Молимось за усіх іконописців Київського Православ’я

Сьогодні, 8/21 серпня Київське Православ’я святкує пам’ять преподобного Григорія, іконописця Києво-Печерського (його житіє, тропар, кондак та величання, можна почитати тут: http://uaoc-ls.com/2011/08/22/prepodobnyj-hryhorij-ikonopysets-pecherskyj/). Цей святи від древності вважався небесним покровителем та охоронцем усіх іконописців Київської Русі, а день його пам’яті – святом усіх білоруських та українських художників.

Вибір власне 8/21 серпня для молитов об усіх художників був не випадковий. Літо – це ліпший час для розпису храмів, а саму працю звичайно бажали скінчить до свята Успіння Божої Маті або до новоліття – 1 вересня.

Сам процес підготовки до розпису храмів або написання ікон був дуже врочистий. Правився спеціальний молебень, у конці якого возносилася молитва за художників до Господа Бога нашого Ісуса Христа. Ця молитва відома у Київської Православної Церкві уже від ХІ – ХІІ століття й звучить так:

 

Господи Ісусе Христе, Боже наш, Ти неописаний по природі Божественній, i заради порятунку людини в останні дні від Діви Богородиці Марії невимовно народився, i побажавши також в тілі описаним бути, через що святий образ Пречистого вигляду Твого на святому обрусі явився, i цим хворобу князя Авгару вилікував, душу ж його просвітив в пізнані істинного Бога нашого, що Святим Духом научив божественного апостола Твого i євангелиста Луку намалювати образ Пречистої Матері Твоєї, що тримає Тебе, як немовля, в обіймах Своїх, i сказав: «Благодать від Мене народженого, для Мене, нехай буде з цією іконою»: сам, Владико, Боже всіх, Просвіти i настав душу, серце i розум слуги твого, i руки його скеруй, щоб непорочно i гідно намалювати життя Твоє, Пречистої Матері Твоєї, i всіх святих, у славу Твою, заради прикраси i краси святої церкви Твоєї, i в відпущення гріхів усім, хто духовно поклоняється святим іконам, i благоговійно цілує їх, i шанування віддаючи первообразу. Визволи ж їх від усякого нападу лукавого, щоб мали завжди життя в заповідях Твоїх, молитвами Пречистої Твоєї Матері, святого славного апостола i євангелиста Луки i всіх святих. Амінь.