ПРЕПОДОБНИЙ ПОЛІКАРП, АРХІМАНДРИТ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 24 липня/6 серпня

Преподобний Полікарп, архімандрит Печерський, здійснював свій чернечий подвиг у XII столітті. Він був з юних років ченцем Києво-Печерського монастиря.

У зрілих роках, коли він досяг духовної досвідченості і дару міркування, преподобний Полікарп був зведений в сан архімандрита і поставлений настоятелем Києво-Печерського монастиря. Святе життя преподобного Полікарпа вселяла до нього повагу не тільки монастирської братії, а й багатьох мирян, які приходили до нього для повчання. Особливу любов до преподобного Полікарпа плекав великий князь київський Ростислав Мстиславич (1158-1167). Під впливом преподобного великий князь зміцнювався в благочесті і неодноразово просив прийняти його ченцем у монастир, але преподобний. Полікарп втримав його, вказуючи йому на князівські обов’язки.

Преподобний Полікарп мирно відійшов до Бога 24 липня 1182 в глибокій старості. Тіло святого було покладено в Ближніх (преподобного Антонія) печерах.

Після його кончини братія не могли обрати собі ігумена, так як всі гідні старці по смиренню відмовлялися, вважаючи за краще жити у повній покорі і проводити час у відокремленому богомисленні і молитві, ніж керувати іншими і займатися всілякими турботами і зовнішніми працями. І настала велика скорбота і печаль серед братії: всі розуміли, що такому великому стаду не личить залишатися без пастиря. І ось по дзвону всі браття зібралися до церкви і стали молитися про нужду своєї Господу Богу, Його Пречистої Матері, преподобним Антонію і Феодосію і новопреставленому своєму ігумену Полікарпу, щоб останній вказав їм, кого обрати ігуменом і цим сповістити, догодив чи хто своєю життям Господу. Після молитви сталося чуд : присутні ченці несподівано для себе раптом почали говорити в один голос , що ігуменом потрібно обрати благочестивого ієрея Василя , який служив на Щекавиці (назва урочища ) у Києві.

Св. Полікарп не тільки чернечу братію залучив своїм прикладом до чеснот, але і мирських людей наставляв на шлях спасіння.

Тропар преподобного Полікарпа, архімандрита Києво-Печерського, глас 4

Відповідно ім’ю твоєму, / як древо багатоплідне, / посаджений був ти в обителі Божої Матері, / великі і дивні речі працею своєю показав, / мудрий Полікарпе. / Тепер моли Христа Бога за нас, / щоб і ми багаті плоді чеснот своїх Йому принесли й знайшли спасіння.

Кондак преподобного Полікарпа, архімандрита Києво-Печерського, глас 4

Як преподобним Печерським спільник, / і життя їх в себе справою і писанням виявів правдиво, / разом же слави Небесної з ними удостоївся. / Тому, приходьте, вірні, священними піснями преподобного Полікарпа прославимо, співаючи: / радуйся, архімандритів Києво-Печерських похвала.