Преподобний Тит Києво-Печерський, колишній воїн

Пам’ять 27 лютого / 12 березня

Преподобний Тит здійснював свій чернечий подвиг у XIV столітті. У світі він був відважним воїном, одного разу його важко поранили у бою і він дав обітницю: «Коли Господь збереже мені життя – присвячу його служінню Богові та молитві за прощення власних гріхів».

Після одужання преподобний Тит прийшов у Києво-Печерський монастир та через короткий час прийняв чернечий постриг. Він відзначився тим, що безупинно приносив покаяння та оплакував гріхи свої. Отримавши від Бога звістку про прощення, преподобний Тит радісно відійшов до Господа.

Тропар Преподобного Тита, колишнього воїна, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 3

Воїнство тлінне залишив, / в нетлінне військо Христове вступив, / і його хрестовою зброєю переміг підземних ефіопів, / та перемоги вінець від Христа, Тит преподобний, славно прияв ти, / Йому ж молися, щоб дарував нам мир і велику милість.

Кондак Преподобного Тита, колишнього воїна, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 6

Хороброго Воїна Христового, / щитом преподобія озброєного,  / що ворогів невидимих славно переміг, / прийдіть, вірні, прославимо / преподобного Тита, духом міцного, і заспіваємо :/ Прийди, святий, до нас і ніхто не переможе нас.

Молитва преподобному Титу, колишньому воїну,
Києво-Печерському, що в Дальніх печерах спочиває
О, преподобний отче наш Тите, ти в мирському житті відважним воїном був, земну вітчизну захищаючи, але отримавши тяжке поранення ти з молитвою звернувся до Господа благаючи про зцілення, в преподобії служити Йому обіцяючи. І Всевишній почув молитву твою і зцілив рани твої, ти ж з вдячністю Богові, воїнство тлінне залишив і прийшов до обителі Києво-Печерської, де в безперестанних подвигах силою Святого Духа зміцнений став переможцем ворогів невидимих і всі підступи лукавого знищив, тож молися преподобний до Господа в Тройці Святій, щоб визволив і нас від напастей злих демонів і всіх ворогів наших, аби за сприянням твоїх щирих молитов ми досягли Царства Небесного і там разом з тобою і всіма преподобними угодниками Києво-Печерськими прославляли Тройцю Єдиносущну і Нероздільну, Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.