У ПЕРШИЙ РАЗ ПРИЙШОВ ВІН, ЩОБ ВРЯТУВАТИ СВІТ, У ДРУГЕ ПРИЙДЕ, ЩОБ СУДИТИ ЙОГО …

Немає в нашому житті нічого більш визначеного чим те, що рано чи пізно всі ми відправимося в інший світ. Сам факт того, що ми народилися і живемо в цьому світі, приводить нас до усвідомлення того, що в один прекрасний день нам доведеться його покинути. Кожен день ми спостерігаємо і в той же час усвідомлюємо, що люди народжуються і вмирають, приходять і йдуть. Але не викликає у нас сумніви і те, що нас будуть судити, ми будемо звітувати, як ми жили і вели себе в цьому житті. Це загальне переконання, вкорінене у всіх людях всіх націй і віків. А ще ми володіємо «свідченням пророчого слова» – Божественним Одкровенням, яке говорить про великий і славний день Суду і про Друге пришестя Ісуса Христа, як ми про це почуємо завтра з Євангелія Божественної літургії….

Друге пришестя Ісуса Христа і Суд є діянням Бога, в якому здійснюється вчення Євангелія, віра Церкви і житіє віруючих. Євангеліє (святий Іоан Златоуст називає його «солодким») – це і є солодке розповідь, яка віруючі чують з вуст Господа і зберігають у своїй пам’яті з благоговінням. Церква стверджує Символ віри в очікуванні Воскресіння і суду: «Чекаю воскресіння мертвих …» Поінформованість нашої свідомості і слово Ісуса Христа в євангельському уривку цілком достатні для того, щоб запевнити нас у неминучості Страшного Суду, але загально відомо і слово апостола, коли він пише Євреям: «людям призначено вмерти один раз, потім Суд».

На жаль, багато людей не усвідомлюють, що в якийсь момент вони покинуть цей світ, або що вони будуть суджені Богом за свої вчинки. І це найгірше, що може статися з людиною. Вирви зі своєї голови пам’ять про смерть і страх перед Судом і ти опустився до рівня тварини, тоді тебе нічого не зупинить. А тим більше, коли ти молодий. Молоді люди ведуть себе, як ніби навколо не існує літніх, вони не бачать, що кожен день люди вмирають. Вони одурманені своєю молодістю, надлишком здоров’я і сил, вони впевнені, що старість їх не стосується, що вони ніколи не помруть і їм не доведеться відповідати за своє життя. І все ж краще, щоб і молоді, і старі пам’ятали про смерть. Все життя мудреців і Божих святих є смертної пам’яттю. Наскільки гірко, настільки спасительне пам’ятати, що кожен з нас помре. Той, хто не забуває, що смерть його поруч, нехай не сумнівається, що його чекають Суд і відплата Бога.

Ісус Христос виразно повідомив нам про Своє Друге славне Пришестя. У перший раз Він прийшов смиренним і бідним, у другій – прийде у всій Своїй Божественній славі. У перший раз Він прийшов, щоб врятувати світ, у другій – судити його. У перший раз Він дав нам заповідь про любов, у другій – буде судити по справедливості. Не тільки як Бог, не тільки як людина, а як Боголюдина: як Бог, який є цілком праведним, і як Людина, що знає людську хвороба. Він сказав, що «Отець передав весь суд Синові». «Син прийшов спасти світ, Він буде йому і суддею». Він буде судити його з милосердям, щоб спаслися якомога більше людей, тому що Бог бажає спасіння світу. Чи не врятуються тільки ті, хто захоче, ті, хто вже ані через вчення, ані через знаки не захочуть повірити в Христа. Вони і зараз говорять те ж саме, і тоді те ж саме скажуть: «Господи! коли ми бачили Тебе голодним, або спраглим, або мандрівником, чи без одягу, чи недужого, чи в в’язниці і не послужили Тобі?»

Ось тут євангельський уривок про Друге Пришестя Ісуса Христа та кризу у світі знаходить незбагненну глибину і максимальну соціальну значимість. Ніяких гучних слів і теорій, а маленькі і щоденні вчинки. Чи не уявні жертви і показні вчинки, а хліб для голодних, одяг – потребуючим, стакан води – спраглим. Найменше, посильну кожному з нас, а не тільки максимальне, яке можуть надати деякі. Коли ми засуджуємо соціальну несправедливість і нерівність і правда на нашому боці, ми нерідко забуваємо, що частка відповідальності падає на всіх.

І трапляється, що кричать про це не завжди найбідніші і потерпілі. Але, природно, коли проповідь, та й будь яке звернення до людей, які не бере свій початок від віри в Бога, не є здійснення звітів Божих, тоді втрачається її сенс, і така проповідь стає черговим теоретичним навчанням. І знову ж природним є те, що коли ми не віримо в Бога, ми не віримо і в людини. Тоді ми маємо справу не з людиною-братом нашим і Ісусом Христом, що, звичайно, заподіює нам біль, а з вченням і викладанням теорії соціальної системи, в яку ми віримо.

Істина одна – нас чекає смерть і суду Божий. У будь-якому випадку ми будемо відповідати за наше життя. Ми стверджуємо, що природні закони непорушні, але більш непорушними є моральні закони. І невірна матеріалістична аксіома: «Будемо їсти та пити, бо завтра помремо!» Колись наше життя постане перед нами, а над нашими вчинками буде вершити Суд сам Господь Бог «через Ісуса Христа». І якщо Христос буде судити нас як Бог, ніхто з нас не врятується. Він буде судити нас, як Бог і людина, за чисто людськими мірками. І Він запитає нас, чи любимо ми один одного, адже любов, як пише апостол: «покривала безліч гріхів». Любов не є слово або теоретичне вчення, а прояв конкретного діяння по відношенню до свого ближнього, який є братом «в ім’я Ісуса Христа».

Не безлика людина і людство, а твій сусід і брат. Тому давайте любити, давайте вірити в Бога, де через любов людина стала людиною, щоб врятувати всіх. Щоб нам довелося почути під час суду: «Прийдіть, благословенні …» Амін

+ Митрополит Сервий і Козані Діонісій Псаріанос

 Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»