ВЕЛИКОПІСНЕ ПОСЛАННЯ 2019 РОКУ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

+ Варфоломій

Милістю Божою архієпископом Константинополя-Нового Риму і Вселенським Патріархом

До повноти Церкви

Нехай благодать і мир нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа буде з вами разом з нашою молитвою, благословенням і прощенням

Благодаттю Божою, що дарує всі дари, ми знову прийшли до Святого і Великого Посту, на арені аскетичної боротьби, щоб очиститися з Господньою допомогою молитви, посту і смирення, а також підготувати себе для духовного досвіду поважних страстей та святкування прекрасного Воскресіння Христа Спасителя.

У світі різноманітної плутанини аскетичний досвід Православ’я являє собою безцінний духовний дар, невичерпне джерело божественного знання і людської мудрості. Благословенний феномен аскетизму, чий дух пронизує весь наш спосіб життя – адже «аскетизм – це християнство у всій своїй повноті» – це не привілей небагатьох або обраних, а «церковна подія», спільне благо, спільне благо і спільне покликання для всіх вірних без винятку. Аскетична боротьба, звичайно, не є самоціллю; принцип, що «аскетизм існує заради аскетизму» не діє. Метою аскетизму є трансценденція власної волі і «розуму плоті», перенесення центру життя з індивідуального бажання і «права» на любов, яка «не шукає свого», відповідно до уривку із Писань: «Нехай ніхто не шукає свого власного добра, але користі іншого» (1 Кор. 10:24)

Такий дух, який панує протягом довгої історичної подорожі Православ’я. У Новому Мітеріконі ми стикаємося з чудовим описом цього етосу, щоб відректися від «нашого» в ім’я любові: «Деякі відлюдники з Скетісу одного разу підійшли до Амми Сари, яка запропонувала їм контейнер з основними положеннями. Старійшини відклали гарну їжу та споживали погану. Справедлива Сара сказала їм: «Ви справді ченці з Скетіса» [1]. Ця чутливість і жертовне використання свободи є чужою духу нашого часу, що визначає свободу з індивідуальними твердженнями і претензіями на права. Сучасна «автономна» людина ніколи не споживала б погану їжу, а тільки добру, переконавшись, що таким чином вона висловлює – хоча і достовірно та відповідальне використовуючи – індивідуальну свободу.

Саме тут лежить вища цінність православної концепції людської свободи. Це свобода, яка не вимагає, а акція, що не наполягає, але жертвує. Православний віруючий знає, що автономія і самодостатність не звільняють людство від його кайданів, самореалізації і самовиправдання. Свобода, «за яку Христос звільнив нас» (Гал. 5:1), мобілізує нашу творчу спроможність та виконується як відмова від самостійності, як безумовної любові і спільності життя.

Православний аскетичний етос не знає поділу та дуалізму; він не відкидає життя, а перетворює його. Дуалістичне бачення і заперечення світу не є християнським поняттям. Справжній аскетизм є світлим і благодійним. Для православній самосвідомості характерно, що період посту пронизаний радістю Хреста і Воскресіння. Більше того, аскетична боротьба православних християн – так само, як і наша духовність та літургійне життя взагалі – передає аромат і сяйво Воскресіння. Хрест знаходиться в центрі православного благочестя, але це не є кінцевою точкою відліку у житті Церкви. Натомість, суть православного духовного життя – невимовна радість Воскресіння, до якої Хрест утворює шлях. Відповідно, в період Великого Посту, квінтесенція досвіду для православних християн завжди є прагненням до «спільного воскресіння».

Моліться, отже, дорогі брати і сестри 3 Господі, щоб ми могли бути визнані гідними, з благодаттю і підтримкою зверху, через заступництво Богородиці, як першої серед святих, і всіх святих, щоб ми могли успішно пройти шлях Святого і Великого Посту, як доречний та радісний перед Христом, радісно виконуючи, згідно з правилами церковної традиції, «загальну боротьбу» посту, яка гасить пристрасті, постійно молиться, допомагає стражданням і при необхідності , прощаючи один одного і «дякуючи за все» (Сол. 5:18), щоб ми могли з побожним серцем вшановувати «Святі, Спасительні і Дивні Страсті», а також життєдайне Воскресіння нашого Господа, Бога і Спасителя Ісуса Христа, якому належать слава, честь і поклоніння на віки віків. Амінь.

Святий і Великий Пост 2019

✠ Варфоломій Константинопольський

Гарячий молитвеник за  всіх перед Богом

1. P.V. Paschos (ed.), New Miterikon (Athens: Akritas Publications, 1990), 31.