Побачив світ «Український Православний Канонік»

У неділю, 26 серпня 2012 р.Б., сталася визначна подія у історії не тільки нашої, Львівсько-Самбірської єпархії УАПЦ, а і усій  Православної Самбірщині – презентація нового «Українського Православного Каноніка».

Нове видання було підготоване у Свято-Введенським чоловічим монастирі Львівсько-Самбірської єпархії УАПЦ ігуменом Іоаном (Йоникам) та головою прес-центру Львівсько-Самбірської єпархії протоієреєм Сергієм Горбиком.

Як відзначив Преосвященний владика Іоан, витаючи авторів, це фактично є відновлене книгодрукування у Свято-Введенському монастирі, який є наслідником та продовжувачем справи однойменного древнього монастиря початку XVII століття, що стояв с. Угерці, передмісті Самбора – справи славних синів Самбірщині: ченця Павла Домбжиєва Людковича та ієромонаха Сильвестра.

Зразком для змісту Каноніка послужили Київські Православні стародруки XVII – XVIIІ століть, а найбільш Київські «Канонік» 1766 р.Б. Самі українські тексти канонів та молитов ретельно звірялися з відповідними текстами стародруків Київського Православ’я, починаючи від видань Франциска Скорини. Також проводилася звірка деяких молитов та чинів з відповідними грецькими текстами. Біблійні тексти подані в перекладі великого Українського святителя – митрополита Іларіона (Огієнко).

Канонік починається з чернечого молитовного правила Свято-Введеньского монастиря, яке складена згідно зразків древніх афонських монастирів та зміщує, крім звичайних молитов: Канон до Ісуса Найсолодшого, Канон до Пресвятої Богородиці та Канон Благовірного гетьмана Петра (Сагайдачного), а також акафіст Введенню Пресвятої Богородиці. Варта відзначити, що Канон Благовірного гетьмана Петра є твором Преосвященного Іоана (Швеця), єпископа Львівського і Самбірського.

Стандартна частина Каноніка зміщує: Канон з акафістом до Ісуса Найсолодшого. Глас 2; Канон з акафістом до Пресвятої Богородиці. Глас 4; Канон до Ангела – Охоронителя. Глас 8; Канон Силам Безплотним, глас 8; Канон до святого, пророка Предтечі Іоана. Глас 2; Канон Одигітрії (Провідниці) Пресвятої Богородиці. Глас 4; Канон Святим Славним і Всехвальним Апостолам. Глас 4; Канон з акафістом святителю Миколаю архієпископу Мир Лікійських, чудотворцю. Глас 2; Канон Чесному і Животворчому Хресту Господньому. Глас 4; Канон всім святим. Глас 2; Канон покаянний до Господа нашого Ісуса Христа. Глас 6; Молитви вечірні; Послідування до Святого Причастя. Вечірнє правило; Молитви ранішні; Ранкове правило до Святого Причастя; Чин 12 Псалмів та Правило від осквернення.

Видання оздоблена гравюрами видань Ф. Скорини та Київського видання каноніка 1766 р.Б. та видано у двох варіантах: аналойним і звичайним.

Тираж видання 100 примірників, об’єм – 132 сторінки

Прес-центр Львівсько-Самбірської єпархії

http://uaoc-ls.com/?p=4009