КАТАКОМБИ СУПРАСЬЛЯ БЕЗ ТАЄМНИЦЬ

До сьогодні вважалося, що ніші поховальні катакомби, у Супраслі виникли в два етапи. Археологи зустріли  рівномірно тверде покриттям підлоги, що означає, що їх побудували в повному обсязі. Були виявлені також сходи і вхід, про які не згадують історичні джерела.

Біля монастиря у Супраслі катакомби-це один з найбільш цінних пам’яток Регіону. Вони були побудовані  в XVI столітті та включають в себе 130 поховальних ніш.

Тут були поховані визначні ченці. Однак катакомби дуже знищені. Супрасльский монастир хоче їх відновити. Ось вже кілька тижнів тривають тут  археологічні роботи, вже знахідки, які повинні оцінити нинішній стан пам’ятника. Це дослідження вже виявило багата нового з історії катакомб.

Так, до сьогодні була гіпотеза, що катакомби, були побудовані в два етапи. Але результати наших робіт показують, що вони виникли відразу, в цілому. Бо немає відмінності в конструкції стін. Пол був тут повністю був вимощений, – вважає доктор наук. Матей  Карцевський, археолог, контролюючий роботи.

Під час очищення стін вчені набрели на кладку цегли на стіні, який вказує на те, що вони могли підтримувати стіни церкви. До середини 70-х років. XIX століття над катакомбами була церква на честь Воскресіння Христового – Може бути, перебувала на знімальному майданчику хреста, і її вівтар був спрямований на схід, – припускає Карцевський.

Під вівтарем була знайдена також на велику нішу, яка служила для поховання якогось святого. Цікавим відкриттям є також сходи і вхід з південної сторони, про які не згадують історичні джерела. Вхід, була побудована приблизно в II половині XIX століття.

Сьогодні археологи кінчають роботу. І можна буде думати про реставрацію пам’ятника.  – Підготувати будівельну документацію, щоб отримати дозвіл на роботи реставраційні – пояснює д-р інженер-будівельник, архітектор Фома Олдитовський. Планується на 2014 рік. Але їх успіх залежить від того, коли монастир отримає гроші.

По матеріалах http://www.poranny.pl, переклад з польської – «Київське Православ’я»