Преподобні Спиридон і Никодим Києво-Печерські

Пам’ять 31 жовтня / 13 листопада

Преподобні Спиридон і Никодим, проскурники Києво-Печерські здійснювали свій чернечий подвиг у ХІІ ст. Вони 30 років виконували свій послух – пекли проскури. Преподобний Спиридон прийшов у монастир при ігумені Пиміні (1132-1141) вже літньою людиною. Подвижник супроводжував свою працю безперестанної молитвою та співом псалмів. Ще за життя преподобний Спиридон був прославлений від Бога чудесами. Відомий випадок, коли він погасив мантією пожежу у пекарні: вогонь згас, а мантія залишилася цілою. Святий Никодим трудився разом з преподобним Спиридоном і вів таку ж строге життя. Мощі їх спочивають у Антонієвих печерах. У преподобного Спиридона пальці правої руки складені троєперстно.

Тропар преподобних Спиридона й Никодима, проскурників Києво-Печерський, у Ближніх печерах спочиваючих, глас 4

Прісний хліб руками своїми творячи, / безперестанно співали псалми устами своїми / як жертву хвали приносячи Господові, / гідний Никодим і блаженний Спиридон, / разом тепер молитися Христу Богу за душі наші

Кондак преподобних Спиридона й Никодима, проскурників Києво-Печерський, у Ближніх печерах спочиваючих, глас 3

Правдиво показав розпаленого твою до Господа любов, / чудесний Спиридон, / розпаливши сильно піч / мантією своєю згасив / і покажеш джерело вод подароване духам в тобі живущим, / одягом своїм носячи воду, / гасиш полум’я вогненне, / цим, як маючий відвагу до Господа, / з блаженним Никодимом / молися завжди об нас грішних, / що прославляють тебе безперестанно.

http://uaoc-ls.com/?p=4446