РІЗДВО ІОАНА ПРЕДТЕЧІ

Церква згадує сьогодні образ видатного Пророка – славного Іоана Хрестителя. По суті, вона являє нам цьогорічне свято як день народження того, про кого Сам Господь сказав: «Між народженими від жінок, не повставав більший Іоанна Хрестителя». Святий Іоанн знаходиться на пагорбах святості, а наділяє його такою честю сама Церква Христова, Предтечою і Хрестителем якої він був. Не випадково цей великий образ зображений у храмах на іконостасі ліворуч Господа, а Церква особливо шанує його на проскомидії, коли на кожній Божественній літургії виймається спеціальна частка в пам’ять про Іоана Предтечу.

Образ Предтечі

Євангеліст Лука детально описує всі історичні факти, що пов’язані з зачаттям та народженням Іоана Хрестителя, бо саме вони ідеально поєднуються у плані Божественного Провидіння. Тому не випадково, що народження Іоана Хрестителя, та ще й від старих батьків і безплідної матері, як це було у випадку з Ісаком, Самсоном, Самуїлом та іншими святими, є, у деякому сенсі, першим пророцтвам діянням Іоана, бо тлумачиться воно як ознака надприродного народження Ісуса Христа від Діви Марії, яке, як відомо, відбулося лише через шість місяців.

Іоан був обраним Божим вмістилищем, про це свідчить вже той факт, що звістка про його зачаття було оголошена ангелом у храмі під час богослужіння, а його наступне святе життя поставила його першим серед пророків і апостолів. Він замкнув собою коло пророків та відкрив коло апостолів. Пришестя цієї людини на землю було одним з найурочистіших та радісних подій, перекинути міст і міцно з’єднав людини з Богом. Він був повний Духа Святого ще з утроби своєї матері. І як сповістив тоді Архангел Гавриїл, Іоан Хреститель йшов попереду Месії і своїм пророчим даром закликав народ до покаяння, ставши причиною звернення багатьох душ до Бога, через що у багатьох сім’ях стало переважати розуміння і спокій.

«Ким буде немовля це?»

Народження дитини було сприйнята Єлисаветою та оточуючими її людьми звільненням від ганьби бездітності, більш того – проявом милості Божої до неї. Як безплідна природа матері Хрестителя принесла плоди в день його народження, так і німота Захарії, який згідно архангелу Гавриїлу залишився німий на знак свідоцтва істинності діянь Бога, було скасовано і він заговорив, і став пророкувати в день обрізання та присвоєння імені дитині. Обидві ці чудові події викликали страх і глибоке хвилювання всіх, хто чув це, і все впевнилися, що рука Господня була з ним і захищала його.

Присутність настільки багатьох чудових і дивовижних подій того часу – зачаття і народження Іоана Хрестителя, виявили глибокі почуття та стурбованість, які знайшли по суті своє вираження в питанні: «Ким буде немовля це?» Що стане з цим немовлям, чия поява в житті супроводжується такими дивними явленнями, які не спостерігалися раніше ні у царів, ні у пророків, ні у святих? Відповідь була дана самим Богом через слова пророка Захарії, який наповнився Духом Святим і став пророкувати. А сказав він, що син його назветься пророком Всевишнього і буде Предтечою Його Сина, Який прийде в світ, щоб спасти його. І призначенням Іоана буде сповіщення про прихід Месії та про велику милість Бога до тих, хто перебуває в суворому рабстві тіні смертної.

«Народження твоє, Пророче, Предтеча і Хреститель Господній, віщує прихід обіцяного Месії.»

Дорогі брати, наша Церква запрошує нас сьогодні вшанувати пам’ять і радісно тріумфувати з приводу славного Різдва великого Пророка Божого і Предтечі Іоанна Хрестителя. З тим, щоб відсвяткувати цей день, відсвяткувати його народження. Щоб змогли ми побачити і відчути велике таїнство. Співзвучність нашого життя з особою Пророка Божого і Предтечі Іоана Хрестителя наближає нас до освячення і удосконалює нас духовно. Його образ і сьогодні привертає нашу увагу до Христа та до спілкування з Ним, бо ще ненародженим, наповнився він Святим Духом й явив себе самим дивним чином.

Євстафій Христакіс, богослов.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»