АКАФІСТ СВЯТОМУ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ГЕОРГІЮ ПЕРЕМОЖЦЮ

Кондак 1

Обраному воєводі і переможцю Георгію складемо прославляння, як молитовнику нашому і швидкому помічникові: Ти ж, святий великомучениче,  маючи відвагу перед Господом, від усяких бід нас звільни, то ж  заспіваймо тобі: Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Ікос 1

Ангелів Творець і всього творіння Творець , показав тебе Церкві Своїй віри захисником, і за віру непереможним страждальцем, закликає нас, за подвиги страждання твого, прославляти тебе, святий Георгію, так:

Радуйся, до кінця Ісуса, Сина Божого, полюбивши; радуйся, за ім’я Його з любов’ю душу свою поклавши.

Радуйся, сповіднику  від Бога покликаний; радуйся, подвижнику, Божою милістю прославлений.

Радуйся, ангелів співмешканцю; радуйся, бо рівний пророкам у славі.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 2

Бачачи переслідування християн язичниками, не злякався ти підступності їх і страждання, богомудро,  як добрий воїн Христовий, все своє нужденним роздавши, добровільно пішов на раду їх нечестиву, Христу володарю і Богу своєму співаючи: Алилуя.

Ікос 2

Розумно зрозумівши єдиного Бога, в трьох Особах чудово прославленого, твердим розумом визнав був ти Його на зборі язичницькому, і так викрив ти бездумного царя бездумне поклоніння ідолам. Через це, за твою мудрість високу, прийми від нас, Георгію,  спів прославлення:

Радуйся, проповідниче єдиного істинного Бога; радуйся, Пресвятої Трійці вірний захисниче.

Радуйся, велику таємницю православного сповідання язичникам показавши; радуйся, спокусу блудну ідольського служіння викривши.

Радуйся, ораторе Божественний; радуйся, знаннями премудрості наповнений.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 3

Сила Божа просвічує кожну людину, що в світ приходить, і у в’язниці тебе, потребуючого, відвідала смиренням,  мудрий Георгію: тому ти все тління життя цього зрозумівши, до єдиного Христа прийшов, та за ім’я Його добре воював,  удостоївшись  за це з ангелами вічно співати: Алилуя.

Ікос 3

Маючи розум і серце Духом Святим освітлені, ти, за словом Його, обрав життя в ім’я Христове, бо до крові мужній був у вірі, викриваючи лукаву гордість збору язичницького. Через це славимо тебе, премудрий Георгію, так співаючи:

Радуйся, щите, піднятий на захист благочестя; радуйся, мечу, піднятий на знищення язичництва.

Радуйся, стовпе  віри; Радуйся, стіно та ствердження Церкви Христової.

Радуйся, вірних зміцнення; радуйся, страх і зневага язичникам.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 4

Бездумний кат, смертю на тебе дихав, мучениче  Георгію, бо хотів крові твоєї, як собака жадібна, наказав розіп’яти на колесі тіло твоє і жахливим стражданням віддати. Ти ж, думаючи про Господа, з твердою надією до Бога взивав: Алилуя.

Ікос 4

Чуючи від тебе слова мудрості, Дикліциан і жерці язичницькі розпалилися на тебе злістю, найбільш же коли вимовив ти: «О царю-мучителю! Навіщо мене віддаєш тортурам світу цього суєтного? Адже в мені живе Христос, і буде смерть початком життя вічного. Важко тобі проти правди повставати!» Через це ми співаємо тобі, великомучениче Георгію, так:

Радуйся, за мужнє віри сповідання на колесі кров свою проливши; радуйся, кров’ю своєю перемогу віри возвеличивши .

Радуйся, Апостолам у вірі рівний; радуйся, добровільним стражданням Христовим наслідуваче.

Радуйся, непохитний прихильнику віри; радуйся, мученику, твердіший діманта.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 5

На Божественну керівну зірку схожий був ти, Георгію, адже дивним від ангела зцілення і видимим від колеса звільненням, навчив ти невірних вірити в Трійцю Єдиносущну, і Їй, разом з тобою, співати: Алилуя.

Ікос 5

Народи, побачивши чудеса сили Божої, явно на тобі показані, зі смиренням вчення Христа від тебе прийнявши, і вимовивши голосно: Дійсно великий Бог християнський! Тому і ми прославляємо тебе, славний Георгію, оспівуємо тебе так:

Радуйся, світлим словом спасіння темряву невіри розігнавши; радуйся, страждальницьким віри сповіданням невірних до Христа привівши.

Радуйся, легіони воїнів земних у небесне воїнство перевівши; радуйся, як воїн Христовий, їх із небесними воїнами пов’язавши.

Радуйся, воїнів славо; радуйся, хору мучеників прикрасо.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 6

Проповідників правди, духовних апостолів наслідуючи, на хресті для світу розп’явся ти, великомученику. Адже,  наче Іона в надра кита, в печеру вапняну кинутий був, але щоб прославився заради тебе чудовий у святих Господь, Йому ж ти і в ямі вапняній, як у храмі слави, розумно співав: Алилуя.

Ікос 6

Сяючи у триденному Своєму з мертвих воскресінні, раніше непереможного пекла і смерті, Переможець  врятував тебе від смерті пекельної, великомучениче Георгію. Адже через три дні побачили тебе у вапні живим і, руки до неба піднявши, оспівуючого Бога. Через це все дуже перелякані були і жахнулися. Ми ж, радіючи, співаємо тобі цей піснеспів переможний:

Радуйся, образу свою, в рів вапна кидання і повстання гонору сатанинського перемігши; радуйся, дивним від Бога спасінням звірства катів перемігши.

Радуйся, бо за мучителів своїх,  ласкавий та милосердний  молитви підносив як за благодійників; радуйся, бо молитви за їх навернення до Бога істинного, як апостол Павло про жидів, підносив.

Радуйся, людино зразкова; радуйся, посудино обрана.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 7

Хотів всіляко схилити серце твоє до поганого ідол, негідний кат думав спокусити тебе чарами. Ти ж, Богом обраний, разом з Давидом свідчив: О Боже спасіння мого й моя славо, – істинно Йому співав: Алилуя.

Ікос 7

Нове зло показав цей служитель сатани – Дикліциан, коли, в бездумній своій любові до ідолів, наказав напоїти тебе, Георгію, отрутою. Ти ж, наповнений справжньою вірою і надією, ще й смертельну отруту випив, але без шкоди для себе, вірний рабе Божий, тому й ми співаємо тобі так:

Радуйся, в сподіванні на Бога живого не осоромився ти; радуйся, катів на ніщо знищив ти.

Радуйся, бісів винищуваче; радуйся, магів напади руйнівниче.

Радуйся, бо тобою чудовий Бог у святих своїх є; радуйся, бо тобою побожно ім’я Христове прославляється.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 8

Дивна і страшна порада була від якогось чарівника негідному цареві, щоб повелів тобі, на доказ істинності віри Христової, словом воскресити мертвого. Ти ж, Георгію, анітрохи не сумніваючись, співав Тому, Хто не є Богом мертвих, а живих: Алилуя.

Ікос 8

Бажаний і Солодкий Ісус, Його ж ти всією душею і всім серцем полюбив, преблагий Георгію, чуючи тепле віри твоєї моління, швидко наказав за словом твоїм воскреснути мертвому, заради прославлення імені Свого і вірних утвердження, невірним ж і засліпленим – для здивування і Богопізнання. Через це гідно співаємо тобі так:

Радуйся, бо Господь Сил чудеса через тебе показав; радуйся, бо тобою Господь мертвого з могили воскресив.

Радуйся, засліпленому  чарівникові розумне бачення віри показавши; радуйся, багатьом, що Христа ради постраждали, в святеє святих шлях проклавши.

Радуйся, Риму здивування; радуйся, християнського роду піднесення.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 9

Всі Ангели прославляли Бога, що дарував тобі таку мужність, Георгію, бо і у в’язниці не припиняв ти перебувати в молитві. Через це ти великої таємничої благодаті Божої удостоївся: бачити в сні Господа, що вінцем нетлінним голову твою вінчає, то й ми з тобою співаємо Богові: Алилуя.

Ікос 9

Промовці вмілі, риторичними своїми промовами нездатні вимовити хвалу тобі гідну, Георгію, описуючи твої численні подвиги і страждання, бо за Христа і Церкву постраждав ти добровільно. Тому і ми, нездатні прославити тебе гідно, але співаємо тобі так:

Радуйся, бо добровільними за Христа і Церкву стражданням, ти старого Адама в собі розіп’яв; радуйся, за доблесні страждання вінець правди з рук Господа прийнявши.

Радуйся, правило ретельного благочестя; радуйся, взірцю  смиренності духовної.

Радуйся, бо не собі, але єдиному Христу добре догодив ти; радуйся, бо за Христа на численні смертні муки пішов.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 10

Бажаючи врятувати душі, що у темряві ідолослужіння гинуть, Богам обраний Георгію, ти ревниво трудився як Ілля  Богу. Бо увійшов до храму язичницького, силою Божественною розігнав бісів, зневаживши ідолів, осоромив жерців, і, як переможець, не з людьми, але з ангелами, співав Богові: Алилуя.

Ікос 10

Більше стіни бездушної, закам’янів серцем кат твій, Георгію, не прийнявши Бога, що виявив тобою чудеса, але до кінця був начебто біс, затикаючи вуха свої. Тому наказав відрубати тобі, як приниженому злочинцю, голову твою. Ти ж, сумуючи про загибель душі його, радісно прийняв смерть цю, за що прославляємо тебе із любов”ю, так співаючи:

Радуйся, віру, надію і любов до кінця зберігши; радуйся, перед успіням своїм  великі чудеса здійснивши.

Радуйся, зброєю любові  Божественної вінчаний на землі; радуйся, славою і красою прикрашений на небесах.

Радуйся, чоловіче Божий; радуйся, добрий воїне Христовий.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 11

Оспівував Пресвяту Трійцю краще інших ти, святий великомучениче Георгію, не словом точним і розумом, але живим всього себе в жертву приношенням,  адже, наслідуючи розп’ятого за нас, безгрішного Агнця Христа, поклав душу свою за інших добровільно. Тому ми, нездатні до прославлення такої твоєї доблесті, адже більше такої любові неможливо мати, але вдячністю наповнені, співаємо дивовижному у святих своїх Богу: Алилуя.

Ікос 11

Світлий світильниче істинного Світла, що жив на землі і був Богом обраний, Георгію, бо освічуєш серце вірних і до розуму Божественного всіх очі направляєш, навчаючи і нас весело співати:

Радуйся, бо в світлі вищому ангельських палаців веселишся; радуйся, бо не у ворожінні, але обличчям до обличчя, одвічного Троїстого Світла назавжди причастився.

Радуйся, потребуючих годувальниче, скривджених захисниче; радуйся, немічних лікарю і царям допомого.

Радуйся, воїнам православним в боротьбі вірна допомого; радуйся, про грішників теплий молитовниче.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 12

Благодать, дану тобі від Бога знаючи, пам’ять твою святкуємо, великомучениче  Георгію, і з щирим молінням до чудотворної ікони твоєї припадаючи, твоєю всесильною  в Господі допомогою, як муром, огороджені. Тому, прославляючи тебе, старанно співаємо Богу: Алилуя.

Ікос 12

Славне успіня твоєїоспівуючи, яким прославився ти, як добрий воїн Христовий, молимо тебе, великомучениче  Георгію, будь нам у всьому благим помічником, і почуй нас, старанно співаючих тобі так:

Радуйся, бо тобою Церква вірних просвічується; радуйся, бо ім’я твоє і між невірними прославляється.

Радуйся, чудова славо сповідників; радуйся, високе прославляння мучеників.

Радуйся, лікарю тіл наших; радуйся, молитовниче за душі наші.

Радуйся, Георгію, великий переможцю.

Кондак 13

О преподобний і святий великомученику Георгію, прийми цей наш спів прославлення, і визволи нас від усього злого твоїми теплими до Бога молитвами, – тож із тобою співаємо Богу: Алилуя.


Цей кондак спивається тричі, потім ікос 1 і кондак 1