МОЛЕБЕНЬ ЗА ДОВКIЛЛЯ

З благословення

Преосвященнійшого

+ Іларіона

Єпископа Едмонтону і Західної єпархії УПЦ Канади

ДИЯКОН: Благослови, Владико.

ІЄРЕЙ: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків.

ВІРНІ: Амінь.

ДИЯКОН: (або Читець) + Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі!

ВІРНІ: Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

ЧИТЕЦЬ: + Святий Боже, Святий Кріпкий, Свя­тий Безсмертний, помилуй нас. (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійця, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немощі наші Імені Твого ради.

Господи помилуй. (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

ГОСПОДНЯ МОЛИТВА

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

ІЄРЕЙ: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків.

ЧИТЕЦЬ: Амінь.

Господи, помилуй. (12 разів)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

ПОКЛОНІННЯ ГОСПОДУ НАШОМУ ІС XC

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Хри­ста, Царя нашого, Бога.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Само­го Христа, Царя і Бога нашого.

ПСАЛОМ 117

AЛИЛУЯ.

Прославляйте Господа, бо Він благий, бо повіки милість Його. 2. Нехай же промовить дім Ізраїлів, що Господь благий, і повіки милість Його. 3. Нехай говорить дім Ааронів, що Господь благий, і повіки милість Його.

4. Нехай говорять всі, що бояться Господа, бо Він благий, і повіки милість Його. 5. У скорботі взивав я до Господа, і Він почув мене і вивів мене на простір. 6. Господь — мій помічник, і я не боюся, що зробить мені людина. 7. Господь — мій помічник, і я сміливо дивлюся на ворогів моїх. 8. Краще уповати на Господа, аніж надіятися на людину. 9. Краще уповати на Господа, аніж покладатися на князів. 10. Обступили й оточили мене, я ж іменем Господнім переміг їх. 11. Оточили мене, але я іменем Господнім подолав їх, 12. обсіли мене, наче бджоли соти, розгорілися, як вогонь у сухому терні, але я іменем Господнім подолав їх. 13. Вони били мене, щоб я впав, але Господь підтримав мене, 14. Господь — моя сила і пісня моя, і став моїм спасінням. 15. Голос радости і спасіння в оселях праведників. Правиця Господня дає їм силу, 16. правиця Господня піднесла мене, правиця Господня дала мені силу. 17. Не умру, а житиму і повідатиму про діла Господні. 18. Караючи, покарав мене Господь, але смерті не віддав мене. 19. Відчиніть мені врата правди, і я ввійду ними і прославлю Господа. 20. Ось врата Господні; праведні увійдуть ними. 21. Прославляю Тебе, Господи, що Ти почув мене і став моїм спасінням. 22. Ка­мінь, що занедбали будівничі, став в основу наріжним каменем. 23. Від Господа це сталося, і дивне воно в очах наших. 24. Цей день, його ж створив Господь, радіймо й веселімось в нім. 25. О Господи! Спаси, о Господи! Допоможи. 26. Благословен, хто йде в ім’я Господнє. Благо­словляємо вас із дому Господнього. 27. Бог Го­сподь і явився нам. Вчиніть свято, несіть жер­тви до Жертовника Господнього. 28. Ти — Бог мій, буду хвалити Тебе. Ти Бог мій, буду слави­ти Тебе. Бо Ти почув мене і став моїм спасін­ням. 29. Прославляйте Господа, бо Він благий, бо повіки милість Його.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, i нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя, алілуя, алілуя, слава Тобі, Боже. (двічі)

ВІРНІ: + Алілуя, алілуя, алілуя, слава Тобі, Боже.

ВЕЛИКА ЄКТЕНІЯ

ДИЯКОН: В мирі Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За мир з неба і спасіння душ наших, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За мир усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За святий храм цей і за тих, що з ві­рою, побожністю та страхом Божим входять до нього, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За Владику нашого Високопреосвященнішого Митрополита [ім’я], і за Владику нашого (сан/ім’я єпархіального єпископа), за чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За Боголюбивий і Богом бережений край наш Канаду, за уряд, за військо і за ввесь побожний народ наш, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За місто наше (село або святий монастир наш) і за всяке місто, село і країну, і за тих, що по вірі живуть у них, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За добре поліття, за врожай плодів земних і за часи мирні, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: За подорожніх на воді, на землі і в по­вітрі; за недужих, знеможених та поневоле­них, і за спасіння їх, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб любити нам усе видиме створіння, до якого ми й самі належимо, і дбайливо піклуватися про нього, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб нам припинити бездумне викори­стання, що забруднює землю, повітря і води, та породжує хвороби й глобальне потепління, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб спромогтися зберегти все багат­ство природного розмаїття, захищаючи враз­ливі види від вимирання, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб припинити плюндрувати й забруднювати землю, покласти край необачному вирубуванню лісів, знищенню природних середовищ та виснаженню невідновлюваних надр землі, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб ми могли подолати жорстоке утримання худоби і всяку лютість щодо тва­рин, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб навчитися поважати працю і пра­цівників, і гідну плату їм віддавати, без обма­ну, не підштовхуючи ближніх до зловживань багатствами довкілля, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоби справедливо розподіляти блага земні межи всіма народами, радіючи у єдності людського роду і спорідненості нашій з усім створінням, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб розпізнавати присутність Духа Святого у всіх створіннях, відновлених у особі Христа, Спаса усього живого, Господеві помо­лімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб ми й усе довкілля без всякої шкоди збереглися заступництвом святих ангелів, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб прагнути нам до чистого й безгрішного життя і залишити по собі добрий слід і надбання на землі, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб Господь явив нас Своїм царственим священством, яке завжди приносить Йому в благодарінні себе самих і все Ним створене, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Щоб визволитися нам від усякої скорботи, гніву, небезпеки та недолі, Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

ДИЯКОН: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, Славну Владичицю нашу Богороди­цю і Приснодіву Марію, зi всіма святими пом’я­нувши, самі себе і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо.

ВІРНІ: Тобі, Господи.

ІЄРЕЙ: Бо Тобі належить усяка слава, честь і по­клоніння Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків.

ВІРНІ: Амінь.

«БОГ ГОСПОДЬ» ЗІ СТИХИРАМИ

ДИЯКОН: 1. Бог Господь і з’явився нам; благосло­вен, хто йде в Ім’я Господнє. (Пс. 117:27, 26)

2. Прославляйте Господа, бо Він Благий, бо по­віки милість Його. (Пс. 117:1)

ВІРНІ: Бог ГоспБог Госпоодь і з’явився нам; благословен н хто йде в Ім’я Господнє (Так після слідуючих виголосів Диякона.)

ДИЯКОН: 3. Обступили й оточили мене, але Іменем Господнім я переміг їх. (Пс. 117:11)

ВІРНІ: Бог Господь і з’явився нам…

ДИЯКОН: 4. Нe умру, а житиму і розповідатиму про діла Господні. (Пс. 117:17)

ВІРНІ: Бог Господь і з’явився нам…

ДИЯКОН: 5. Камінь, що занедбали будівничі, став в основу вугла. Від Господа це сталося і дивне воно в очах наших. (Пс. 117:22)

ВІРНІ: Бог Господь і з’явився нам…

ТРОПАР ІНДИКТУ, ГЛАС 2

ВІРНІ: Всього світу Сотворителю, / що часи і роки в Своїй владі тримаєш, / благослови ввесь рік ласкою Твоєю, Господи, / охороняю­чи в Твоїм спокої Церкву нашу святу і всіх вір­них її, / молитвами Богородиці, і спаси нас.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

ТРОПАР ЗА ДОВКІЛЛЯ, ГЛАС 4

Господи і Спасе, / що словом, як Бог, усе при­вів у буття, / закони єства встановив / і без­помильно керуєш усім на славу Твою, / молит­вами Богородиці, / всі стихії, що тримають світ наш вкупі, / цілі й неушкоджені збережи / і спа­си увесь всесвіт.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

БОГОРОДИЧНИЙ, ГЛАС 3

Богородице, всіх християн Заступнице, Твою поміч приймаючи, із глибини душі до Тебе кли­чемо: Радуйся, Пречиста Богородице Діво, від всіх бід охороняй нас молитвами Твоїми, бо Ти щедра Помічниця всіх і Заступниця.

ДИЯКОН: Будьмо уважні.

ІЄРЕЙ: Мир усім.

ДИЯКОН: Премудрість.

ПРОКИМЕН, ГЛАС 2

Читець виголошує прокимен (і стих) а вірні відповіді співа­ють як і на Святій Літургії.

ЧИТЕЦЬ: Нехай веселяться небеса і нехай радіє вся земля; § хай шумить море і все, що напов­нює його. (Пс. 95:11)

Стих: Нехай радіють поля і все, що на них, і не­хай веселяться всі дерева в лісах перед ли­цем Господа. (Пс. 95:12)

ЧИТАННЯ АПОСТОЛА

ДИЯКОН: Премудрість.

ЧИТЕЦЬ: До Римлян послання святого апостола Павла читання (Рим. 8:18–30).

ДИЯКОН: Будьмо уважні.

ЧИТЕЦЬ: Браття, 18. гадаю, що нинішні тимча­сові страждання нічого не варті порівняно з тією славою, яка відкриється в нас. 19. Бо ство­ріння з надією чекає з’явлення синів Божих, 20. тому що створіння підкорилося суєті не до­бровільно, а з волі того, хто його підкорив, у надії, 21. що й саме створіння буде визволене від рабства зотління на свободу слави дітей Божих. 22. Бо знаємо, що всі істоти разом стог­нуть і мучаться донині; 23. і не тільки вони, але й ми самі, маючи початок Духа, і ми самі в собі стогнемо, чекаючи усиновлення, відкуплення тіла нашого. 24. Бо ми спаслися в надії. Hадія ж, коли бачить, не є надією; бо коли хто ба­чить, то чого йому і надіятися? 25. Але, коли на­діємось на те, чого не бачимо, тоді чекаємо в терпінні. 26. Також і Дух підкріплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як нале­жить, але Сам Дух просить за нас зітханнями невимовними. 27. А Той, Хто випробовує серця, знає, яка думка в Духа, тому що Він заступа­ється за святих із волі Божої. 28. До того знаємо, що тим, які люблять Бога, покликаним з Його волі, усе сприяє для до­бра. 29. Бо кого Він передбачив, тим і наперед визначив бути подібними до образу Сина Сво­го, щоб Він був первородним між багатьма браттями. 30. А кого Він наперед визначив, тих і покликав; а кого покликав, тих і виправдав; а кого виправдав, тих і прославив.

ІЄРЕЙ: Мир тобі.

ЧИТЕЦЬ: І духові твоєму.

ДИЯКОН: Премудрість.

ЧИТЕЦЬ: Алілуя, глас 2.

ВІРНІ: + Алілуя, алілуя, алілуя.

ЧИТЕЦЬ: Благословіть, усі діла Господні, Господа, оспівуйте і прославляйте Його повіки. (Дан. 3:57)

ВІРНІ: + Алілуя, алілуя, алілуя.

ЧИТЕЦЬ: Стих: Нехай благословляє земля Господа, нехай оспівує і прославляє Його повіки. (Дан. 3:74)

ВІРНІ: + Алілуя, алілуя, алілуя.

ЧИТАННЯ СВЯТОЇ ЄВАНГЕЛІЇ

ДИЯКОН: Премудрість! Станьмо побожно. Вислухаймо Святу Євангелію!

ІЄРЕЙ: Мир усім.

ВІРНІ: І духові твоєму.

ІЄРЕЙ: Від Луки Святої Євангелії читання. (Лк. 12:6, 24–28)

ВІРНІ: + Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

ДИЯКОН: Будьмо уважні.

Сказав Господь: 6. «Чи не п’ять же пташок продається за два гроші, і ні одна з них не забута у Бога.» 24. «Погляньте на гайворонів: вони не сіють, не жнуть, нема у них ні комори, ні клуні, а Бог годує їх; скільки ж ви краще від птиць? 25. І хто з вас, піклуючись, може хоч на один лікоть прибавити собі зросту? 26. Так коли і малого чого зробити не здолаєте, що ж клопочетеся про інше? 27. Гляньте на лілеї, як вони ростуть: не працюють і не прядуть; а Я вам кажу, що й Соломон у всій славі своїй не одягався так, як кожна з них. 28. Коли ж траву, що сьогодні росте на полі, а завтра буде вкинута у піч, Бог так одягає, то скільки краще вас, маловіри!

ВІРНІ: + Слава Тобі, Господи, cлава Тобі.

СУГУБА ЄКТЕНІЯ

ДИЯКОН: Помилуй нас, Боже, з великої милости Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

ВІРНІ: Господи, помилуй. (тричі)

ДИЯКОН: Ще молимось за Владику нашого Високопреосвященнішого Митрополита [ім’я], і Владику нашого (сан та ім’я єпархіяльного єпископа), і за все у Христі братство наше.

ВІРНІ: Господи, помилуй. (тричі)

ДИЯКОН: Ще молимось за Боголюбивий і Богом бережений край наш (назва країни), за уряд, військо і увесь побожний народ наш, щоб Господь Бог допомагав їм у всьому та охороняв їх від усяко­го ворога і супротивника.

ВІРНІ: Господи, помилуй. (тричі)

ДИЯКОН: Ще молимось, щоб прагнули ми правдивого священства і домоврядування у всесві­ті з усім, що наповнює його.

ВІРНІ: Господи, помилуй. (тричі)

ІЄРЕЙ: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, Надіє всіх кінців землі та сущих у морі далеко; Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас, бо Ти Милостивий і Чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо — Отцю, і Сину, і Святому Духові і нині, і повсякчас, і на віки віків.

ВІРНІ: Амінь.

ДИЯКОН: Господеві помолімось.

ВІРНІ: Господи, помилуй.

МОЛИТВА ЗА ДОВКІЛЛЯ

ІЄРЕЙ: Змилуйся, премилосердний Господи, над нами, грішниками, що бездумно марнує­мо даровані нам блага земного дому нашого, у якому подорожуємо, всіляко скривджуючи ближніх і шкодячи творінням Твоїм, що на зем­лі, у водах і в повітрі. З глибокої пітьми гріха й невігластва виведи нас, Господи, даруй нам бути правдивими дітьми Твоїми, нехай стане­мо знаряддями Твоїми для спасіння усього створеного, Страстями й Воскресінням Госпо­да і Спаса нашого Ісуса Христа. Молимо Тебе, Людинолюбче, вислухай ці благання чад Твоїх за наше довкілля, бо Тобі належить всяка сла­ва, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

ВІРНІ: Амінь

ВІДПУСТ

ДИЯКОН: Премудрість.

ІЄРЕЙ: Пресвятая Богородице, спаси нас.

ВІРНІ: + Чеснішу від херувимів і незрівнян­но славнішу від серафимів, що без істління Бога-Слово породила, сущую Богородицю, Тебе величаємо.

ІЄРЕЙ: Слава Тобі, Христе Боже, Уповання наше, слава Тобі!

ВІРНІ: + Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй. (тричі)

Благослови. (“Владико, благослови”, у катедральному со­борі або коли архиєрей присутний.)

ІЄРЕЙ: Христос істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, преподобних і богоносних отців і матерів наших, праведного Ноя, пророка Іллі, преподобних Антонія, Феодосія і Прохора Лободника, чудотворців Печерських, Йова та Феодосія Манявських, Ніла Сорського, Серафима Саровського, Паїсія Святогорця, (і місцешанованих святих за побажанням настоятеля) і всіх святих заступників довкілля, помилує і спасе нас, як благий і людинолюбний.

ВІРНІ: Амінь.