прот. ВАСИЛЬ КУДРИК. ЧУЖА РУКА. ВІННІПЕГ, 1935 р.

Католицька робота між українським народом ніколи не була українською справою. Се була завсігди робота проти-українська. Католицизм напихався між Українців силою і його впливи були для Українців завсігди руйнуючі. … Історія Українців греко-католиків, то Історія Мучеництва Українців в руках католицьких мучителів — на протязі цілих віків. Від коли ворожа рука насильством втягнула Українців в унію з Римом, від тоді вся увага Українців ішла лише на те, щоби від католицького насильства оборонятися.

прот. Василь Кудрик

Вступне Слово (з видання 1935 р., орфографія збережена)

Вороги Українського Народу від століть стараються недопустити, щоб він став своїм власним паном. Вони вважають Український Нарід за матеріял на рабів, а щоб той матеріял їм – піддався, вони його розбивають, розєднують, ділять, задурманюють…

За головне оружжа цеї розєднуючої та поневолюючої роботи вороги вживають чужих церков. Це треба сказати в першій мірі (про церкву католицьку. Чужа рука насадила католицизм між Українцями, й чужа рука дальше його між Українцями плекає. Плекає не на те, щоб спасати українські душі, а на те, щоб Українці, розєднувати та над ними панувати. Про пляни, способи та дотеперішні успіхи чужої руки — Шановний Читач довідається з цеї книжки.

Беручись до читання книжки, Шановний Читач хай памятає, що автор не критикує ані не виступає проти Українців греко-католиків, але критикує та

виступає проти чужого, ворожого для Українців проводу греко-католицької Церкви. Словом — він критикує та виступає проти чужої руки, яка провадила й провадить греко-католицьку Церкву на шкоду самим греко-католикам та цілому Українському Народові.

Читач завважає. що автор вживає о сюди слова «ми», замісць «я». Це з двох причин; По перше — матері ял, що входить в цю книжку, був перше друкований в «Вістнику», як матеріял редакційний, отже без підпису автора. По друге — погляди, які автор висловлює в цій книжці, не є лише його особистими поглядам й, але (поглядами цілої частини всего свідомїйшого українського загалу в Канаді. І цей загал не тільки поділяє погляди автора, але сам бачив і бачить, переживав і переживає те, про що автор говорить, отже маючи цей загал на гадці, автор всюди вживає слова «ми».

С. В. С

 прот. Василь Кудрик. Чужа рука. Вінніпег, 1935 р.