ПРЕПОДОБНИЙ АММОН, ЗАТВОРНИК КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 4 / 17 жовтня

Преподобний Аммон здійснював свій чернечий подвиг у ХІІІ столітті. По благословенню ігумена мандрував до святої гори Афон та в Єрусалим.

Після того, як преподобний Аммон повернувся до Києво-Печерської обителі, він прославився багатьма чернечими подвигами, жив настільки благочестиво і свято, що навіть старці мели його за зразок чернечого життя.

Крім того, преподобний Аммон ніколи не сидів без праці, увесь час був задіяний у монастирський послухах і коли скінчав одну справу, яку йому доручили, крокував на допомогу працюючим братам. За таку любов до праці отримав прозвисько Трудолюбивий.

Після багатьох трудів та чернечих подвигів, преподобний тихо відійшов до Господа та був похований у Дальніх печерах монастиря.

Тропар преподобного Аммона, затворника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 2.

Коли пішов ти від світу, / тоді все мирське як пусте відкинув, / і образ чернечий на себе прийняв, / усю підступність ворога подвигами і трудами своїми, / ти, блаженний Аммоне, переміг, співаючи: / Христе Боже, слава Тобі.

Кондак преподобного Аммона, затворника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 4.

До свого Воєводи і Господа, преподобний Аммоне, добре Йому служачи, / відкинувши всі спокуси світу, / мандрував ти, ради Нього, усі дні життя свого тяжкого, / через це отримав вічний спокій, / молися тепер, щоб і нам у цієї спокій вселитися.