РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

+ Варфоломій

Милістю Божою

Архієпископ Константинополя-Нового Риму та Вселенський Патріарх

Усій повноті Церкви

Благодать, милість і мир від народженого у Віфлеємі Спасителя Христа

Улюблені у Господі браття і сестри,

Солодкість Святої Різдвяної ночі знову огортає собою світ. І посеред людських злигоднів і мук, кризи і негараздів, страждань і ворожнечі, тривог і розчарувань, таїнство втілення Божого, як і колись, постає у своїй одвічній привабливості, як реальне і завжди актуальне, спонукаючи «всіх тих, хто живуть на землі, навчатися правді» (Іс. 26:9), бо «нині народився для нас Спаситель» (Лк. 2:11).

На жаль, однак, у наш час багато людей міркують подібно злочинному і безжалісному Іроду, убивці немовлят, і винищують своїх братів-людей різними способами. Перекручена егоцентризмом свідомість володаря світу, якого уособлює собою Ірод як особистість-убивця, парадоксальним чином бачить небезпеку для свого існування в народженні невинного Немовляти. І як найнадійніший шлях для захисту своєї земної влади від загрози, яка, як йому здавалося, виходить від новонародженого Немовляти, він зважився убити його.

Щоб уберегти себе від убивчих намірів Ірода, Немовля Ісус, про Якого сповістили Ангели, було змушене тікати до Єгипту, ставши (як ми могли би сказати, у нинішній термінології) «політичним біженцем» разом із Марією, Матір’ю Своєю, Пресвятою Богородицею, і з праведним Йосифом.

У нашу епоху, яка вважається прогресивною, багато дітей вимушено стають біженцями, слідуючи за своїми батьками заради порятунку життя, на яке зазіхають різні зловмисники. Таке явище — ганьба для людства.

Із цієї причини, на Різдво Немовляти Ісуса, істинного визволителя і Спаса нашого, від Святійшого Апостольського, Патріаршого і Вселенського Престолу ми закликаємо всяке суспільство подбати про те, щоб убезпечити розвиток своїх дітей, поважати їх право на життя, на освіту і на нормальний розвиток, яке могло би забезпечити виховання та їх формування в рамках традиційної сім’ї, на основі принципів любові, людинолюбства, миру, солідарності, — тих благ, які приносить нам Господь, який нині втілився заради нас.

Народжений Спаситель закликає всіх прийняти цю проповідь спасіння людей. Це правда, що в ході тривалої історії людства, люди багато разів мігрували і переселялися. Тим не менш, ми сподівалися, що після двох світових воєн і через заклик до миру від церковних і політичних лідерів і організацій, сучасні суспільства зможуть забезпечити мирне існування людей у своїх країнах. На жаль, події продемонстрували інше і зруйнували наші надії, бо величезні маси людей, під загрозою винищення, змушені обрати гірку стежку вигнанства.

З ескалацією ситуації і з потоком біженців, що постійно збільшується, зростає відповідальність тих із нас, хто сподобився жити в мирі і в певному комфорті: ми не можемо залишитися байдужими перед лицем повсякденної драми тисяч людей-побратимів наших, і повинні виявити на ділі солідарність і любов до них, будучи впевненими, що всяким благодіянням до них ми благотворимо Самому народженому Сину Божому, Який прийняв плоть і прийшов у світ не як цар і правитель, не як тиран або аристократ, а народився нагим і беззахисним Немовлям, у крихітних яслах, без притулку, як і багато тисяч людей у цей самий момент, і змушений був у перші же роки Свого життя на землі бігти в далеку землю, рятуючись від ненависті Ірода. Безневинна кров сьогоднішніх дітей біженців проливається на землі і в морі, у той час як душа несміливого Ірода «несе провину».

Це Божественне Немовля, Яке народилося у Вифлеємі і біжить до Єгипту, є істинний заступник сьогоднішніх біженців, вигнаних сучасними іродами. Це Дитятко Ісус, Бог наш, «для немiчних було як немiчне» (1 Кор. 9:22), уподібнившись усім нам — немічним, безвладним, тим, які знаходяться у небезпеці, вигнанцям. Наші підтримка і допомога гнаним і переміщеним, незалежно від раси, національності і релігії, нагадують найдорогоцінніші дари Народженому Господу, як неоціненні скарби «золота, ладана і смирни» (Мт. 2:11), недоторкане і незмінне духовне багатство, яке залишається нетлінним на віки і чекає нас у Небесному Царстві.

Тож принесімо жертви, кожен із нас за своїми силами, Господу, явленному нам в особі братів і сестер біженців. Принесімо же нині народженому у Віфлеємі Немовляті Христу цінні дари любові, жертви і людинолюбства, наслідуючи Його милосердя, і поклонімося Йому разом з Ангелами, волхвами, пастухами з простого люду, взиваючи з усіма Святими: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2:14).

Благодать і багата милість біженця Немовляти Ісуса нехай буде з усіма вами!

Різдво Христове 2015 року

Ваш палкий молільник до Бога про всіх вас

+ Варфоломій