ПРЕПОДОБНИЙ ЕЛАДІЙ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, ПІСНИК І ЗАТВОРНИК

Пам’ять 4/17 жовтня

Преподобний Еладій Києво-Печерський здійснював свій чернечий подвиг у ХІІ – ХІІІ столітті. По деяким відомостям був родом з Еллади (Греції).

Вперше про нього згадує «Тератургім» соборного ченця Афанасія Кальнофойського (1638 р.), який називає його пісником і чудотворцем.

Його мощі спочивають у Ближніх (преподобного Антонія) печерах. На самому древньому докладному плані цих печер (1638 р.) вказаний преподобний Еладій (№ 36).

У Каноні «преподобним отцям, що в Ближніх печерах спочивають», преподобний Еладій згадується в 6 тропарі 7 пісні.

Тропар преподобному Еладію Києво-Печерському, піснику і затворнику, глас 2

Весь тлін світу цього покинув, / славний отче Еладій, / та в святу обитель Печерську прийшов, / багатьма подвигами посту та затвором прославився ти, / і як виконавця заповітів Владики, / тепер маєш нагороду райську. / Тому неспинно молися, /щоб і нам Господь гріхи пробачив і подав солодкість Царства Небесного.

Кондак преподобному Еладію Києво-Печерському, піснику і затворнику, глас 2

Як стовп непохитний у пості, отче наш Еладій, / для спокус недосяжний, / виявив ти себе в подвигу чернечім. / І для світу цього помер у затворі, / зруйнувавши всі підступи лукавого. / Тому тебе, славного виконавця заповітів, / увінчав вінком нетлінним Христос Бог наш, / Якому тепер співаєш радісно: / Благословен Бог отців наших.