ПРОПОВІДЬ НА СВЯТО ПЕРЕНЕСЕННЯ МОЩІВ СВЯТИТЕЛЯ МИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦЯ В м. БАРІ

В ім’я Отця, Сина, і Святого Духа!

Слава Ісусу Христу!

Дорогі браття і сестри! Сьогодні Свята Православна Церква вшановує пам’ятьперенесення мощів Святителя Миколая, Архієпископа Мир Лікійського у місто Бар, що в Італії.

В XI столітті Візантійська імперія переживала важкий час: турки-османи грабували її володіння у Малій Азії, нищили міста й села, вбивали їх жителів та супроводжували свої жорстокості зневагою до святих храмів, мощів, ікон і книг.

Постійні набіги змусили християн переховувати свої святині. Особливо побоювалися за мощі Святителя Миколая християни в Італії, серед яких було багато греків. Жителі міста Бар, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі Святителя Миколая. Для цього було споряджено морську експедицію до міста Мир Лікійських.

21 травня 1087 року кораблі повернулися до м. Бар і скоро радісна звістка облетіла все місто. Наступного дня, 22 травня, мощі Святителя Миколая урочисто перенесли до церкви Святого Стефана, що знаходилася недалеко від моря. Через рік була побудована церква на честь святителя Миколая де було поміщено мощі.

Спочатку свято перенесення мощів Святителя Миколая відзначалося тільки мешканцями італійського міста Бар. В інших християнських країнах воно не було прийняте, незважаючи на те, що про подію було широко відомо. Ця обставина пояснюється властивим для середньовіччя звичаєм вшановування переважно місцевих святинь. Крім того, Грецька Церква не встановила святкування цієї пам’яті, тому що втрата мощів Святителя була для неї сумною подією.

У Київсбкої Русі святкування пам’яті перенесення мощів Святителя Миколая з Мир Лікійських у місто Бар, 22 травня було встановлено на основі глибокого, вже зміцнілого шанування народом великого угодника Божого, яке перейшло з Греції одночасно із прийняттям християнства.

У наш час значення благодатного посередництва угодника Божого ми бачимо, коли читаємо його життєпис. Святитель Миколай чинить багато великих і преславних чудес на землі й на морі, допомагає знедоленим, рятує від потопу, з глибин морських сухими виносить, вберігає від тління, повертає додому, звільняє від тюремних кайданів та смертної кари, багатьом подає зцілення: сліпим повертав зір, кривим – можливість ходити, глухим – слух, німим – голос.

Багатьох нужденних і вбогих Чудотворець збагачує, голодним подає їжу, усім допомагає при кожній потребі. Він – заступник і швидкий захисник. Всім, хто звертається до нього, завжди допомагає. Саме тому, цей Святий є одним із найшановніших в Україні.

За своє благочестиве життя, сповнене безкорисливої благодійності, Святитель Миколай сподобився бути в оселях праведників, звідки не перестає турбуватись за потребуючих допомоги.

Отже, браття і сестри, наслідуймо у подвигах Святого та молімося до нього, просячи його допомоги у подолання життєвих труднощів та укріпленні нас на шляху до Царства Небесного! Амінь.

митр. прот. Михайло Гергелюк