Проповідь у п’яту неділю Великого посту

У ім’я отця, і Сина, і Святого Духа.

Улюблені брати й сестри!

Наш шлях подвигу посту, Великий піст Церкви, добігає кінця. Наступної неділі – свято Входу Господа нашого Ісуса Христа в Єрусалим. А сьогодні, в п’яту неділю Великого Посту, яка присвячена преподобної Марії Єгипетської, перед тижнем, що є підготовчому до болісно днів, Церква досягає повноти покаяння.

Ми сьогодні в Євангелії чули розповідь про те, як до Христа підійшли два Апостола, Іван та Яків, одні з найближчих Його учнів, і сказали: «Учитель! Хочемо, щоб коли ти в Царстві Своїм сядеш на престолі, і ми були поруч з Тобою, один з правиці, а один ліворуч. Хочемо успадковувати Твої обітниці і панувати з Тобою». І Ісус каже їм на це: «Ви не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку Я п’ю, і хреститися хрещенням, яким Я хрещуся»? І вони кажуть: «Можемо». Ісус сказав їм у відповідь: «Чашу, яку Я п’ю, ви питимете, і хрещенням, яким Я хрещуся будете, а от сісти по праву руку або по ліву, це – як кому уготовано».

Вдумаймося в ці слова Євангелія … Вони говорять нам про те, що в духовному житті не може бути ніяких гарантій: ні наші справи, ні старання і прагнення, ні роботи і подвиги не можуть нам у Церкві нічого забезпечити, тому що Господь закликає нас не по кількості заслуг, не для того, щоб кожен отримав зароблене, а щоб вручити нам Свою милість, щоб ми зробилися спадкоємцями Царства Небесного.

Сьогодні, згадуючи подвиг Марії Єгипетської, ми повинні насамперед думати про силу покаяння. Саме ця сила зробила з великою грішниці велику святу. І думка про покаяння нерозривно поєднується з думкою про те, що Син Божий постраждав саме за кожного з нас, за наші гріхи. Він, пройшовши через наругу і смерть, дав нам можливість спасительного покаяння. І це наповнює серце кожного православного християнина не тільки вдячністю і співчуттям до Божественного Мученика, а й ненавистю до гріхів, адже наші гріхи, які ми часто не помічаємо і забуваємо, коштували Сину Божому крові та смерті.

Ми зараз живемо в світі, де гріх вводиться в ранг норми і навіть гідний захисту з боку суспільства. Ми чули, як старанно захищають содомію, аборти, ювенальної юстиції прихильники т.зв. «Ліберальних цінностей». У нас, в Україні, навіть приєднане до Європейського Союзу пов’язують з «захистом прав сексуальних меншин», а фактично – з захистом гріха, визнанням його нормою. І це не дивно, адже Сатані недостатньо спокусити, головне – не допустити покаяння. Саме для цього створюється в суспільстві атмосфера глузування над цнотливістю, над дівоцтвом, над вірністю у шлюбі, над покаянням. І перш за все з цією метою ведеться люта атака на Православну Церкву. Не вдалося її спалити дотла, не вийшло зруйнувати зсередини – зараз намагаються змішати її з брудом. Що ж робити Православної Церкви у цій біді? Наш обов’язок – підняти свій голос, бити на сполох, закликаючи до сорому і совісті всіх, заявляючи гучний протест владі. Помилковий лібералізм, толерантність до гріха і мовчання тут недоречні.

Господь силою Своєю захищає нас, захищає Свою Церкву. І навіть Своїм захистом Він закликає кожного до покаяння. Це диво захисту та заклику до покаяння прекрасно розкриті в житті Марії Єгипетської, бо вона не змогла увійти до храму через її великі гріхи: якась незрозуміла сила заважала їй зробити це. Сьогодні людина, яка вимагає узаконити гріх, захищає гріх, впевнено входить у храм, і ніщо начебто не зупиняє його, незважаючи на всі його жахливі гріхи. Однак від того, що входить він без покаяння, йому нестерпно стояти на службі, і він іде, не чекаючи кінця, і скоро зовсім перестає ходити до церкви – буквально не може увійти в неї. Те ж давнє чудо, тільки в іншому, нудним варіанті, повторюється знову і буде повторюватися вічно – так Господь закликає навіть найстрашніших грішників до покаяння.

Улюблені брати і сестри, давайте завжди пам’ятати, що ми повинні максимально рішуче і сміливо боротися з гріхом, Тоді, побачивши наші прагнення, Господь обов’язково прийде на допомогу і надасть нам свою милість і очистить нашу душу від цієї темряви гріха, вирве нас з під його влади, щоб ми були вільні від цієї рабської залежності від своєї слабкості, від своїх порочних звичок, своїх ганебних бажань, про які іноді самому собі буває соромно зізнатися. Ми повинні знайти силу і мужність очі в очі побачити свій гріх і молити Господа, щоб він дав нам це духовний зір і дав духовні сили його перемогти. Амінь.

прот. Сергій Горбик

Великий пост 2013 р.Б.