ПРЕПОДОБНИЙ СИСОЙ, СХИМНИК КИЄВА-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 6/19 липня

Преподобний Сисой здійснював свій чернечий подвиг у ХІІІ столітті. Про його відомо тільки те, що він був схимником та великим пісником. У мири відійшов до Господа та був похований у Дальніх (преподобного Феодосія) печерах.

Ім’я преподобного Сисоя є в загальній службі Преподобним отцям, що в Дальніх печерах спочивають (разом з Григорієм Пісником): «Сисой дивний і Григорій, ім’я від подвигу маючий, обидва постом підкорили страсті свої, злую похіть нашого тіла приборкайте: бо вам дана така благодать – від страстей позбавлять нас» (5-а пісня канону).

Тропар преподобного Сисоя, схимника Києва-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 1

Пустельний житель, і Ангел в тілі людському, / і чудотворцем з’явився ти, преподобний отче наш Сисой, / через піст, чуванні, молитву, Небесні дари  ти прийняв, / зцілюєш усіх хворих тілом і душею, що з вірою припадають до тебе. / Слава Тому, Хто дав тобі силу, / слава Тому, Хто вінчав тебе, / слава Тому, Хто дає тобою всім зцілення.

Кондак преподобного Сисоя, схимника Києва-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 1

Сисой дивний, / на страсті піднявся ти відважно / і постом, і міцними молитвами їх підкорив, / благодать за це від Христа прийняв ти: / допомогу подавати тим, що в страстях бідують. / Тому і наші страсті тіла й духа приборкай, / молимося тобі сердечно