: Ще і ще, приклонивши голови, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Священик: Владико Господи Боже наш, джерело життя і безсмертя, усього творіння, видимого та невидимого, Творця, ти поклав у своїй владі часи та роки і управляєш усім премудрим та всеблагим твоїм промислом. Дякуємо тебе за щедроти твої, якими наділив ти нас протягом нашого життя. Молимо тебе, всещедрий Господи, благослови початок року, що надходить, твоєю благодаттю. Подай блага твої всім людям твоїм, здоров’я, спасіння та благий успіх. Церкву твою святу, місто це та всі міста та країни від усілякого злого нападу визволи, мир та спокій даруй їм. І сподоби нас завжди подяку приносити тобі, безначальному Отцеві, з Єдинородним твоїм Сином, і Всесвятим і Животворним Твоїм Духом, в єдиній сутності прославленому Богові, і пресвяте ім’я Твоє оспівувати на віки вічні.

Люди: Амінь

Священик: Премудрість.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.

Священик: Слава тобі, Боже наш, надія наша, слава Тобі.

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй. (3)

Благослови.

Відпуст

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і Чоловіколюбець.

Люди: Амінь. Святійшого отця нашого Філарета, Патріарха Київського і всієї Русі-України, і владику нашого Високопреосвященного (ім’я та титул правлячого архієрея), Богам бережену Україну нашу, настоятеля, клір та парафіян святого храму цього, і всіх православних християн, Господі, збережи на многії літа!