ПРЕПОДОБНИЙ ЛОНГИН, ВОРОТАР КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 16 / 29 жовтня

Здійснював чернечий подвиг в Києво-Печерському монастирі в XIII-XIV ст. Він ніс послух воротаря і славився великою слухняністю та святістю життя. Його молитовне старанність і смиренне працьовитість були нагороджені Господом. Печерський воротар удостоївся дару прозорливості. Людей, що приходили в Лавру з добрими намірами, підбадьорював, а злих нещадно викривав і приводив до покаяння. Мощі преподобного Лонгина спочивають в Дальніх печерах

Напис на печерній дошці свідчить: «… свято, і праведно проходячи монастирську слухняність, через це від Всезнаючого Бога удостоївся дару провідця, бо бачив потаємні думки усіх людей, що приходять в монастир і виходять з нього …»

Тропар преподобного Лонгина, воротаря Печерського, в Дальніх печерах спочиваючого, глас 1

Преподобний і в Богу блаженний отче Лонгине, / брами монастирської добрий охоронець, / а небезпечних же і спокусливих своїх почуттів / від усієї мирської суєти затворник, / моли Того, хто назвав Себе дверима Господа Слави, / щоб відкрив  нам двері милості Своєї.

Кондак преподобного Лонгина, воротаря Печерського, в Дальніх печерах спочиваючого, глас 8

Перед Воротами земними сидячи і за ними з послухом людськими очима спостерігаючи, / Небесну браму завжди бачив добрими очима розуму свого, преподобний Лонгин, / в них уже ввійшов і тамтешньої краси удостоївся, молися Господа, / щоб і ми отримали змогу увійти у Царство Небесне.