Служби Божі в Страсний Четвер, П’ятницю, Суботу і на Великдень. Видання 1927 р. Б.

Наш сайт продовжує знайомити Православних Українців з історією перекладу Православного Богослужіння на українську мову. Ми представляємо вашей увазі видання Всеукраїнської Православної Церковної Ради. Воно було підготовлено й випущене у вкрай важкі, несприятливі для Українського Православ’я дні. Тому що ні в СРСР, ні в Польщі влади не хотіли відродження Українського Православного Духу, але наші святі попередники намагалися дати українському народу молитву до Бога на рідній українській мові. І це видання стало сьогодні Вічним нерукотворним пам’ятникам всім борцям за Українське Православ’я.

Сайт Київське Православ’я

 За для слави Господа Бога й Спасителя нашого Ісуса Христа Всеукраїнська Православна Церковна Рада видає цю побожну книгу «Служби Божі в Страсний Четвер, П’ятницю й Суботу й на Великдень” українською мовою для церковного вжитку в Українських парахвіях.

Побожний священнослужителю! Дні Страждань Христо­вих і Його преславного Воскресіння це в найбільш вели­чні й зворушливі дні для серця християнського.

В ці дні наша щирість до служіння Христу Спасителю і Його меншим братам,— побожному народові нашому, повинна виявитися всебічно й як найкраще. Отже, при допо­мозі братів та сестер, прибери та прикраси на ці дні храм святий, почисть уважно всі речі Св. престолу, жертовника, ставники, лампадки й всю оздобу храму, бо всім цим по­винні ми в ці дні славити Господа Христа.

Служби Божі в цій книзі подаються в скороченому вигляді, але все, що тут уміщено, повинно виконуватись уже без пропуску.

Читання й співи мусять бути неспішними, виразними, пройнятими живим християнським почуттям, бо великі й святі події згадуємо ми в ці дні. В Страсну Середу згаду­ємо ми сумну подію зради Іуди, в Страсний Четвер Тай­ну Вечерю і встановлення Тайни Св. Причастя, а в ніч під П’ятницю Страждання Христові, як вони записані в святих Євангеліях. В Страсну П’ятницю згадуємо смерть Христову і зняття Його з хреста. В Страсну Суботу вранці похо­рон Христа, перебування Його тілом у гробі, а душею сшестя Його до пекла, щоб визволити всіх, що з вірою Його сподівалися. А з півночі на неділю світло святкуємо Пре­славне Воскресіння Христове.

Будемо-ж, браття, ці святі дні найбільше щиро відзна­чати своєю службою, щоб і свою парафію піднести в ці дні до християнської віри-й свідомості, і самим здобути ласку й спасіння від Христа Спасителя, якому слава на віки. Амінь.

Київ Року Божого 1927

СЛУЖБА СТРАСТНОГО ТИЖДНЯ 1927 р.Б.