Виставка унікальних вишитих ікон відкрилася в Києві

Народне мистецтво з давніх часів увійшло в український храм. Вишиті рушники, скатертини, хоругви, фелони й саккоси тут якнайкраще доповнюють малярство, різьбу, лиття з металу, емальєрство, вітраж. Віддавна в українських храмах існувала традиція не малювати, а гаптувати й вишивати плащаницю. Ця ікона має бути в кожному храмі, адже над нею здійснюється певний обряд на страсному тижні: виніс плащаниці у велику п’ятницю. Небагато є у світі Православних Церков, де б вишивка й гаптування займали таке поважне місце, як в Українськім Православ’і . У XX столітті, з утвердженням в Україні на цілі сім десятиліть режиму більшовиків, українське вишиване сакральне мистецтво зазнало глибокого занепаду. Але сьогодні, після здобуття Україною незалежності, вишивана ікона займає своє належне становища в українські сакральним мистецтві.

У цім русе, який почався в відродженні українського сакрального мистецтва, активну участь бере нове покоління наших творців. Так, Роман Магоцький – комарнянин, юнак, який захопився вишиваними іконами, завдяки наполегливості та любові до Бога і України, у 23 роки вже має добрі досягнення в улюбленій справі – вишиванні ікон бісером.

Це унікальне відродження старовинного українського сакрального мистецтва ми малі можливість побачить 21 квітня у Києві, де 21 квітня відбулося відкриття вистави «Ікони — сенс мого життя». Близько 30робіт, вишитих бісером, представив мистець Роман Магоцький у кафе «Еко-Шик» за адресою Андріївський узвіз 30.

Унікальність своєї праці вбачає в тому, що в його місті немає чоловіків, які б мали схожу роботу. «У Комарні ікони бісером вишивають жінки та дівчата», — розповідає Роман. Цього мистецтва хлопця навчила Наталя Качала. Саме з нею пан Роман вишив першу ікону.

На сьогодні, роботи не є авторськими, це копії з відомих ікон. Проте п. Роман над цим працює. «З часом я планую зробити авторські, не копіюватиму обличчя святих — а малюватиму їх сам», — запевнив майстер.

Варто відзначити, що, за словами майстра, на формування виставки йому знадобилося більше року.

По благословенню Преосвященного Іоана, єпископа Львівського і Самбірського та запрошенню п. Романа Магоцького, відкриття вистави навідала делегація єпархії під керівництвом керівника прес-центру Львівсько-Самбірської єпархії, прот. Сергія Горбика. У своїм слові прот. Сергій повіншував п. Романа з відкриттям вистави, та висловив надію, що він і надалі буде продовжувати відродження споконвічного українського сакрального мистецтва вишитої ікони.

http://uaoc-ls.com/?p=5104