ПРЕПОДОБНИЙ ІСАЯ, ЧУДОТВОРЕЦЬ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 15/28 травня

Преподобний Ісая в числі інших Києво-Печерських святих здійснював свій чернечий подвиг у XI – початку XII століття.

Основним подвигом його життя були безмовність і невтомну працю, за що він іменується Працьовитим. Монастирська традиція відрізняє цього подвижника від його тезки, також печерського постриженика і єпископа Ростовського (1077-90 рр.).

Святий подвижник відійшов до Господа в 1115 році, мощі його знаходяться у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Святкування преподобному Ісаї здійснюємо 15 травня, 28 вересня (собор святих Ближніх печер) і в другу Неділю Великого посту.

Тропар преподобному Ісаї, чудотворцю Києво-Печерському, глас 1

Від юності Христа полюбив єси, / преподобний отче Ісая, / і тільки Йому Єдиному служити полум’яно бажав. / В печерах Київських славно зачинився / і працею дар чудотворця і вінок нетлінний від Володаря отримав. / Тому співаємо тобі, отче преподобний: / Радість наша і ченців Київських похвала, / блаженний отче Ісая, / наш теплий перед Богом оборонця, / спаси нас молитвами твоїми.

Кондак преподобному Ісаї, чудотворцю Києво-Печерському, глас 2

Працею і втриманням неспинними, / у печерах Київських явленими, / як ангел піднісся ти, / і тепер у світлі вічному радуєшся у Христа Бога, / подаючи всім, хто з вірою приходить до нетлінних мощів твоїх, / щедре зцілення та розраду. / Тому співаємо тобі всім серцем: / Радуйся, отче Ісая, славний чудотворець Києво-Печерський.